Brokolice je nízkotučná potravina plná vitaminů. 100 g brokolice obsahuje pouze 139 kJ. Je bohatá na vitamin C, kyselinu listovou a vlákninu. Kromě toho obsahuje důležité vitaminy jako draslík, vápník nebo fosfor.
Brokolice je ideální na přípravu dietních receptů pro dospělé i pro děti. Má detoxikační účinky a posiluje obranyschopnost organismu, proto bychom ji měli zařazovat zvlášť nyní v zimním období.
Zeleninovo-ovocný fresh
Recept z trošku jiného soudku, kombinující nezvyklé druhy ovoce a zeleniny. „Kdo se bojí, nesmí do lesa“, a proto si ráno přivstaňte a začněte den s čerstvou šťávou z brokolice. Odhoďte předsudky a dejte brokolici v této podobě šanci.
- 4 růžicky brokolice
- 1 ks šťavnaté velké hrušky
- 2 ks salátové okurky
- Citronová šťáva z 1 až 1,5 ks citronu
Postup přípravy: Všechny uvedené ingredience rozmixujte.
Brokolicová polévka bez smetany
Co takhle jednou polévku bez přidané smetany? Náročnost přípravy je malá a odměna velká.
- 2 ks brokolice
- 1 sklenice zeleninového vývaru
- 2 l vody
- 1 lžička másla
- 2 ks střední mrkve
- 1 ks cibule
- 1 stroužek česneku
- Hrst strouhaného parmazánu
- Sůl a pepř
Postup přípravy: Začneme u přípravy ingrediencí.
- Mrkev a parmezán nastrouháme nahrubo, česnek na tenké plátky, cibuli nakrájíme nahrubo, brokolici na větší růžičky.
- Na másle zesklovatíme cibuli, poté orestujeme česnek a zalijeme vývarem. Přidáme větší část brokolice, 2 l vody, okořeníme. Až bude brokolice měkká, celou polévku rozmixujeme.
- Posléze přidáme nastrouhanou mrkev, zbytek brokolice. Hotovou polévku podáváme posypanou parmezánem.
Gratinované brambory s brokolicí
- 10 větších brambor
- 1 větší nebo 2 menší košťály brokolice
- 250 – 300 g strouhaného tučnějšího sýra (doporučuje se např. gruyère, raclette, tilsiter)
- 250 – 300 ml smetany (30%)
- Zhruba 100 g másla
- Sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy:
- Zapékací mísu nejprve vymažeme máslem a začneme vrstvit tenoučké plátky brambor, nastrouhaný sýr a plátky lehce předvařené brokolice.
- Na závěr patří vrstva sýru a másla. Rozehřátou smetanu nalijeme na připravený pekáč a dáme péct na 100 stupňů do trouby.
Nejedná se recept, který byste v redukční dietě měli často zařazovat, ale jednou za čas si jej můžete užít i v řádně tučné variantě jako je tato.
Je to příklad toho, že zdravý jídelníček nutně neznamená jíst pouze nízkotučné výrobky, žádné máslo a smetanu.
Pokud máte vyloženě na něco chuť, hlídejte si snědené množství, spíš si dejte na talíř méně, než si to úplně zakazovat.
Další variantou je nahradit tučnější výrobky těmi odlehčenými a upírat si nemusíte nic.