Jednoduché sacharidy zvané cukry jsou všude kolem nás a nejde se jim vyhnout. Jejich nadměrná konzumace je spojována s vyšší kazivostí zubů, zvýšenou hladinou krevních tuků, rozvojem metabolického syndromu, nadváhou, obezitou a řadou dalších přidružených onemocnění.
Zatímco některé potraviny jednoduché cukry přirozeně obsahují, do jiných jsou přidávány jejich výrobci. V obou případech se vyznačují sladkou chutí a vysokým glykemickým indexem (vysoká rychlost vstřebávání sacharidů do krve).
Potraviny bohaté na jednoduché cukry
- některé druhy ovoce (banány, hroznové víno, mango, ananas aj.)
- ochucené varianty mléčných výrobků
- sladkosti
- potraviny s přidaným cukrem (müsli, sušené ovoce, džemy, marmelády, ořechová másla aj.)
- slazené nápoje a limonády
- džusy
- alkoholické nápoje
- umělá sladidla (třtinový cukr, cukr z kokosových květů, javorový sirup, ovocné sirupy, med a další)
Výměnou výše uvedených potravin za potraviny s nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem vlákniny zlepšíte výživové hodnoty všech jídel, dosáhnete příjemného, dlouhodobého pocitu nasycení (v důsledku postupného uvolňování energie do organismu) a zabráníte energetickým výkyvům.
Potraviny s nízkým obsahem jednoduchých cukrů
- některé druhy ovoce (citrusy, meloun, avokádo, lesní plody aj.)
- zelenina
- neochucené mléčné výrobky
- maso
- vejce
- celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny
- celozrnná rýže
- luštěniny
- ořechy a semínka
Výživová doporučení vychází z potřeb lidského organismu, proto je dobré mít příjem cukrů pod kontrolou.
Ukázkový jídelníček s nízkým obsahem jednoduchých cukrů
1. den
Snídaně: Celozrnný žitný chléb se ztraceným vejcem a avokádem, rajče, paprika
Svačina: Hruška, hrst ořechů
Oběd: Pečený pstruh s bylinkami, quinoou a kadeřavou kapustou
Večeře: Listový salát s cizrnou, trhaným kuřecím masem, kapary a sušenými rajčaty
2. den
Snídaně: Ovesné vločky s rostlinným mlékem, lněnými semínky, jablkem a skořicí
Svačina: Bílý jogurt s jahodami a 100% ořechovým máslem
Oběd: Fazolové burrito s celozrnnou hnědou rýží
Večeře: Mrkvová polévka s kari, dýní, kokosovým mlékem, zázvorem a koriandrem
3. den
Snídaně: Bezlepkové lívance s lesními plody a kostičkou hořké čokolády
Svačina: Kousek melounu zakápnutého limetkovou šťávou
Oběd: Hovězí ragú s kořenovou zeleninou a batátovým pyré
Večeře: Listový salát s grilovanou zeleninou (lilek, cuketa, paprika, chřest) a sýrem halloumi, kus celozrnného pečiva
Přejeme dobrou chuť 🙂
TIP: Vyzkoušejte také další zdravé jídelníčky z kuchyně BezHladovění.