Ukázkový jídelníček bez bílého cukru: I. díl

Jednoduché sacharidy zvané cukry jsou všude kolem nás a nejde se jim vyhnout. Jejich nadměrná konzumace je spojována s vyšší kazivostí zubů, zvýšenou hladinou krevních tuků, rozvojem metabolického syndromu, nadváhou, obezitou a řadou dalších přidružených onemocnění.

Zatímco některé potraviny jednoduché cukry přirozeně obsahují, do jiných jsou přidávány jejich výrobci. V obou případech se vyznačují sladkou chutí a vysokým glykemickým indexem (vysoká rychlost vstřebávání sacharidů do krve).

Potraviny bohaté na jednoduché cukry

  • některé druhy ovoce (banány, hroznové víno, mango, ananas aj.)
  • ochucené varianty mléčných výrobků
  • sladkosti
  • potraviny s přidaným cukrem (müsli, sušené ovoce, džemy, marmelády, ořechová másla aj.)
  • slazené nápoje a limonády
  • džusy
  • alkoholické nápoje
  • umělá sladidla (třtinový cukr, cukr z kokosových květů, javorový sirup, ovocné sirupy, med a další)

Výměnou výše uvedených potravin za potraviny s nízkým glykemickým indexem a vysokým obsahem vlákniny zlepšíte výživové hodnoty všech jídel, dosáhnete příjemného, dlouhodobého pocitu nasycení (v důsledku postupného uvolňování energie do organismu) a zabráníte energetickým výkyvům.

Potraviny s nízkým obsahem jednoduchých cukrů

  • některé druhy ovoce (citrusy, meloun, avokádo, lesní plody aj.)
  • zelenina
  • neochucené mléčné výrobky
  • maso
  • vejce
  • celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny
  • celozrnná rýže
  • luštěniny
  • ořechy a semínka

Výživová doporučení vychází z potřeb lidského organismu, proto je dobré mít příjem cukrů pod kontrolou.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Sacharidy v potravinách: Seznam 60+ nejlepších zdrojů

Ukázkový jídelníček s nízkým obsahem jednoduchých cukrů

1. den

Snídaně: Celozrnný žitný chléb se ztraceným vejcem a avokádem, rajče, paprika

Svačina: Hruška, hrst ořechů

Oběd: Pečený pstruh s bylinkami, quinoou a kadeřavou kapustou

Večeře: Listový salát s cizrnou, trhaným kuřecím masem, kapary a sušenými rajčaty

2. den

Snídaně: Ovesné vločky s rostlinným mlékem, lněnými semínky, jablkem a skořicí

Svačina: Bílý jogurt s jahodami a 100% ořechovým máslem

Oběd: Fazolové burrito s celozrnnou hnědou rýží

Večeře: Mrkvová polévka s kari, dýní, kokosovým mlékem, zázvorem a koriandrem

3. den

Snídaně: Bezlepkové lívance s lesními plody a kostičkou hořké čokolády

Svačina: Kousek melounu zakápnutého limetkovou šťávou

Oběd: Hovězí ragú s kořenovou zeleninou a batátovým pyré

Večeře: Listový salát s grilovanou zeleninou (lilek, cuketa, paprika, chřest) a sýrem halloumi, kus celozrnného pečiva

Přejeme dobrou chuť 🙂

TIP: Vyzkoušejte také další zdravé jídelníčky z kuchyně BezHladovění.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Andrea Hrečková

Andrea Hrečková

Nejsem kuchařka ani fotografka. Přesto vařím, peču a fotím s láskou a nadšením pro věc. Také věřím ve zdravotní benefity rostlinné stravy v její nejpřirozenější podobě. Mé recepty jsou čistě veganské, někdy raw i bezlepkové, vždy ale plné vitamínů, minerálů, zdravých tuků, komplexních sacharidů a plnohodnotných bílkovin.