Kukuřičná kaše zvaná polenta k nám dorazila ze slunné Itálie. Pro vysoký obsah bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů i skvělou chuť nabízí vítané zpestření našich jídelníčků.
Přečtěte si, jak ji připravit a v jakých dobrotách chutná nejlépe.
Obsah článku:
Polenta a její základní úprava
Ingredience:
- 250 g polenty
- 450 ml zeleninového vývaru
- Špetka soli
- 1 polévková lžíce olivového či dýňového oleje
Doporučujeme
Postup:
- Polentu nasypte do hrnce.
- Zalijte ji vývarem, přidejte sůl a vařte na mírném plameni cca 10 minut, dokud se nevypaří všechna voda.
- Když se vypaří voda, hrnec ještě zakryjte poklicí a nechte polentu dojít.
- Nakonec přidejte olivový či dýňový olej, aby polenta získala celistvější a krémovější konzistenci.
Počet porcí: 4
Tip! Pro zajímavější chuť můžete do polenty přidat:
- 2 kávové lžičky lahůdkového droždí nebo hrst směsi čerstvých bylinek (petrželka, pažitka, bazalka, libeček, oregano, majoránka). Lze i obojí. Polentu ozvláštní i semínka, a to například slunečnicová.
Tipy na servírování:
Takto připravená polenta chutná skvěle jen tak, nebo s aromatickým sýrem typu gorgonzola a dobrým vínem. Hodí se ale i jako příloha:
- k masu: je téměř univerzální. Skvěle si rozumí s drůbežím i vepřovým masem.
- do salátů: výborně chutná se špenátem i hlávkovým salátem.
- k zelenině: například grilované či zapékané cuketě či lilku.
Polenta se báječně hodí také k zapékání – doplňte ji třeba mletým masem, rajčátky a mozzarellou. Nebojte se experimentovat a nezapomeňte na bylinky!