Chuť červené řepy ovlivňuje přítomnost cukrů a malého množství kyseliny jablečné, vinné a citronové. Kromě senzorických vlastností řepa obohacuje lidský organismus především o cenné vitamíny a velké množství minerálních látek, které jsou v ní obsažené.
Jaké další vlastností skýtá a co z ní můžeme vykouzlit za originální a velmi chutné recepty?
- Červená barviva betanin a betalain, které příznivě ovlivňují pružnost cév a krevní oběh.
- Bílkovina betain navíc působí jako přírodní cytostatikum.
- Konzumace červené řepy snižuje riziko některých chorob (jater, krevního oběhu).
- Díky velkému množství vitamínů zvyšuje odolnost proti nachlazení a posiluje imunitu.
- Je potravinou vhodnou k redukci váhy – 100 g červené řepy má 200 kJ, 0,1 g tuku a 2,3 g vlákniny.
- Má antioxidační účinky, které pomáhají např. v boji proti rakovině.
- Celkově zlepšuje trávení a pomáhá upravovat hormonální změny.
Obsah článku:
Zdravý život začíná na talíři
Někdo může mít problém snést chuť syrové řepy. V takovém případě na scénu přichází řepa pečená, která dává této zelenině jiný, sladší nádech.
Řepu lze dále podávat za syrova, vařenou nebo mléčně kvašenou, ochucenou marinádou či křenem. Je nezbytnou součástí boršče a měla by být zařazována i do vašich pokrmů.
O jaké recepty že se jedná?
Carpaccio z červené řepy
Carpaccio nemusí být pouze z hovězí svíčkové. Carpaccio z červené řepy je lehký předkrm připravovaný za syrova, tzn., že vás zde nečeká zdlouhavá příprava.
Marinované plátky řepy krásně zkřehnou a směs bylinek je provoní. Marinádu, do které plátky řepy naložíte, připravíte ze všech níže uvedených ingrediencí kromě balkánského sýra a mandlí, které slouží jako závěrečná ozdoba.
Ingredience:
- 2–3 ks menší červené řepy
- olivový olej
- třtinový cukr
- 1 PL citronové šťávy
- šťáva z 1 ks pomeranče
- tymián
- sůl
- pepř
- sójová omáčka
- balkánský sýr
- mandlové lupínky (nasucho opražené)
Fresh z červené řepy a avokáda
Nápoj z čerstvě vymačkaného ovoce a zeleniny je tím nejlepším startem do náročného dne. Udělejte si chvilku na jeho přípravu a zaručeně nebudete litovat.
Odbývat snídani je sice jednoduché, ale pro organismus velice nezdravé. Právě hned po ránu tělo potřebuje dodat velkou dávku energie, abyste byli schopni fungovat.
Fresh je vždy originální, protože stačí pozměnit gramáž jednoho ovoce a rázem převládnou chutě jiné ingredience. V tom je celé kouzlo!
Ingredience:
- 1červená řepa
- 1 avokádo
- 4 mrkve
- 1 jablko
- 1/2 kořenu celeru
Dip z červené řepy
Originální dip k masu, nachos nebo rybě se vždycky hodí. Červení řepa se v tomto duchu rozhodně často nepoužívá, jaká škoda, chutná výborně! Zkuste například lehce pálivý dip s česnekem a zázvorem.
Ingredience:
- 250 g vařené červené řepy
- 2 stroužky česneku
- 1 malá šalotka
- 2 cm zázvoru
- 1 zakysaná smetana (195 g)
- sůl
- pepř
Postup:
- Řepu, česnek, šalotku a zázvor rozmixujte.
- Vmíchejte smetanu a podle chuti dip osolte a opepřete.
Pečená červená řepa
Recept bez práce a přitom dostojíte skvělého zážitku.
Ingredience:
- 2 řepy
- olivový olej
- vinný ocet
- pepř
- sůl
Postup:
- Řepy stačí omýt pod tekoucí vodou, zabalit je důkladně do alobalu, tak aby hezky těsnil a péct je na plechu při 220⁰C cca 2 hodiny.
- Až budou řepy upečené, vyndejte je, oloupejte je nožíkem a pokrájejte je na tenčí plátky.
- Na závěr je přelijte dle své chuti olivovým olejem a vinným octem.
- Někdo si vystačí s olivovým olejem, drceným pepřem a špetkou soli.