Už vás začíná nudit chléb se šunkou a sýrem nebo jogurt s ovocem ke svačině? Inspirujte se našimi jednoduchými a zdravými pomazánkovými recepty!
Ať už jste v dietě, budujete svaly nebo si jen udržujete váhu a jedete zdravý životní styl, domácí pomazánky budou skvělým zpestřením vašeho jídelníčku. Podávat je můžete s celozrnným nebo žitným chlebem nejen ke snídani, ale i ke svačině nebo večeři, ideálně společně se zeleninou.
Obsah článku:
Vajíčková pomazánka s cottage sýrem
Ingredience:
- 1 vejce
- 100 g cottage sýru
- 20 g žervé
- ½ lžičky dijonské hořčice
- sůl
- pepř
Postup:
- Vejce uvaříme natvrdo.
- Po uvaření vejce oloupeme a nastrouháme na struhadle.
- Cottage sýr dáme do mísy a rozmačkáme ho vidličkou.
- Ke cottage sýru přidáme nastrouhané vejce, žervé a hořčici.
- Promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Avokádová pomazánka
Ingredience:
- ½ avokáda
- 140 g nízkotučného řeckého jogurtu
- 1 malý stroužek česneku
- sůl
- pepř
Postup:
- Avokádo oloupeme a dužinu z něj důkladně rozmačkáme vidličkou v míse.
- Česnek oloupeme a prolisujeme.
- Do mísy přidáme jogurt, prolisovaný česnek a promícháme.
- Ochutíme solí a pepřem.
Tuňáková pomazánka s chilli
Ingredience:
- 80 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 jarní cibule
- 70 g nízkotučného řeckého jogurtu
- sůl
- špetka chilli
Postup:
- Jarní cibuli nakrájíme najemno a přendáme do mísy.
- Tuňáka slijeme od nálevu a přidáme k cibuli.
- Nakonec přidáme jogurt, špetku chilli a zamícháme.
- Dochutíme solí podle libosti.
Pomazánka z červené řepy
Ingredience:
- 100 g předvařené červené řepy
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 40 g zakysané smetany 12 % tuku
- 1 malý stroužek česneku
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
Postup:
- Česnek oloupeme a společně s ostatními surovinami dáme do mixéru.
- Mixujeme do hladka.
- Na závěr ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Hrášková pomazánka s mátou
Ingredience:
- 100 g mraženého hrášku
- 1 malý stroužek česneku
- 70 g nízkotučného tvarohu
- 30 g Lučiny
- pár lístků čerstvé máty
- sůl
Postup:
- Hrášek krátce povaříme.
- Česnek oloupeme.
- Všechny suroviny přendáme do mixéru a rozmixujeme do hladka.
- Na závěr ochutíme solí.
Pomazánka ze sardinek
Ingredience:
- 1 vejce
- 1 jarní cibule
- 50 g odtučněného tvarohu
- 60 g sardinek ve vlastní šťávě
- ¼ lžičky dijonské hořčice
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
Postup:
- Vejce uvaříme natvrdo.
- Po uvaření vejce nakrájíme na kostičky.
- Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na menší kousky.
- Cibulku, tvaroh, sardinky z konzervy (bez nálevu), hořčici a citronovou šťávu dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka.
- Do pomazánky vmícháme nakrájené vejce.
- Dochutíme solí a pepřem.
Česneková pomazánka
Ingredience:
- 1 větší stroužek česneku
- 100 g nízkotučného tvarohu
- 20 g žervé
- 20 g tvrdého sýru 30 % t.v.s.
- 1 lžíce čerstvé pažitky
- sůl
- pepř
Postup:
- Do mísy prolisujeme oloupaný česnek.
- Přidáme tvaroh, žervé, najemno nastrouhaný sýr a nasekanou pažitku.
- Dobře promícháme.
- Podle chuti osolíme a opepříme.
Ředkvičková pomazánka
Ingredience:
- 50 g ředkviček
- 70 g nízkotučného řeckého jogurtu
- 40 g žervé
- 1 malý stroužek česneku
- ½ lžíce čerstvé pažitky (nebo jiné oblíbené bylinky)
- sůl
Postup:
- Ředkvičky omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle do mísy.
- K nastrouhaným ředkvičkám přidáme jogurt, žervé, prolisovaný česnek, nasekané bylinky a trochu soli.
- Vše důkladně promícháme a máme hotovo.
Shrnutí: Jak na zdravé pomazánky
- Zdravé pomazánky mohou být čistě rostlinné, ale i tuňákové nebo jiné masové.
- Příprava vám zabere jen pár minut, ale ušetříte spoustu peněz. Navíc přesně víte, co svačíte.
- K chlebu s pomazánkou si na talíř nandejte i čerstvou zeleninu: okurku, papriku, rajče, salát…cokoli vám chutná. Postaráte se o další přísun vitaminů a minerálů.