Losos patří se svým jemňoučkým růžovým masem k nejoblíbenějším rybám. Navíc je celoročně dostupný a neobsahuje téměř žádné kosti.
Maso z lososa obsahuje cenné bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny a velký podíl vitamínu D5 – velmi důležitého pro zdravé kosti a zuby. Naopak tuku má v sobě minimum, proto se skvěle hodí i do redukční diety.
Připravili jsme pro vás 3 jednoduché recepty z lososa, které prostě musíte vyzkoušet!
Obsah článku:
1. Lososová polévka
Ingredience (pro 2-3 osoby):
- 150 g lososa
- 650 ml rybího nebo drůbežího vývaru
- 75 ml suchého bílého vína
- 1 oloupaná brambora
- 1 rajče
- 1 cibule
- 1 pórek
- 1 pl hrášku
- 1 pl kukuřice
- 2 pl másla
- sůl
- pepř
- 1 bobkový list
- petrželka
Postup:
- Rajče spařte, oloupejte a pokrájejte na kostky.
- Cibuli a pórek nakrájejte na jemno a pomalu obdělejte na másle, poté zalijte vínem a přiveďte rychle k varu.
- Přidejte pokrájenou bramboru, bobkový list, rajče a vše zalijte vývarem.
- Znovu přiveďte k varu a asi 10 minut nechte bublat.
- Pak přidejte na kostky nakrájeného lososa, hrášek a kukuřici.
- Nechte vše ještě asi 5 minut vařit.
- Nakonec z polévky vyndejte bobkový list.
- Polévku podávejte ozdobenou petrželkou.
Tip! Lžící kvalitní whisky dáte této polévce zcela jiný rozměr.
2. Grilovaný losos s bylinkovou omáčkou
Ingredience (pro 2 osoby):
- 300g filet z lososa
- ½ stroužku česneku
- 1 lžíce kaparů
- 4 lžíce olivového oleje
- snítka máty
- hrst petržele
- malý svazek pažitky
- sůl
- pepř
Postup:
- Pokrájejte lososa na kostky o hraně cca 3×3 cm.
- Promíchejte je se 2 lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete.
- Napíchejte cca po 3 kusech na špízové jehly a ogrilujte na grilovací pánvi nebo kontaktním grilu.
- Na bylinkovou omáčku zvanou salsaverde si nasekejte bylinky, kapary a rozetřete česnek.
- Ingredience promíchejte s olivovým olejem.
- Hotovou omáčkou potírejte ogrilované špízy.
Tip! Nejlépe chutnají s bramborovou kaší nebo čerstvým salátem.
3. Pečený losos s mandlemi
Ingredience (pro 2 osoby):
- 400g filet z lososa
- 50 g strouhaného tvrdého sýra
- 50 g krájených mandlí
- 3 lžíce másla
- snítka petržele
- sůl
- pepř
Postup:
- Rozpalte troubu na 180 °C.
- Pokrájejte lososa na 2 porce, z obou stran je posolte a popepřete.
- Zapékací formu vymažte máslem, položte do ní rybu a také ji potřete máslem.
- Navrch poklaďte mandle, petrželku a sýr.
- Lososa pečte cca 20 minut dokřupava.
Tip! Pečený losos s mandlemi skvěle doplní brambory a dušená zelenina, například brokolice.