Bílý chřest je pravděpodobně méně známý než ten zelený, nicméně je stejně chutný. Chřest nemůže žádné jídlo zkazit, naopak. Je výborný jako příloha i hlavní chod.
Vyzkoušejte s námi rizoto v jarním stylu, chřestovou polévku a zapečené těstoviny!
Jarní chřestové rizoto s mladým hráškem a zelenými bylinkami
Ingredience:
- 200 g rýže
- 300 g bílého chřestu
- 300 g hrášku
- 1 jarní cibulka
- 80 ml bílého vína
- 750 ml vývaru (dle potřeby)
- 40 g másla
- Hrst zelených bylinek
- Citrónová kůra
- Sýr na posypání
- Čerstvě mletý pepř
Příprava:
- Na másle orestujeme jarní cibulku, poté k ní přidáme rýži a důkladně promícháme.
- K rýži přilijeme bílé víno a necháme ho několik minut vstřebat.
- Jakmile se víno vstřebá, přidáme k němu naběračku vývaru a opět jej necháme absorbovat.
- Takto podlijeme rýži ještě několikrát, protože rizoto by mělo mít krémovou konzistenci.
- Dále do něj přidáme nakrájený chřest, osolíme ho a opepříme ho.
- Až bude chřest měkký, dáme ho do hrnce spolu s hráškem a podle potřeby můžeme mírně podlít.
- Pokrm odstavíme tehdy, když bude rýže tak akorát na skus.
- Na závěr do rizota přidáme všechny jemně posekané bylinky, citrónovou kůru, sýr a zbylou polovinu másla.
- Vše společně promícháme a před servírováním necháme rizoto chvilku odpočinout.
Tip! K rizotu je vhodný například opečený losos nebo krůtí steak.
Chřestová polévka
Ingredience:
- 700 g chřestu (pro barvu můžeme použít mix zeleného a bílého)
- 1,2 litru vývaru
- 3 jarní cibulky
- 2 řapíkatý celer
- 1 cibule
- Sůl
- Pepř
- Rostlinný olej
Příprava:
- Na malém množství řepkového oleje orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, jarní cibulku a řapíkatý celer.
- Vše restujeme do měkka několik minut.
- Chřest zbavíme dřevnatých konců, oloupeme škrabkou a ořízneme oschlé konce.
- Nakrájíme ho na tenká kolečka a přidáme k němu ostatním ingrediencím do hrnce.
- Po chvilce vše zalijeme vývarem a vaříme zhruba 20 minut.
- Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka a dochutíme kořením.
Náš tip! Pro lepší chuťový zážitek můžeme hlavičky chřestu ušetřit a přidat do hrnce až na závěr. Polévku podáváme s opečenou celozrnnou bagetou pokapanou olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem. Na ozdobu můžeme použít chřest zelený.
Zapečené těstoviny s chřestem
Ingredience:
- 300 g celozrnných těstovin
- 400 g bílého chřestu
- 200 ml smetany
- 60 g strouhaného sýra
- 4 vejce
- 1 lžíce strouhanky
- Máslo
- Sůl
- Pepř
Příprava:
- Chřest očistíme, zbavíme dřevnatých konců a podusíme zhruba 20 minut v páře.
- Špičky chřestu si dáme na stranu.
- V míse prošleháme vejce se smetanou a nastrouhaným sýrem.
- Vše osolíme, opepříme a na závěr promícháme.
- Ve vedlejším hrnci si uvaříme celozrnné těstoviny.
- Hotové je smícháme s chřestem a vaječnou směsí a vložíme v zapékací misce do trouby, kde pečeme při 220 stupních asi 30 minut.
A jaký je vás nejoblíbenější recept z bílého chřestu? Napište nám třeba na Facebooku!