Čekanka obecná je původem evropská rostlina, která se začala využívat v léčitelství a postupně i pro výrobu salátů. Produkty z čekanky neobsahují kofein a obsažené hořčiny navíc podporují trávení a vylučování žluče.
Již dříve se věřilo v její schopnost pročistit organismus od škodlivin. Používala se na pročištění jater, sleziny a ledvin.
V současné době se čekanka využívá i v kuchyni. Její užasnou vlastností je zamezení ukládání těžkých kovů v lidském těle. Její vysoký obsah vlákniny má blahodárný vliv na zažívání a průchodnost střev.
Dále obsahuje poměrně velké množství inulinu, který snižuje hladinu cholesterolu, a tím i riziko infarktu či mozkových příhod.
Rizoto s červenolistou červenou čekankou
Ingredience:
- 300 g rýže (ideálně arborio)
- 1 cibule
- 1 větší hlávka červené čekanky,
- 2 dcl červeného vína
- 1 dcl balsamico octa
- 1,5 l zeleninového vývaru
- parmazán
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup:
- Na oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, poté vmícháme rýži, červené víno, osolíme, opepříme a pomalu přiléváme vývar.
- Asi po 10 min. varu přidáme nakrájenou čekanku a dalších 10 min. dusíme (mělo by vzniknout krémové rizoto).
- Do rizota vmícháme sýr a kapku olivového oleje.
- Poléváme redukovaným balsamicem medové konzistence, které jsme si připravili ve vedlejším hrnci.
Salát s pečenou čekankou a kešu oříšky
Salát z čekanky je výborným zpestřením typických českých salátů. Jako základ využijeme čirok.
Ingredience:
- 1 hrnek čirokového zrna
- 8 ks listové čekanky
- 3 cibule
- čerstvý tymián
- hrst bazalkových listů
- kešu oříšky
- sůl
- ¼ hrnku rýžového oleje
Postup:
- Do pečicí misky nakrájíme čekanku, cibule, posypeme tymiánem a nahrubo nakrájenou bazalkou.
- Dobře promícháme s rýžovým olejem a dáme péct pod pokličkou do trouby na 180 stupňů na zhruba 20 min.
- Mísu posypeme kešu oříšky asi 5 minut před vyndáním z trouby.
- Čirok si uvaříme v hrnci zvlášť a na závěr smícháme s upečenou zeleninou.
- Osolíme dle chuti a můžeme navrch posypat kozím sýrem.
Jarní čekankový salát
Jednoduchý na přípravu a plný zdravých ingrediencí.
Ingredience:
- 1 puk bílé čekanky
- 1 puk červené čekanky
- 1 grapefruit
- kousek sýra s modrou plísní
- vlašské ořechy
Na zálivku:
- čerstvý rozmarýn
- trocha grepové šťávy
- špetka soli a bílého mletého pepře
- 1 pl medu
- troška panenského olivového oleje
Postup:
- Čekanku pokrájenou na proužky, smícháme s kousky grepu, ořechy a sýrem.
- Ingredience na zálivku jednoduše smícháme dohromady a pokapeme jí salát, který podáváme s celozrnným toustem.
A jak máte čekanku nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku!