Fenykl je oblíbená léčebná bylinka, se kterou se potkáváme hned již od dětství – nejprve v čajích, časem i v dobrém jídle.
Pomáhá zejména od trávicích obtíží, má ale také mnoho dalších pozitivních účinků. Vyzkoušejte 3 nejoblíbenější recepty naší redakce.
Obsah článku:
Pozitivní účinky fenyklu:
- odstraňuje nadýmání
- uvolňuje křeče hladkého svalstva
- usnadňuje odkašlávání a pomáhá čistit sliznici dýchacích cest
- osvěžuje dech
- zklidňuje rozbouřené nervy
Nejedná se o úplný výčet pozitivních vlastností. Z fenyklu se připravují například roztoky na výplachy očí a podporuje také laktaci u maminek.
Co očekávat od receptů z fenyklu?
Fenykl nejsou jen semínka nasládlé chuti. Tato nenápadná rostlina podobná kopru má v kuchyni daleko rozsáhlejší využití. Specifickou chutí a jemnou vůní vyniká i samotný stonek fenyklu. Někdo ho vyzdvihuje a jiný mu nemůže přijít na jméno. To nic nemění na tom, že dodá jídlu nezvyklý nádech.
Dejte mu šanci a třeba osloví i vás. Můžete ho nakrájet do polévek či salátů, nebo se nechat inspirovat následujícími osvědčenými recepty.
Italské rizoto s fenyklem
Ingredience:
- 230 g kulatozrnné rýže
- 220 g fenyklu
- 60 g parmazánu
- 200 ml polosuchého bílého vína
- 400 ml masového vývaru
- 1 střední cibule
- 1 lžička šafránu
- Máslo
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Na oříšku másla (nebo dvou) nechte zesklovatět cibulku, poté přihoďte čerstvý fenykl pokrájený na tenčí plátky.
- Až se fenykl orestuje ze všech stran, přisypejte syrovou rýži a důkladně promíchejte. Každé zrnko rýže by se mělo pěkně opražit.
- Celé podlijte vlažnou vodou, ve které si nechte předem vylouhovat šafrán.
- Hned vzápětí přilijte 200 ml bílého vína.
- Čekejte, až se vše do rýže vsákne.
- Nyní nastává ta nejdůležitější fáze, kde nesmíte být netrpěliví.
- Po naběračkách přidávejte vývar, vždy až se voda vsákne, teprve následuje další.
Fenyklový salát
Ingredience (salát):
- 1 čerstvý fenykl
- Řapíkatý celer
- Jarní cibulka
- ředkvičky
Ingredience (zálivka):
- Limetková šťáva
- Olivový olej
- 3 lžíce zakysané smetany
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Všechny ingredience nakrájejte na plátky, promíchejte a zalijte připravenou zálivkou.
Tip! Hotový salát můžete servírovat jako doplněk k obědu nebo večeři, či s opečenou bagetkou jako lehkou svačinku.
Zapečený fenykl s bramborami a rajčaty
Ingredience:
- Zelenina dle chuti (rajčata, brambory)
- Fenykl
- listy salátu
Postup:
- Fenykl orestujte a potom přidejte do mísy na pokrájenou zeleninu.
- Vše vložte do předehřáté trouby a pečte asi 15 minut.
- Zapečený fenykl podávejte jen tak nebo spolu s listy čerstvého salátu.
A jaký je váš nejoblíbenější recept z fenyklu? Napište nám třeba na Facebooku.