Hlíva ústřičná nejenom skvěle chutná, ale má i řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Ne nadarmo ji řada odborníků považuje za superpotravinu.
Hlíva ústřičná obsahuje mnoho nutričně hodnotných látek, které pomáhají posilovat imunitu a podle některých zdrojů působí tato houba dokonce protivirově, anti-septicky a anti-kancerogenně.
Pojďme si tedy představit 3 nejlepší jednoduché recepty, které si z této superpotraviny můžete uvařit doma i vy.
Guláš z hlívy ústřičné
Ingredience:
- 500 g cibule
- 1 kg hlívy ústřičné
- 6 stroužků česneku
- Rajský protlak
- Majoránka
- Drcený kmín
- Řepkový olej
- Sušený česnek
- Sladká mletá paprika
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme smažit dozlatova na řepkovém oleji. Neopékejte cibuli příliš zprudka, mohla by zhořknout.
- Až bude cibule hotová, přidáme k ní nakrájenou hlívu, sladkou papriku a drcený kmín.
- Orestovanou hlívu ústřičnou poté podlijeme vodou, přidáme prolisovaný česnek, rajský protlak a dochutíme solí a pepřem dle chuti.
- Poté hlívu dusíme a postupně přiléváme odpařenou vodu, dokud hlíva nezíská měkkou konzistenci.
- Hotový guláš ještě dochutíme majoránkou a sušeným česnekem dle potřeby, poté necháme ještě chvíli povařit.
- Hotovo! Guláš z hlívy je nejlepší podávat jen tak ke chlebu, posypaný čerstvou nakrájenou cibulkou.
Polévka z hlívy ústřičné
Ingredience:
- 500 g hlívy ústřičné
- 2-3 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- Řepkový olej
- Petržel
- Sůl
- Pepř
- Drcený kmín
- Mletá sladká paprika
- Majoránka
- Hrášek
Postup:
- Cibulku necháme opéct dozlatova na oleji a poté zaprášíme mletou paprikou.
- Přidáme nakrájenou hlívu a smažíme do změknutí.
- Změklou hlívu zalijeme vodou, přidáme lisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a drcený kmín dle chuti.
- Poté polévku povaříme a můžeme podávat ozdobenou petrželí.
Tip! Pro zvýraznění chuti můžete polévku místo vody zalít zeleninovým vývarem.
Rizoto z hlívy ústřičné
Ingredience:
- 300 g hlívy ústřičné
- 200 g rýže
- 2 cibule
- 500 ml zeleninového vývaru
- 200 ml bílého vína
- Sůl
- Pepř
- Řepkový olej
- Lžíce másla
- Parmazán
Postup:
- Na jedné pánvi si necháme zesklovatět cibulku na másle, poté zalijeme bílým vínem.
- Směs necháme povařit, přidáme rýži a zalijeme připraveným vývarem.
- Poté vše necháme dusit do změknutí rýže a nakonec do směsi zamícháme strouhaný parmazán.
- Na vedlejší pánvi si orestujeme na cibulce hlívu a ochutíme dle potřeby solí a pepřem.
- Hotovou hlívu vmícháme do připravené rýže a navrch ještě posypeme parmazánem.
Tip! Pokud se vám nechce doma vařit, objednejte si již připravené doplňky stravy z hlívy a užijte si jejích skvělých účinků bez práce.