3 recepty z hlívy ústřičné

Hlíva ústřičná nejenom skvěle chutná, ale má i řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Ne nadarmo ji řada odborníků považuje za superpotravinu.

Hlíva ústřičná obsahuje mnoho nutričně hodnotných látek, které pomáhají posilovat imunitu a podle některých zdrojů působí tato houba dokonce protivirově, anti-septicky a anti-kancerogenně.

Pojďme si tedy představit 3 nejlepší jednoduché recepty, které si z této superpotraviny můžete uvařit doma i vy.

Guláš z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • 500 g cibule
  • 1 kg hlívy ústřičné
  • 6 stroužků česneku
  • Rajský protlak
  • Majoránka
  • Drcený kmín
  • Řepkový olej
  • Sušený česnek
  • Sladká mletá paprika
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme smažit dozlatova na řepkovém oleji. Neopékejte cibuli příliš zprudka, mohla by zhořknout.
  2. Až bude cibule hotová, přidáme k ní nakrájenou hlívu, sladkou papriku a drcený kmín.
  3. Orestovanou hlívu ústřičnou poté podlijeme vodou, přidáme prolisovaný česnek, rajský protlak a dochutíme solí a pepřem dle chuti.
  4. Poté hlívu dusíme a postupně přiléváme odpařenou vodu, dokud hlíva nezíská měkkou konzistenci.
  5. Hotový guláš ještě dochutíme majoránkou a sušeným česnekem dle potřeby, poté necháme ještě chvíli povařit.
  6. Hotovo! Guláš z hlívy je nejlepší podávat jen tak ke chlebu, posypaný čerstvou nakrájenou cibulkou.

Polévka z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2-3 cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • Řepkový olej
  • Petržel
  • Sůl
  • Pepř
  • Drcený kmín
  • Mletá sladká paprika
  • Majoránka
  • Hrášek

Postup:

  1. Cibulku necháme opéct dozlatova na oleji a poté zaprášíme mletou paprikou.
  2. Přidáme nakrájenou hlívu a smažíme do změknutí.
  3. Změklou hlívu zalijeme vodou, přidáme lisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř a drcený kmín dle chuti.
  4. Poté polévku povaříme a můžeme podávat ozdobenou petrželí.
Polévka z hlívy ústřičné

Tip! Pro zvýraznění chuti můžete polévku místo vody zalít zeleninovým vývarem.

Rizoto z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 200 g rýže
  • 2 cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml bílého vína
  • Sůl
  • Pepř
  • Řepkový olej
  • Lžíce másla
  • Parmazán

Postup:

  1. Na jedné pánvi si necháme zesklovatět cibulku na másle, poté zalijeme bílým vínem.
  2. Směs necháme povařit, přidáme rýži a zalijeme připraveným vývarem.
  3. Poté vše necháme dusit do změknutí rýže a nakonec do směsi zamícháme strouhaný parmazán.
  4. Na vedlejší pánvi si orestujeme na cibulce hlívu a ochutíme dle potřeby solí a pepřem.
  5. Hotovou hlívu vmícháme do připravené rýže a navrch ještě posypeme parmazánem.

Tip! Pokud se vám nechce doma vařit, objednejte si již připravené doplňky stravy z hlívy a užijte si jejích skvělých účinků bez práce.

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Sandra Figalová

Sandra Figalová

Zdravý životní styl je mojí zálibou už delší dobu, kromě studia oboru Nutriční terapie na 1. lékařské fakultě se o výživu a sport zajímám i ve volném čase. Zastávám přístup, že každý jsme trochu jiný a máme jiné individuální potřeby, na které bychom měli brát vždy ohled.