Jehněčí, to je lahodné maso se specifickou příchutí. Kdo ho nikdy neochutnal, měl by mu dát šanci alespoň na jaře. Mladá jehňátka totiž totiž to nejjemnější maso.
Jehněčí se musí podávat hodně teplé, jelikož má jeho tuk vysoký bod tání, což někdy vede u pokrmu k horší stravitelnosti. Kromě klasických příloh dobře rezonuje například s artyčokem, fazolemi nebo fenyklem.
Těstoviny s jehněčím ragú
Ingredience:
- 400 g jehněčího masa
- 1 cibule
- 1 stroužek řapíkatého celeru
- 1 stroužek česnek
- 2 rajčata
- 2 snítky rozmarýnu
- 2 PL mletých mandlí
- plátky mandlí na posypání
- Olivový olej
- 150 ml červeného vína
- 400 g těstovin
- 150 ml zeleninového vývaru
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Na rozpálený olivový olej přidáme česnek, cibuli, celer, jehněčí maso a mleté mandle a vše dohromady opékáme asi 2 minuty.
- Poté přisypeme rozmarýn, nakrájená rajčata a zalijeme červeným vínem.
- Po několika minutách přidáme vývar, osolíme, opepříme a dusíme zhruba 2 hodiny.
- Jehněčí ragú podáváme s těstovinami a celý pokrm navrch posypeme plátky mandlí.
Tip! Jedná se o rychlý a zdravý hlavní chod, který se výborně hodí do jarního odlehčeného jídelníčku.
Jehněčí kýta s hráškem na bylinkovém másle
Ingredience:
- 500 g jehněčí kýty
- 400 g hrášku
- 4 stroužky česneku
- 3 PL olivového oleje
- 1/2 citrónu
- 2 cibule
- 300 ml vývaru
- 5 ČL rozmarýnu
- Pepř
- Sůl
- Máslo
Postup:
- Do misky dáme pokrájený česnek, olivový olej, sůl, rozmarýn, citrónovou šťávu a pepř.
- Celé důkladně promícháme a marináda na maso je hotova.
- Maso potřeme marinádou, vložíme do pekáčku, obklopíme pokrájenou cibulí a zalijeme silným zeleninovým vývarem.
- V troubě pečeme necelou hodinku na 170 stupňů.
- Hrášek si ohřejeme na pánvi, dochutíme solí a pepřem a vmícháme oříšek másla na zjemnění.
- Jehně můžeme dle libosti podávat se šťouchanými bramborami, nebo trošku originálněji s kukuřičnou polentou.
Jehněčí šunka
Ingredience:
- Celá jehněčí kýta nebo velká plec
- 1 g celého pepře
- 2 g jalovce
- 0,5 g nového koření
- 0,1 g skořice
- 0,5 g rozmarýnu
- 20 ml červeného vína.
- 2 g na 1 kg masa česneku
- Sůl
Postup:
- Maso zbavíme kůže a tuku, lehce posolíme a začneme na sebe skládat.
- Mezi každou vrstvu naklademe plátky česneku.
- Poté maso zalijeme lákem s kořením, ve kterém ho necháme 2 až 4 týdny uležet.
- Poslední fází je uzení studeným kouřem.
- Maso nakrájejte na tenčí plátky a podávejte s opečenou celozrnnou bagetkou a křenem.
- Je to recept „na dlouhé lokte“, ale výsledek je netradiční a stojí za to.
A jaký je podle váš nejlepší recept na jehněčí? Napište nám na našem Facebooku. Těšíme se na všechny tipy!