Květák je velmi zdravou, ale bohužel často opomíjenou zeleninou, kterou lze v kuchyni využít na nespočet zajímavých způsobů. Vyzkoušejte 3 z našich nejoblíbenějších receptů!
Květák má – podobně jako ostatní druhy zeleniny – nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje hodně vody a vitaminů (C, B, A, E) a minerálů jako je hořčík, draslík, zinek, železo, selen a další.
Pro jeho neutrální chuť z něho můžeme vykouzlit řadu zdravých receptů, které budou chutnat i vašim nejmenším.
Zapečený květák se sýrem, rajčaty a bramborami
Ingredience na 4 porce:
- 1 větší květák
- 4 větší brambory
- 3-4 vejce
- Mozzarella light nebo jiný nízkotučný sýr
- Rajčata dle chuti
- Sůl
- Pepř
- Sušený česnek
Postup:
- Brambory uvařte v osolené vodě a na posledních 10 minut přidejte povařit i nakrájený květák.
- Zeleninu sceďte, a poté pokládejte do zapékací mísy vystlané pečicím papírem.
- Vejce si rozšlehejte v misce a přidejte nadrobno pokrájenou mozzarellu.
- Na vrstvu brambor s květákem přidejte nakrájená rajčata a celé to polijte vaječnou směsí se sýrem.
- Dochuťte dle potřeby a dejte zapéct do předehřáté trouby na 200 stupňů, dokud směs nezezlátne.
Květákový mozeček
Ingredience na 4 porce
- 1 střední květák
- 4 vejce
- Sůl
- Pepř
- Cibulka
- Řepkový olej
Postup:
- Květák povaříme v osolené vodě, dokud nezměkne, poté scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu.
- Na pánvi dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli na kapce oleje a poté přidáme uvařený květák, nakrájený na menší kousky.
- Ke směsi přidáme nakonec rozšlehaná vejce a vaříme, dokud nejsou vajíčka hotová.
- Dochutíme solí a pepřem.
Podáváme s bramborem a salátem dle chuti.
Květákové placičky se špenátem a sýrem
Ingredience na 4 porce:
- 1 střední květák
- 1 hrneček jemných ovesných vloček
- 2 vejce
- Nízkotučný sýr
- Sůl
- Pepř
- Bazalka
- Špenát dle chuti
Postup:
- Květák rozdělíme na růžičky a dáme povařit, dokud nezměkne.
- Vychladlý květák nasekáme a smícháme s ovesnými vločkami, nastrouhaným sýrem a žloutky.
- Poté přimícháme špenát, z mraženého vymačkáme vodu.
- Směs dochutíme kořením a nakonec přimícháme tuhý sníh z vyšlehaných bílků.
- Na pečicí papír tvoříme placičky, které dáme péct do předehřáté trouby asi na 180 stupňů a pečeme dozlatova cca 20 minut.
Tip! Placičky můžete podávat třeba s bílým jogurtem dochuceným česnekem a pažitkou.
Přejeme vám dobrou chuť!