Patizon (správně česky „patison“) dodává množství vitaminů, vlákniny i minerálů. Zároveň se pyšní nízkým obsahem kalorií. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty z patizonu podle BezHladovění.
Tato lahodná zelenina je nenáročná na pěstování. Do jídelníčku ji bez obav zařaďte i při dietě.
Obsah článku:
Zapečený patizon
Ideální recept do chladných dní. Provoní a prohřeje celou kuchyni. Obměňte si ho podle toho, co máte v pečené zelenině nejraději.
Ingredience:
- 3 patizony
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- 250 g tvarohového sýra light
- Libová šunka
- Kukuřice
- 150 g nízkotučného sýra
- 2 vejce
- Sůl a pepř
- Olivový olej
Postup:
Patison rozpůlte a dužinu vyškrábejte lžící. Na pánvi si opečte šunku na cibulce, přidejte lisovaný česnek, kukuřici a dužinu z patizonu a dochuťte kořením. Nakonec do směsi vmíchejte i tvarohový sýr. Touto směsí plňte vydlabané patizony a zalijte vajíčky. Můžete pokapat i olivovým olejem. Přikryjte patizony v pekáči a dejte péct na cca 180 stupňů na hodinu. Poté odkryjte, posypejte sýrem a dejte zapéct na dalších 10 minut, aby se sýr rozpustil a vytvořil křupavou krustu. Hotovo!
Patizonové řízky
Zdravá variace na klasické řízky v trojobalu. Můžete použít jakýkoli druh mouky – je jí tak maličko, že se nic špatného nestane.
Ingredience:
- Patizon
- 2 vejce
- Trochu mléka
- Strouhanka
- Špaldová mouka
- Sůl a pepř
- Olej vhodný ke smažení či opékání
Postup:
Patizon nakrájejte na plátky a nechejte vypotit, abyste z nich dostali vodu. Poté obalujte v tradičním trojobalu, můžete použít zdravější mouku či cornflakes. Nakonec smažte na rozpáleném oleji, nebo můžete využít zdravější variantu a dát řízky na pečicí papír do trouby.
Patizon na cibulce s brokolicí
Dušený patizon má nezaměnitelnou chuť i aroma. Spolu s brokolicí tvoří pár plný vitamínů a vlákniny. Nezapomeňte, že čím kratší dobu brokolici vaříte, tím více živin v ní zůstane.
Ingredience:
- 2 patizony
- 1 brokolice
- 2 cibule
- Bazalka
- Česnek
- Sůl a pepř
Postup:
Patizon oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Poté osmahněte cibulku. Mezitím dejte vařit brokolici. K cibulce přidejte osolený a opepřený patizon a nechte dusit, dokud nezměkne. Nakonec přidejte brokolici, dochuťte česnekem a bazalkou. Podávejte buď s celozrnným chlebem, nebo opečeným bramborem. Dobrou chuť!