Ředkvičky jsou pro svou výraznou barvu vhodné nejen jako základ pokrmů, ale také jako ozdoba studených mís. Ani v teplé kuchyni se ovšem neztratí. Ten, kdo rád experimentuje, je může vyzkoušet pečené nebo dušené na másle.
Následující recepty jsou jednoduché na přípravu, která nezabere tolik času. Máte-li rádi studenou večeři a chcete se najíst rychle a chutně, tyto recepty se ve vaší kuchařce určitě neztratí.
Přečtěte si proto naše osvědčené tipy na ředkvičkové recepty.
Ředkvičkový salát s lososem
Ingredience:
- 100 g lososa
- 1 svazek ředkviček
- 200 g salátové okurky
- 2 římské saláty
- Dýňová semínka na posypání
- 4 lžíce olivový olej
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- Sůl
- Pepř
- Šťáva z 1 citrónu
- 1 lžička medu
Příprava:
- Zeleninu si pokrájíme dle vlastních představ. (Na talíři vypadají ředkvičky hezky, když jsou na tenká kolečka a okurka na silnější plátky).
- Zeleninu promícháme s dýňovými semínky.
- Lososa tepelně upravíme.
- Salát nakonec polijeme zálivkou, kterou jsme si připravili smícháním olivového oleje, hořčice, medu a šťávy z citrónu.
- Nakonec ho můžeme dochutit solí a čerstvě umletým pepřem.
Černá čočka s ředkvičkami a výhonky mungo
Ingredience:
- 100 g černé čočky
- 100 g výhonků
- 1 svazek ředkviček
- 1-2 stroužky česneku
- 1 paprika
- 100 g rajčátek
- 50 g salátové okurky
- Pepř
- Sůl
- Olivový olej
Příprava:
- Čočku uvaříme podle návodu.
- Po vychladnutí ji smícháme s výhonky, kukuřicí a ostatní zeleninou.
- Pažitku nakrájíme na jemno, papriku na větší proužky a rajčata na měsíčky.
- Čočku osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem.
- Jako zálivku použijeme bílý jogurt s utřeným česnekem, který můžeme taktéž jemně dochutit pepřem a solí.
Ředkvičková pomazánka
Ingredience:
- 1 vanička polotučného nebo nízkotučného tvarohu
- 1 svazek ředkviček
- 5 lžic zakysané smetany
- 1 červená cibule
- Sůl
- Pepř
- Pažitka
- Šťáva z půlky citrónu
Příprava:
- Nejprve smícháme tvaroh se zakysanou smetanou a půlkou ředkviček, které jsme si nastrouhali na jemno.
- Zbytek ředkviček nakrájíme na tenká kolečka pro ozdobu a s na jemno nakrájenou cibulí a pažitkou přidáme do pomazánky.
- Vše důkladně promícháme a dochutíme solí, pepřem a citrónem.
- Pomazánu podáváme s olivovou ciabattou.
A jaké jsou vaše nejmilejší recepty z ředkviček? Napište nám třeba na Facebooku.