Mazanec s beránkem patří mezi velikonoční stálice. Typické krajové dobroty však také stojí za vyzkoušení. Zpestřete si svátky jara hlavičkou, jidášky nebo medovými perníčky.
Obsah článku:
Velikonoční hlavička neboli nádivka
Velikonoční nádivka z prvních bylinek patří k jaru už po staletí. Do nádivky se správně přidává také jehněčí, kůzlečí nebo telecí maso z hlav mladých zvířat. Proto se v jižních Čechách ujalo pojmenování „hlavička“.
Suroviny:
- 400 g vařeného uzeného masa
- 9 starších celozrnných rohlíků, nebo 2 starší bagetky
- 6 vajec
- 2 lžíce másla
- 200 ml polotučného mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžičky pokrájené pažitky
- 2 lžičky pokrájené petrželky
- Hrst čerstvých kopřiv
- Sůl
- Mletý černý pepř
- Muškátový oříšek
Postup:
- V misce smíchejte rozšlehaná vejce s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Rohlíky pokrájejte na kostičky a zalijte je mléčnou směsí. Přebytečné mléko z rohlíků vymačkejte a slijte.
- Uzené maso nakrájejte na malé kostičky a přidejte k rohlíkům.
- Rovnou přidejte i všechny najemno nasekané zelené bylinky a prášek do pečiva.
- Směs pořádně promíchejte a rozetřete do vymazaného pekáče.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 50 minut, dokud hlavička nezezlátne.
Velikonoční perníčky
Perníčky patří mezi krajové speciality, kterou si na Velikonoční pondělí nosili domů úspěšní koledníci. Pusťte se letos do zdravých perníčků i vy a vezměte si k ruce veselá jarní vykrajovátka v podobě vajíček, zajíčků, kuřátek nebo třeba oveček.
Ingredience:
- 400 g bio špaldové mouky
- 150 g másla
- 150 g medu
- 150 g třtinového cukru (můžete vynechat, med stačí)
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kvalitního kakaa
- Skořice
- Hřebíček
- Badyán
- Anýz
Postup:
- Nejprve oddělte žloutky od bílků.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Máslo, med, cukr a žloutky pořádně promíchejte.
- Přidejte mléko, koření, mouku, sníh z bílků a vypracujte těsto.
- Bochánek těsta nechte odpočívat v lednici alespoň 12 hodin.
- Druhý den těsto vyválejte na tloušťku 3–4 mm a vykrajujte libovolné tvary.
- Potřete rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 6 až 8 minut.
- Upečené perníčky nazdobte cukrovou polevou.
Tradiční jidáše
Pečené jidáše už se dnes moc často nevidí. Dříve však nesměly o Velikonocích chybět v žádné domácnosti. Hospodyňky je připravovaly na Bílou sobotu společně s mazancem a velikonoční nádivkou.
Suroviny:
- 500 g polohrubé špaldové mouky
- 250 ml polotučného mléka
- 70 g třtinového cukru (lze vynechat, med stačí)
- 100 g másla
- 150 ml medu
- 50 g rozinek sultánek
- 1 vejce
- 2 vaječné žloutky
- Špetka soli
Postup:
- Do hrníčku rozdrobte kostku droždí, lžičku cukru, lžičku mouky a trochu mléka a nechte vzejít kvásek.
- V míse utřete máslo s cukrem a žloutky do pěny.
- Přidejte špetku soli, kvásek, zbytek mléka, rozinky a vypracujte těsto.
- Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě alespoň hodinu kynout.
- Vykynuté těsto rozdělte na menší kousky, tvarujte z nich válečky a stočte je do spirály.
- Jidáše položte na plech, potřete je rozšlehaným vejcem a nechte dalších 20 minut kynout.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.
- Upečené jidášky potřete medem.
Vyzkoušejte také další velikonoční recepty podle BezHladovění:
Přejeme krásné Velikonoce!