Máte rádi ovesné vločky, ale každodenní kaše už vás nebaví? Objevte s námi 7 dalších tipů, jak si vychutnat ovesné vločky na snídani.
Obsah článku:
1. Ovesné muffiny
Ovesné vločky nechte rozmočit v troše mléka, přidejte skořici, sladidlo, kypřicí prášek, vejce a sušené ovoce dle chuti. Dejte na 20 minut do trouby rozpálené na 180 stupňů. A je to. Muffiny podávejte s tvarohem nebo jogurtem a čerstvým ovocem. Ideální vyvážená snídaně.
TIP: Vyzkoušejte báječný recept na jablečno-mrkvové muffiny z vloček.
2. Domácí granola
Jednoduchou domácí granolu si připravte předem a máte vystaráno na několik snídaní. Smíchejte ovesné vločky, semínka a ořechy dle chuti, přidejte sušené ovoce a můžete přihodit i kokos či hořkou čokoládu. Vše zalijte trochou vody, aby se směs navlhčila, a přidejte pár lžic medu pro oslazení. Pak už jen dejte do trouby a pečte pozvolna na 100 stupňů 1 až 1,5 hod. Nezapomínejte průběžně promíchávat. Pak už jen nechte vychladnout, dejte do nějaké pěkné nádoby a ráno si granolu vychutnejte s mlékem či jogurtem.
TIP: Nejste si jisti poměry ingrediencí? Projděte si celý recept na domácí müsli s mandlemi a chia semínky.
3. Cuketovo-ovesná kaše
Vylepšení klasické ovesné kaše o zdravou cuketu. Jednoduše postupujte jako při přípravě obyčejné ovesné kaše. Ovesné vločky rozmíchejte buď s vodou, nebo mlékem a za stálého míchání povařte. Přidejte nastrouhanou cuketu, kakao a sladidlo dle chuti. Hotová kaše bude daleko nadýchanější než klasická.
4. Domácí ovesné sušenky
Sušenky jsou skvělou volbou jak ke snídani, tak třeba k svačině s sebou. Smíchejte ovesné vločky se semínky, ořechy nebo sušeným ovocem dle chuti, zjemněte trochou mléka a spojte vajíčkem. Tvarujte sušenky, dejte na 15 minut do trouby cca na 180 stupňů a máte hotovo.
TIP: Pochutnejte si na ovesných sušenkách s banánem a jablkem.
5. Ovesný dezert přes noc
V předvečer snídaně dejte několik lžic vloček do větší sklenice a dolijte trojnásobným množstvím mléka a vody. Můžete dosladit, přidat i lžíci skořice či vanilkový lusk a čerstvé ovoce. Sklenici dejte do lednice a ráno máte výborný chlazený dezert, co zasytí.
6. Chia pudink s ovesnými vločkami
Čtyři lžíce ovesných vloček doplňte 2 lžícemi chia semínek, lžící kokosu a zalijte mandlovým mlékem. Dochuťte přírodní goji šťávou a dejte přes noc do lednice. Ráno na vás vykoukne hotová dobrota bez práce.
TIP: Smlsněte si taky na chia pudinku kokosovým mlékem s borůvkami.
7. Zapečené ovesné mističky
Ve větší míse smíchejte ovesné vločky, 3 lžíce medu, slunečnicová a chia semínka, goji a vlašské ořechy. Zalijte trochou mléka, dejte do menších mističek a vložte cca na 15 minut do trouby. Podávejte s lesním ovocem a bílým jogurtem. Dobrou chuť!
Jaké recepty z ovesných vloček máte nejradši? Napište nám třeba na Facebooku.