7 top receptů z lilku: Pochutná si i masožrout

Výživné plody původem z Indie nebo Číny vynikají jemnou neutrální chutí a „masitou“ dužinou. Ta při vaření ráda a rychle chytá výrazné chutě použitého koření. Je proto vítaným základem vegetariánských i veganských jídel. Inspirujte se 7 výbornými recepty gurmánů z Instagramu.

Lilková sezóna spěje do zářijového finále: Stihněte ji, dokud je čas

Čas nejvýraznějších chutí fialového lilku velkoplodého přichází začátkem června a končí zhruba v září. Na pultech obchodů i farmářů dnes už seženete celoročně lilky nejrůznějších tvarů i barev – od klasických fialových přes červené, žíhané, žluté až po purpurové.

Za syrova nejedlý, za tepla o to zdravější

Pozor! Lilek se kvůli hořké chuti nehodí do studené kuchyně. Za syrova je dokonce jedovatý. Za hořkostí lilku stojí tzv. fenolické sloučeniny. Jednou z nejvýznamnějších je kyselina chlorogenová, která pomáhá bojovat proti virům i mikrobům.

TIP: V obchodě vybírejte menší lilky s hladkou slupkou a zachovanou zelenou stopkou. Pokud prodejce stopku odsekl, pravděpodobně věděl proč – možná šlo už o starší kus.

4 hlavní důvody, proč jíst lilek

  • Osvěží díky vysokému obsahu vody. Dodá důležitý vitamin C, vápník nebo vlákninu.
  • Fialové antioxidanty chrání srdce i cévy.
  • Pomáhá v boji proti zlému cholesterolu a nádorovým onemocněním.
  • Obsažené hořčiny (hořké látky) podporují trávení a mají významné antioxidační vlastnosti.

TIP: Potit, nebo nepotit? Zatímco u cukety je to jasné, lilek nutně potit před vařením nemusíte. Záleží na receptu, na který se právě chystáte.

Jak lilek upravovat

  1. Lilek před vaření neloupejte. Slupka obsahuje cenný nasunin – barvivo výrazných antioxidačních účinků.
  2. K nejsnazší úpravě patří pokrájení na kolečka a restování na sucho na pánvi nebo grilu.
  3. Vytváří výborný základ ratatouille a dalších zeleninových směsí.
  4. Hodí se také k pečení a zapékání – například po naplnění zeleninovou nebo masovou směsí.
  5. Tvoří spolu s cuketou „grunt“ lehkých polévek.

TIP: Výborná je také lilková pomazánka Baba Ghanoush inspirovaná Blízkým východem.

Pečené

Letní lilkové pizzy se zeleninou

V sítích @toprecepty.cz uvízly tyhle báječné pečené pizzy s rajčatovou omáčkou a cherry rajčátky. Ideální rychlá letní večeře. Recept najdete přímo pod obrázkem na Instagramu.

Pečená zelenina s tahini zálivkou

Už máte dost leča i ratatouille? Vydejte se s @sklarouvkuchyni na Blízký východ a zkuste směs lilku, cibule, papriky, česneku a květáku ochucenou sezamovou tahini omáčkou. Velká mňamka do parných dnů!

Cuketovo-lilkové lasagne

Milujete lasagne? Zkuste v létě lehčí alternativu s provensálským kořením podle @lucypetrek. Recept najdete přímo na Instagramu pod obrázkem.

TIP: Na léto se báječně hodí také rychlé špenátové lasagne pro začátečníky.

Zapečená kolečka s rajčaty, česnekem, sýrem a bylinkami

Oblíbená bloggerka Andrea má v @kuchyni.vzdy.otevreno. Tentokrát ukuchtila rychlá pečená lilková kolečka s rajčaty, česnekem, sýrem a bylinkami. Jsou tak dobré a rychle hotové, že by byl hřích je nezkusit.

Vařené

Indické Aloo baigan (brambory s lilkem)

Kdo by měl být povolanější k vymýšlení receptů z lilku, než Ilona, vyznavačka @chai.and.chilli? Osvěžující recept na hlavní vegetariánský chod – dušenou zeleninu s koriandrem a garam masalou najdete přímo na blogu Indienataliri.

Kari rýže s hráškem a lilkem

Máma dvou dětí Maria vaří @bez_lepku_mleka_cukru. Miluje kombinaci kari rýže s hodně restovaným, až skoro smaženým, lilkem. K tomu přidá uvařené vajíčko natvrdo a má báječný oběd za tepla i studena do krabičky.

A jaký recept z lilku máte nejraději vy? Napište nám třeba na Facebooku.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Zuzana Veselá

Zuzana Veselá

Jsem vystudovaná právnička, ale nyní se naplno věnuji psaní. Mám ráda českou, italskou, indickou a mexickou kuchyni. Miluji ochutnávání nových druhů exotického ovoce a (nealko!) nápojů. Od vyváženého jídelníčku z poctivých surovin se podle mě odvíjí i naše celková pohoda.