Ájurvéda je jeden z nejstarších léčebných systémů na světě. V Evropě je brána spíše jako alternativní možnost léčby a stravování. Protože mojí nutriční poradnou už prošla pěkná řádka lidí, chci vám předat svoje poznatky a zkušenosti, kdy může být stravování podle ájurvédy v každodenním životě přínosné i pro nás Středoevropany.
Obsah článku:
Představení ayurvedy
Samotné slovo „ájurvéda“ se překládá jako „věda života“ chápající člověka jako jeden celek – celek těla i ducha. Ájurvédské učení vychází z podstaty pěti elementů – vody, vzduchu, země, ohně a éteru (prostoru), kdy každý člověk obsahuje všechny elementy, ale v jiném poměru.
Ájurvéda popisuje tři základní konstituční typy člověka tzv. dóši – váta, pitta a kapha, které mají ještě 7 různých kombinací. Přičemž rovnováha mezi dóšami je potřebná k udržení si zdraví. Naopak nerovnováha může být způsobená nevhodnou stravou, stresem, nedostatkem spánku, negativními emocemi nebo neadekvátní či nadměrnou fyzickou aktivitou.
Strava jako základ zdraví a rovnováhy v těle
Ájurvédské učení považuje správné stravování za jeden z nejdůležitějších principů léčení nerovnováhy, nemocí. V praktickém slova smyslu to znamená zjistit svůj konstituční typ a zajistit jídelníček, který odpovídá danému konstitučnímu typu dle ájurvédy. Pokud onemocníme, v pojetí ájurvédy je důležité zjistit aktuální stav a nastavit stravu tak, aby se tělo vrátilo do rovnováhy.
Stravování podle ájurvédy
- Ájurvéda obecně doporučuje stravu dobře žvýkat, udělat si na ni čas, jíst pomalu a nejíst přímo před spaním.
- Za hlavní jídlo dne považuje oběd, z tohoto důvodu by měla být snídaně a večeře lehčí.
- Doporučuje jíst v příjemném prostředí s příjemnými lidmi a většinu stravu si připravit začerstva a doma.
I z tohoto stravovacího systému se lze mnoho naučit a je možné si převzít různá opatření i pro naše těla.
Šest základních chutí v ájurvédě
Terapeutické působení potravin v ájurvédě je dáno chutí a kvalitou. Rozlišuje šest základních chutí: sladkou, slanou, kyselou, hořkou, ostrou a stahující neboli trpkou.
- Potraviny sladké jsou například cukr, med, ale také obiloviny, mléko, maso, máslo.
- Jako potraviny pálivé se uvádí ostrá koření, ale také zelenina typu česnek, cibule nebo ředkvičky.
- Potraviny trpké/stahující jsou citrony, grepy, rajčata či kysané zelí.
- Za hořké potraviny platí čekanka, hlávkový salát či káva a potraviny slané chuti jsou potraviny s obsahem soli.
Charakteristické rysy konstitučních typů dle ájurvédy
Nejprve vám dám vhled do toho, jak ájurvéda pojímá konstituční typy (= typy postav) a pak bych vám uvedla příklady, co mám vypozorováno ze své praxe.
Váta
Stručná charakteristika váty
Váta je tvořena ze dvou základních elementů – vzduchu a éteru (prostoru), ovlivňuje tedy hlavně aktivitu a pohyb. Konstituční typ váty má štíhlou postavu a slabší svalstvo.
Pro fyzično je u váty také typická suchost, rychlá chůze, mluva, studené ruce a nohy, suchá a hrubá kůže, stejně tak snadná unavitelnost. Lidé s výraznou vátou jsou kreativní, mají spoustu aktivit, jsou nestálí, rádi improvizují a nemají rádi rutinu, řád a pravidla.
Stravování váty
Lidé typu váta by se měli vyhýbat smažené stravě. Protože je pro vátu typická suchost, doporučuje se tomuto typu konzumovat stravu těžší, vlhčí, teplejší a preferovat slané, kyselé a sladké chutě.
U váty se doporučuje omezit ječmen, kukuřici, proso, pohanku, žito, hrách, fazole, čočku, syrovou zeleninu, jablka, hrušky, suché druhy ovoce a celkově suchou a studenou stravu.
Je vhodné konzumovat teplé polévky, ořechy, semena, oleje, sýry, mléko, červenou čočku, tofu, sladké druhy ovoce a tepelně upravenou zeleninu.
Pitta
Stručná charakteristika pitty
Pittu tvoří dva základní elementy – oheň a voda. Samotné slovo „pitta“ znamená „hořet“. Hlavním principem pitty je přeměna, proto v těle ovlivňuje především metabolismus, tělesnou teplotu a inteligenci.
Osoby typu pitta mají pocit tepla a více se potí. Postava bývá středního vzrůstu s přiměřenou svalovou hmotou. Pitta je charakteristická velkou chutí k jídlu, rychlým trávením a pravidelným vyprazdňováním. Její emoce a aktivity jsou ohnivé – výbušnost, energičnost, soutěživost, cílevědomost, ale také podrážděnost či agresivita. Obvykle mívá dobrou imunitu a jsou to jedinci silní a odolní.
Stravování pitty
Pitta potřebuje ochladit, aby zůstala v rovnováze, proto je vhodné ve stravě přejít na jídla jemná, ochlazující a zklidňující.
Doporučuje se vyhnout pohance, kukuřici, žitu, prosu, hnědé rýži, suchým vločkám, müsli, čočce, kyselému ovoci jako jsou meruňky, bobuloviny a grepy, jogurtu, sýrům, kysané smetaně, podmáslí, kyselým a pálivým potravinám, melase, medu, pepři a chilli koření.
Pro pittu se hodí ječmen, rýže basmati, pšenice, otruby, slunečnicová a dýňová semínka, luštěniny, sladké druhy ovoce a zeleniny, mléko, sýr Cottage a studené nápoje.
Kapha
Stručná charakteristika kaphy
Kapha je charakterizována silou a stálostí. Je tvořena z elementů země a vody. Kapha zodpovídá v těle za růst, stavbu těla a optimální tělesné funkce. Postava kaphy může být kulatější s větším podílem tukové hmoty.
Charakteristickým znakem je klid, tichost, přemýšlivost, svědomitost, pravdomluvnost, někdy ale i lenost, neaktivita. Trávení bývá pomalé, zato spánek hluboký.
Kapha miluje jídlo, a i z tohoto důvodu může mít problémy s vyšší tělesnou hmotností a přibýváním na váze.
Stravování kaphy
Lidé typu kapha by měli jíst především pokrmy vařené a vyhnout se tukům, sladkým jídlům a někdy i celkově živočišné stravě.
Vhodné je omezit přísun hnědé a bílé rýže, vařených vloček, pšenice, ořechů a semen, fazolí, tofu, sójových bobů, sladkých druhů ovoce a zeleniny, tučných mléčných výrobků.
Lidé typu kapha by se měli orientovat na ostřejší jídla a koření, z obilovin na kukuřici, ječmen, pohanku, žito a z luštěnin na hrách, cizrnu, červenou čočku a tempeh. Z mléčných výrobků volit ty s nižším obsahem tuku nebo je možné si dopřát i sójové mléko. Vhodné jsou zeleninové šťávy.
Jak se ke stravování podle ájurvédy stavím já
Zaměření v mojí nutriční poradně není o tom, že bych klientům vyloženě doporučovala stravování v rámci ájurvédy, na to mám mysl až moc otevřenou a nechci se vyhradit a jít s klienty jen jednou cestou.
Osobně vnímám, že jako Středoevropané máme oproti ájurvédskému doporučení ve stravování ještě jiné zvyky, jinou genetickou vybavenost a samozřejmě ještě i jiné spektrum používaných surovin a potravin. Proto se mi nechce se těmito doporučeními výhradně řídit.
Ale je pravda, že pokud se s klienty na téma stravování podle ájurvédy dostaneme, pak si z ájurvédy beru inspiraci především pro charakteristiku stravy a výběr potravin v rámci konstitučního typu člověka.
Osobní příklad: Jídelníček podle ájurvédy
Chtěla bych vám předat osobní zkušenost, co se mně a mému manželovi v rámci stravování podle ájurvédy osvědčilo.
Na internetu si můžete udělat tzv. „Dóša test“, kde vám podle vašich odpovědí vyjde vyhodnocení, jaký konstituční typ jste. Jedná se o procentuální vyjádření, z kolika % se jevíte jako váta, z kolika pitha a z kolika kapha. Pravděpodobně vám ale bude jeden typ převažovat.
Když jsem si tento test udělala já, a i můj manžel, musela jsem uznat, že zrovna u nás to opravdu sedí. Mně vyšel v největším zastoupení typ „váta“, manželovi „pitta“.
Já jsem menší postavy, štíhlá, je mi často zima, věčně mám studené nohy a ruce. Neosvědčilo se mi otužování, ale miluji saunování. Nemám moc ráda studené prostředí, zimu a studené bazény. Povahou jsem spíše klidná, zato fyzicky neposedím. Mám ráda pohyb a být v pohybu, takže mi nevadí ani fyzicky nenáročná manuální práce.
Ve stravování opravdu nejvíc inklinuji ke sladké, pak slané, a nakonec kyselé chuti. Nejvíc vzdálená je mi chuť hořká a trpká. Nemám ráda smažená jídla, nerada piju a jím studené potraviny a nápoje. Naopak mi sedí teplá jídla – obilné kaše, zeleninové polévky, tepelně upravená zelenina a pak komponenty, které mě zahřejí (zázvor, kurkuma, kari…). Vyhovuje mi i strava bohatší na rostlinné tuky – olivový olej, ořechy, semena nebo kokosové mléko.
Můj manžel je naprostý opak. Jeho postava je vysoká. Jasně v něm převažuje element ohně – je extrovertní, výbušný, má intenzivní řečový projev. Je mu často horko a nemá ho rád – sauny, horké letní dny, horká jídla a nápoje. Polévky vůbec nevyhledává. Dokonce i teplá jídla jí raději vlažná nebo studená.
Má rád jídla sladká a hořká. Naopak nemá rád pálivá jídla (která ho ještě více zahřejí). Dokonce i v zimě rád pije studené nápoje a nemá problém si dát v zimě zmrzlinu, poke bowl nebo studený zeleninový salát.
Využití stravování podle ájurvédy v mojí nutriční praxi
Když se s klienty v mojí nutriční poradně někdy dostaneme k „dóša testu“ a podle vyhodnocení jim sdělím doporučení ve stravě, pak dost často souhlasí. Vyskytuje se tam taková přirozená inklinace k určitému typu stravy nebo typu chutí, aniž by o doporučeních ájurvédy dříve cokoliv slyšeli.
Když uvedu příklad, pak u konstitučního typu, kde převládá kapha, obecně opravdu sedí omezovat sladká a tučná jídla ve stravě.
V zásadě jsou typy „kapha“ hůře tolerující velké množství sacharidů a velké množství tuků, s tím bych souhlasila. Ještě bych dodala, že jim svědčí omezení především tuků živočišných.
Naopak tito lidé kvitují zvýšený příjem ovoce a zeleniny jako prospěšný krok ve stravě.
Závěrem: Typy podle ájurvédy mohou mnohé napovědět
- K ajurvédskému stylu stravování a léčení mám respekt, ostatně jako například k čínské medicíně, bylinkářství, a i západní medicíně. Každý tento systém nám může být inspirací a proč si to na sobě i různě nevyzkoušet.
- Člověk totiž někdy přesně nemusí hned odhadnout, co je pro něj dobré a až určitá zkušenost může přinést důležité poznání.
- Osobně se snažím nemít předsudky a odpory vůči různým stylům stravování a spíš mě baví je prozkoumávat a vyhodnocovat. Pokud uznám, že stojí za to, se do nějakého zkoumání vůbec pouštět, pak není na škodu si obzory rozšířit. A platí to i o ájurvédě.