O plodině jménem amarant, česky laskavec, jste jistě již slyšeli. V našich končinách nepatří mezi původní potraviny. Nicméně jako spoustu jiných exotických surovin, není problém u nás amarant v nějaké formě sehnat. Často jej vyhledávají celiaci, vegani a vegetariáni upřednostňující nutričně bohaté rostlinné produkty. Přečtěte si, co je amarant a v čem může být pro člověka přínosný.
Obiloviny patří k základním pilířům lidské stravy. U nás se nejvíce pěstuje pšenice. O něco méně se zpracovávají jiné druhy obilovin jako žito, ječmen nebo oves. Špalda, kterou jistě znáte také, není samostatná obilovina, ale jde o druh pšenice stejně jako méně známý kamut. Mezi obiloviny patří rovněž kukuřice a rýže.
Další skupinu představují pseudoobiloviny neboli nepravé obiloviny. S obilovinami mají mnoho společného a obdobným způsobem se i využívají. Jejich plody se však nepovažují za zrna, ale semena. Patří sem pohanka, quinoa (merlík čilský) a amarant (laskavec). Lidově se mu říká také kočičí ocas nebo květ milosti.
Obsah článku:
Co je amarant a odkud pochází
U nás je amarant více známý pod názvem laskavec. Původem pochází z Jižní a Střední Ameriky, kde jej konzumovali Mayové, Inkové i Aztékové. Připravovali z něj placky a také jej využívali jako léčivou bylinu.
Laskavec je teplomilná rostlina, která vyžaduje slunné, sušší a teplé stanoviště. Nejvíce se mu daří v písčité půdě s dostatečnou závlahou. V současnosti je možné amarant najít téměř na všech kontinentech, mnohde jen jako plevel.
Tento zajímavý botanický rod zahrnuje více než 60 druhů. Nejvýznamnější jsou 4 semenné typy a 1 typ listový (poslední jmenovaný):
- laskavec červenoklasý (Amaranthus hypochondriacus),
- laskavec krvavý (Amaranthus cruentus),
- laskavec pochybný (Amaranthus dubius),
- laskavec ocasatý (Amaranthus caudatus),
- laskavec tříbarevný (Amaranthus tricolor).
Konzumují se především semena amarantu, z nichž se vyrábí amarantová mouka. Semena jsou velká zhruba jako mák a vyznačují se nutričně bohatým složením. Amarant má gumovitou strukturu a nasládlou chuť.
Amarantovou mouku je doporučeno nepoužívat samostatně, ale kombinovat s jinými běžnějšími moukami. Méně se zpracovávají listy amarantů, které lze použít stejně jako špenát. Velmi podobně také chutnají. Kromě mouky lze běžně sehnat pufovaný amarant a amarantové vločky.
VÍTE, ŽE:
- Botanický název amarant vychází z řeckého amarantos, což znamená nevadnoucí.
- Aztékové amarant spojovali s nesmrtelností a byl součástí obětin bohům.
- Mayové laskavec nazývali „svaté zrno“.
- Amarant má prý schopnost přivolat lásku. Dívky jej proto v minulosti zapékaly do sladkého pečiva a podávaly vyvoleným chlapcům.
Laskavec, složení a možné působení na zdraví
Amarant je především cenným zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny. Dále obsahuje esenciální aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, vitamin B2 (riboflavin), vitamin E, vápník, železo, hořčík, fosfor, mangan a další. Obsahuje látku skvalen, která brání nadbytečné syntéze cholesterolu v organismu. Laskavec přirozeně neobsahuje lepek, a tudíž je vhodnou potravinou i pro celiaky.
Z bílkovin je významný obsah esenciální aminokyseliny lysin, na kterou jsou jiné u nás tradičnější obiloviny chudé. Je taktéž zdrojem rutinu, látky s příznivým účinkem na cévy.
Nutriční hodnoty amarantu ve 100 g:
Energetická hodnota | 368 kcal |
Sacharidy | 58,6 g |
z toho cukry | 1,7 g |
Bílkoviny | 13,6 g |
Tuky | 7 g |
Vláknina | 6,7 g |
Zdroj: Kalorické tabulky
VÍTE, ŽE Amarantová mouka obsahuje 3× více vlákniny a téměř 5× více železa než pšeničná mouka.
Předpokládané účinky amarantu na zdraví a další přínosy
Amarant je vhodný pro každého, nejen pro celiaky, vegany a vegetariány. Není nutné jím hned nahrazovat ostatní u nás běžnější obiloviny, pokud vám nevadí lepek, nicméně skvěle zpestří jakýkoliv zdravý jídelníček.
Doporučován je i osobám, které trápí častější zažívací problémy, Je velmi dobře stravitelný a pomáhá při zácpách.
- může snižovat hladinu cholesterolu v krvi (jako prevenci proti srdečním chorobám) preventivně může působit proti ateroskleróze (kornatění tepen),
- posiluje imunitní systém a zvyšuje odolnost proti stresu,
- může snižovat hladinu cukru v krvi, což je důležité při cukrovce,
- zlepšuje trávení a pomáhá při zažívacích obtížích,
- má antioxidační vlastnosti,
- kvůli vyššímu obsahu rostlinných bílkovin a železa je doporučován vegetariánům a veganům,
- neobsahuje lepek a je tudíž vhodný pro celiaky,
- má nízký glykemický index, a proto se hodí také do redukčního jídelníčku,
- může podpořit růst svalové hmoty (ideální zdroj bílkovin pro vegany a vegetariány),
- amarantový olej se používá k péči o pokožku podobně jako arganový olej, redukuje jemné vrásky a podporuje regeneraci a omlazení kůže.
Amarant kupujte zásadně od výrobců, kteří garantují vysokou kvalitu zpracování a nulový obsah lepku, tedy že nedošlo ke kontaminaci pšenicí či jinou obilovinou obsahující lepek.
Které další obiloviny neobsahují lepek?
Využití amarantu ve zdravé stravě
Kromě výroby bezlepkové mouky se amarant používá k zahuštění polévek a omáček. Méně se využívají listy amarantu, které se přidávají do salátů nebo se připravují podobně jako špenát. Z amarantových semen se vyrábí amarantový olej.
Výrobky z amarantu, které lze sehnat v ČR:
- celá amarantová zrna
- amarantové vločky
- amarantová mouka
- pufovaný amarant
- amarantové těstoviny
- amarantový olej
- amarantové pečivo
- amarantové křupky
Amarantové vločky můžete přidat do jogurtu, připravit z nich kaši s ovocem ke snídani nebo připravit náplň do zeleninových jídel (plněné zapečené lilky, veganské plněné papriky a další). Prodává se i pufovaný amarant, který můžete jen tak chroupat místo nezdravých brambůrek nebo jej vmíchat do pudinku či jogurtu.
Semena můžete vařit, dusit nebo opražit. Opražená mají jemnou oříškovou chuť. V této podobě se hodí do salátů, müsli či jogurtů.
Před úpravou je vhodné semena laskavce nejprve propláchnout. Vaří se cca v dvojnásobném množství na mírném plameni po dobu 30 minut. Výsledkem je hrubá kaše, kterou můžete rozmixovat najemno a připravit z ní třeba veganské amarantové placky, k nimž se hodí klasická bramborová kaše nebo kaše z batátů.
3 tipy na zdravé a chuťově výborné recepty s laskavcem
Bezlepkové amarantové rizoto
Suroviny:
- 200 g amarantu
- 1 cibule
- ½ pórku
- 1 mrkev
- 1 celer
- sůl a pepř
Postup:
Amarant propláchněte vodou a vsypte do hrnce. Zalijte dvojnásobným množstvím vody, osolte, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte cca 20 minut, dokud se všechna voda nevstřebá. Občas promíchejte. Mezitím vedle na pánvi na másle orestujte cibulku spolu se zeleninou. Dle chuti můžete přidat například kuřecí nebo krůtí maso nakrájené na nudličky. Hotový amarant promíchejte se zeleninou a můžete podávat.
Amarantová bábovka
Suroviny:
- ½ hrnku amarantové mouky
- 1 a ½ hrnku jiné mouky (např. špaldové)
- 1 hrnek živočišného nebo rostlinného mléka
- ½ hrnku kvalitního rostlinného oleje
- 3 vejce
- 1 balení vanilkového cukru
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek třtinového cukru
- hrst amarantových vloček
- máslo nebo jiný tuk na vymazání formy
Postup:
Zapněte troubu na 180 °C. Všechny suroviny dobře promíchejte a vytvořte vláčné těsto. Polovinu vlijte do předem vymazané a amarantovými vločkami vysypané formy na bábovku. Do druhé poloviny přisypte kakao, promíchejte a přilijte do formy. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 45 minut. Hned po upečení vyklopte na talíř a nechte vychladnout.
Vyzkoušejte také:
Jaké další superpotraviny najdete na Bezhladoveni.cz
Pokud vás svět superpotravin opravdu zajímá, na našich stránkách najdete podobně stejně podrobné články o výjimečných domácích i exotických potravinách, například:
- Quinoa neboli merlík čilský: Zdravá pseudoobilnina obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin
- Zdravé kysané zelí: Obsah živin, domácí výroba a účinky na zdraví + recepty
- Kustovnice čínská neboli goji: Původ, složení, účinky na zdraví a hubnutí + recepty
- Brusnice brusinka: Složení, vliv na zdraví a tipy na zdravé recepty
- Maca, peruánský ženšen: Popis, složení, účinky, použití a recepty
- Červená řepa a hubnutí: Hodně živin a přitom minimum kalorií + tipy na recepty
- Cejlonská skořice a hubnutí: Základní druhy, účinky a tipy na recepty
- Rakytník řešetlákový: Účinky na zdraví, pěstování, zpracování + recepty
- Hlíva ústřičná: Tipy na recepty a využití této superhouby
- Moruše: Složení, účinky, druhy a využití v kuchyni + tipy na recepty
- Aronie – černý jeřáb: Složení, účinky na zdraví a tipy na recepty
Závěrečné shrnutí: Amarant báječně zpestří jídelníček nejen pro celiaky a vegetariány
Obecně odborníci doporučují konzumovat lokální a sezónní potraviny, které jsou našemu trávicímu systém nejpřirozenější. To však neznamená, že bychom do jídelníčku nemohly zařadit něco méně obvyklého a netradičního. Třeba takový amarant. Zvlášť, pokud vašemu trávení vyloženě svědčí.
Proč amarant zařadit do jídelníčku:
- obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny,
- má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu,
- prospívá trávení,
- přirozeně neobsahuje lepek,
- má antioxidační vlastnosti,
- má nízký glykemický index.