Poněkud zvláštní druh zeleniny artyčok není v našich končinách úplně běžný, což je velká škoda. Jedná se totiž o zdravou potravinu s vysokým obsahem cenných látek, podporuje detoxikaci, prospívá játrům a může pomoci při diabetu a ekzémech. Stačí se jej naučit správně a chutně připravovat.
Ačkoliv se jedná o velmi lahodnou zeleninu, u nás se téměř nejí. Artyčoky nepatří k tradiční zelenině v rámci české kuchyně a lidé si většinou neví rady, jak je připravit. Nejde vůbec o nic složitého, artyčoky lze zpracovat různými způsoby. Navíc obsahují vitaminy, minerály a další zdraví prospěšné látky.
Obsah článku:
Co je artyčok a odkud se vzal
Více než zeleninu připomínají artyčoky bodláky. Nejde o žádnou náhodu. S bodláky je pojí příbuzenský vztah. Za účelem konzumace jako zeleniny se pěstují odrůdy artyčok kardový (Cynara cardunculus) a léčivá bylina artyčok zeleninový (Cynara scolymus). Konzumují se květní úbory, které mohou mít různé odstíny od bílé až po jemně purpurovou.
Původně se artyčoky pěstovaly pouze ve Středomoří, proto jsou typické pro středomořskou kuchyni. Odsud se postupně rozšířily na pobřeží Pyrenejského poloostrova a sever Afriky. V současné době se pěstují v Itálii, ve Španělsku, v Egyptě, Alžíru, Argentině, Peru a dokonce i v Číně.
Artyčoky, složení a prospěšné účinky na zdraví
U artyčoků je třeba vypíchnout nízky obsah tuku a vysoké množství rozličných vitaminů a minerálů, látek s antioxidačními účinky a také vlákniny. Jde zejména o vitaminy C a K, z minerálů je nejvíce zastoupen hořčík, draslík, železo a fosfor.
Jeden středně velký artyčok obsahuje téměř 7 gramů vlákniny, pouze 60 kcal a přibližně 4 gramy bílkovin, což je u rostlin nadprůměrné množství. Artyčoky taktéž patří mezi zeleninu s nejvyšším obsahem antioxidantů.
Obsah živin v cca 120 gramech syrových nebo vařených artyčoků:
Syrové artyčoky | Vařené artyčoky | |
Sacharidy | 13,5 g | 14,3 g |
Vláknina | 6,9 g | 6,8 g |
Bílkoviny | 4,2 g | 3,5 g |
Tuky | 0,2 g | 0,4 g |
Vitamin C | 25 % DDD | 15 % DDD |
Vitamin K | 24 % DDD | 22 % DDD |
Vitamin B1 (Thiamin) | 6 % DDD | 5 % DDD |
Vitamin B2 (Riboflavin) | 5 % DDD | 6 % DDD |
Vitamin B3 (Niacin) | 7 % DDD | 7 % DDD |
Vitamin B6 | 11 % DDD | 5 % DDD |
Folát (kyselina listová) | 22 % DDD | 27 % DDD |
Železo | 9 % DDD | 4 % DDD |
Hořčík | 19 % DDD | 13 % DDD |
Fosfor | 12 % DDD | 9 % DDD |
Draslík | 14 % DDD | 10 % DDD |
Vápník | 6 % DDD | 3 % DDD |
Zinek | 6 % DDD | 3 % DDD |
Zdroj: Healthline.com
Artyčok a příznivé účinky na zdraví
Z pohledu přínosu pro lidské zdraví se artyčokům přisuzují následující účinky:
- snížení špatného LDL cholesterolu a zvýšení hodného HDL cholesterolu díky obsahu luteolinu, látky s antioxidačními účinky, extrakt z listů artyčoku podporuje efektivnější zpracování cholesterolu,
- regulace krevního tlaku u osob s dlouhodobě vysokým tlakem,
- možné snížení hladiny cukru v krvi,
- podporuje detoxikaci a normální funkce jater, které chrání před poškozením, a stimuluje tvorbu a vylučování žluči důležité pro trávení tuků a vylučování jedovatých toxinů pryč z těla,
- podporuje činnost trávicího systému díky obsahu vlákniny, artyčoky obsahují vlákninu inulin působící jako prebiotikum,
- úleva při potížích s nadýmáním, nevolnostech a pálení žáhy,
- zmírnění příznaků syndromu dráždivého tračníku (IBS), kdy mohou zastavit svalové křeče, zmírnit zánět a obnovit rovnováhu střevních bakterií,
- protirakovinové účinky z důvodu vysokého obsahu antioxidantů (rutin, kvercetin, silymarin, kyselina gallová a další).
Možná rizika spojená s konzumací artyčoků
Stejně jako většina druhů zeleniny jsou i artyčoky považované za bezpečné. Neexistuje ani žádné doporučené dávkování, a tak je dobré dát na zdravý rozum.
Obezřetnost se doporučuje pouze:
- při podezření nebo potvrzení alergie na artyčoky či extrakt z artyčoků a obecně při alergiích na hvězdnicovité rostliny,
- těhotným a kojícím ženám z důvodu nedostatku informací,
- osobám, které trpí na žlučové kameny, neprůchodnost žlučových cest nebo při těžkých poruchách ledvin.
Jak artyčoky připravit snadno chutně a tipy na recepty
Při výběru artyčoků v obchodě dbejte, aby byly pevné na stisk, jejich listy nebyly hnědé, ale pevně semknuté. Uvnitř se nachází takzvané srdíčko, které obsahuje nejvíce prospěšných látek a je-li artyčok opravdu čerstvý, lze jej jíst i syrový. Kromě srdíčka se konzumují listy.
Artyčoky se nejčastěji vaří v páře a podávají se s různými omáčkami. Lze je vařit, dusit, nakládat, zapékat, grilovat a restovat. Dají se z nich připravit vynikající pomazánky, nebo je přidat do saláty a na pizzu. Italové a Francouzi je podávají se sýry.
Koupit lze ale také konzervované artyčoky, které se hodí jako příloha, nebo se přidávají do polévek a ragú.
VIDEO: Jak vařit a jíst artyčoky
Jednoduché pečené artyčoky na víně
Suroviny:
- artyčoky zbavené stonku
- cca 2 lžíce sušeného oregana
- drceného chilli dle chuti
- česnek
- sůl a pepř
- olivový olej
- 1,5 šálku bílého vína
Postup:
Předehřejte troubu na 260 °C. Mezitím v míse smíchejte olej s vínem, oreganem, česnekem a chilli. Osolte a opepřete. Do zapékací mísy těsně vedle sebe položte rozpůlené artyčoky a zalijte je připravenou směsí. Přikryjte víkem nebo alobalem a pečte 45 minut. Poté odkryjte a pečte ještě 30 minut. Artyčoky občas přelijte vypečenou šťávou. Nakonec vyndejte z trouby a před podáváním jej nechte cca 10 minut zchladnout.
Dušené artyčoky s koriandrem
Suroviny:
- 4 artyčoky
- 0,8 l vody
- 2 citróny
- 3 stroužky česneku
- 1 sklenice suchého bílého vína
- 4 lžíce olivového oleje
- čerstvý koriandr
- sůl, pepř
Postup:
Artyčoky zbavte vnějších tuhých listů a vložte do vody s citronovou šťávou. Zhruba po třiceti minutách je vyndejte. Na rozpáleném oleji krátce osmahněte tenké plátky česneku, přidejte artyčoky a krátce restujte. Osolte a opepřete. Zalijte vodou, vínem a trochou citrónové šťávy. Artyčoky duste tak dlouho, dokud nejsou měkké. Hotové slijte a na talířích posypte čerstvým koriandrem.
Artyčoková pomazánka
Suroviny:
- cca 400 g srdíček artyčoku v konzervě
- olivový olej
- 1 až 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- ideálně čerstvé bylinky
Postup:
Česnek oloupejte a prolisujte. Čerstvé bylinky nasekejte najemno. Nálev z artyčoku slejte a srdíčka nakrájejte na drobné kousky. Srdíčka spolu s česnekem i bylinkami vložte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Dle chuti osolte a opepřete. Podávejte k oblíbenému pečivu.
Italské rizoto s artyčoky
Suroviny:
- 4 artyčoky
- 2 šalotky
- 200 g pancetty
- ½ citronu
- olivový olej
- máslo
- 2 stroužky česneku
- 800 ml zeleninového vývaru
- sůl a pepř
- tymián
- 300 g rýže Arborio
- 150 ml suchého bílého vína
- 50 g parmazánu
- čerstvá petrželka
Postup:
Obě šalotky nakrájejte najemno, pancettu na proužky. Artyčoky očistěte a vložte do vody s citronovou šťávou. Na pánvi rozpalte olej s máslem a krátce orestujte šalotku a prolisovaný česnek. Přidejte pancettu a opět orestujte. Přidejte artyčoky a tymián, opepřete a pozvolna na mírném plameni duste cca 10 minut. Osolte až nakonec.
Vedle v hrnci rozpalte olej a máslo, přidejte prolisovaný česnek, druhou šalotku a do zlatova osmahněte. Vsypte propláchnutou rýži a cca 3 minuty restujte. Poté podlijte vínem a nechte pomalu odpařit. Poté zalijte vývarem a za občasného míchání vařte rýži cca 15 minut.
Hotovou rýži smíchejte s artyčoky nebo naaranžujte jako na obrázku, posypte parmazánem a případně kousky opečené pancetty a dozdobte petrželkou.
Závěrečné shrnutí: Artyčoky jsou chutné a zdraví prospěšné
Proč byste měli artyčoky zahrnout do svého běžného jídelníčku? Protože:
- obsahují minimum tuku,
- zato spoustu vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů,
- mohou regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi,
- mají pozitivní vliv na krevní tlak,
- prospívají činnosti trávicího traktu,
- snadno se připravují a skvěle chutnají.