Sladké brambory neboli batáty se těší čím dál větší oblibě. Nabízejí nespočet úprav a vynikají nejen zajímavou chutí, ale i skvělými výživovými vlastnostmi.
Obsah článku:
Nezapomínejte při hubnutí na sacharidy
Jedním z nejčastějších mýtů při hubnutí je omezování příloh – ve snaze vyhnout se sacharidům. To je nesmysl. I při hubnutí mají kvalitní, tedy komplexní sacharidy, tvořit minimálně 30 % denního příjmu. Spolu s celozrnnými obilovinami jsou právě brambory jejich výborným zdrojem.
Jaký je rozdíl mezi obyčejnými bramborami a batáty
Nutriční složení klasických brambor a batátů je velmi podobné. Proč tedy sáhnout právě po batátech?
- Vynikají výbornou, jemně nasládlou chutí, pro kterou se báječně hodí do salátů i k červenému masu.
- Nabízí nespočet skvělých receptů od pyré až po polévky.
- Oproti klasickým bramborám mají méně sacharidů a kalorií.
- Mají více vlákniny.
- Mají také nižší glykemický index – zasytí tak na delší dobu bez výkyvů hladiny krevních cukrů.
Co se týče minerálních látek a vitaminů, složení je dosti podobné jako u klasických brambor. Co však stojí za to vyzdvihnout, je určitě obsah provitaminu A, který je až několikanásobně vyšší než u klasických brambor.
Dále batáty obsahují více:
- Vitaminu C
- Vitaminu A
- Vitaminu E
- Vitaminu K
- Vápníku
- Hořčíku
- Draslíku
- Sodíku
Čerstvé hlízy batátů v sobě mají:
- 70 % vody
- 26 % sacharidů
- 2 % bílkovin
- 3 % vlákniny
- 9 % pektinů
Energetická hodnota činí 320 kJ na 100 g dužiny z hlíz.
Jak řešit vyšší cenu batátů? Vypěstujte si vlastní!
Jedinou nevýhodou může být vyšší cena. Ale co se týče potravin, měli bychom se v první řadě zaměřit na kvalitu toho, co kupujeme. Do zdraví se rozhodně vyplatí investovat. Nebo si vypěstovat pár vlastních hlíz.
Pěstování batátů
Hlízám povijnice batátové se dobře daří i v našich podmínkách. Libují si ve sluníčku a nejlépe hlinito-písčité půdě. Batáty nejsnáze vypěstujete přímo ze zakoupených hlíz. Můžete a nemusíte je předem nechat naklíčit ve sklenici s vodou (hlízu potápíme cca z 1/3). Sázíme poměrně hluboko do země, a to až po posledních mrazících – zhruba v květnu.
Jaké zvolit recepty na úpravu batátů?
Batáty se dají v kuchyni využít na nekonečno způsobů. Můžete je jen tak povařit a ponechat na kostičky, rozmixovat na pyré, nebo zapéct se zeleninou či sýrem.
Co se barvy slupky týče, existuje více variant: žlutá, oranžová, červená, fialová i šedobílá.
- Červené batáty oceníte při vaření i pečení. Slupku po pečení nemusíte loupat. Příprava je podobná jako u klasických brambor.
- Žluté batáty se hodí na přípravu hranolků, chipsů nebo bramboráků.
Nejoblíbenější recepty z batátů
- Batátové pyré
Batáty pokrájené na kostky uvařte v osolené vodě doměkka. Slijte a přidejte lžíci másla, pepř a rozmixujte dohladka. Pyré skvěle chutná také s troškou parmazánu.
- Batátová polévka
Klasickou batátovou polévku jsme v receptu zjemnili kokosovým mlékem a doplnili jemnými batátovými chipsy.
- Pečené batáty (batátové hranolky)
Pokrájejte batáty na proužky, zakápněte olivovým olejem a dochuťte trochou soli a pepře, podle chuti i sladké papriky. Pečte na 180 stupňů zhruba 30–40 minut.
TIP: Vyzkoušejte také oblíbeného glazovaného lososa s pečenou dýní a batáty.
Další tipy na recepty z kuchyně Bezhladoveni.cz
Prohlédněte si všechny recepty z batát.
Fantazii se meze nekladou. S batáty můžete vykouzlit opravdu zajímavá a chutná jídla pro celou rodinu. Využijte je s radostí i při hubnutí. Dobrou chuť!