Vyšších teplot pomalu přibývá a spolu s nimi i chuť odlehčit šatník. Zjišťujete, že se do svých běžných velikostí stěží nasoukáte? Pak se nechte inspirovat naším sezónním jídelníčkem, díky kterému shodíte i pár nadbytečných kil.
Obsah článku:
Jaké potraviny jíst v březnu?
- Dejte přednost kořenové zelenině. Nejlépe vás zahřeje, zasytí a uspokojí plnou chutí. Do jídelníčku pravidelně zařazujte celer, cibuli, česnek, dýni, kapustu, růžičkovou kapustu, kedlubnu, pór, pastiňák, petržel, řepu, ale také zelí.
- Ovoce vybírejte lokální (jablka, hrušky). V sychravém březnovém počasí přijde vhod i z léta podomácku zpracované ovoce (džemy, marmelády, pyré, hluboce zmražené ovoce ze zahrádky) bez přidaného cukru, umělých barviv a konzervantů.
Pondělí
Snídaně: 2 krajíce celozrnného chleba s tenkou vrstvou másla a domácím džemem
Svačina: Jablko, hrst dýňových semínek
Oběd: Pečené kuře se šťouchaným bramborem a dušeným zelím
Večeře: Dýňová polévka se zázvorem, kokosovým mlékem a čerstvým koriandrem
Úterý
Snídaně: Ovesná kaše s jablkem, skořicí a vlašskými ořechy
Svačina: Hruška, kostička hořké čokolády
Oběd: Karbanátky z mletého hovězího masa s celerovým pyré a kvašenou zeleninou
Večeře: Cizrnový hummus s domácím pita chlebem a listovým salátem
Středa
Snídaně: Smoothie z kadeřávku, mražených lesních plodů, chia semínek a mandlového másla, zředěné čistou vodou
Svačina: Jablko, bílý selský jogurt
Oběd: Salát s quinoou, čočkou Beluga, červenou řepou, koprem a citronovou zálivkou
Večeře: Pečená kořenová zelenina s čerstvým koriandrem a tahini dipem
Čtvrtek
Snídaně: Čirokové lívance s tvarohem a domácí marmeládou
Svačina: Hruška, hrst vlašských ořechů
Oběd: Rýžový pilaf s krůtím masem, žampiony a baby špenátem
Večeře: Tuřínová polévka s cizrnou
Pátek
Snídaně: Ovesná kaše s mákem a švestkovými povidly
Svačina: Jablko, bílý selský jogurt
Oběd: Špaldové rizoto s pečenou dýní, kadeřávkem a nízkotučným tvrdým sýrem
Večeře: Minestrone s fazolemi a špenátem
Sobota
Snídaně: Vařená pohanka s jablkem, skořicí a vlašskými ořechy
Svačina: Hruška, hrst kakaových bobů
Oběd: Hovězí ragú s pečenou polentou, mrkvový salát
Večeře: Kadeřávek s quinoou, ztraceným vejcem, artyčoky, kapary a sušenými rajčaty
Neděle
Snídaně: Nepečený tvarohový koláč s lesním ovocem
Svačina: Jablko, hrst datlových semínek
Oběd: Polévka z červené čočky s bramborem, dýní, pórkem, řapíkatým celerem a růžičkovou kapustou
Večeře: Celozrnná bagetka se sýrem ricotta a nakládanými hříbky
Přejeme dobrou chuť a jaro plné elánu 🙂
TIP: Vyzkoušejte také další jídelníčky na hubnutí, ať máte z čeho vybírat.