Luštěniny do zdravého jídelníčku patří jako jedinečný zdroj komplexních sacharidů a rostlinných bílkovin. Mají však i drobné nevýhody. Způsobují nepříjemné nadýmání a pro spoustu lidí nepřekonatelný problém představuje zdlouhavá příprava, konkrétně namáčení a dlouhé vaření. To ale neplatí pro červenou čočku.
Existuje více než 50 různých druhů čočky. Liší se velikostí, tvarem a barvou zrn, složením i přípravou. Většinu je nutné namáčet minimálně dvanáct hodin předem, a poté ještě dlouho vařit. Červená čočka představuje výjimku. Nenamáčí se, vaří se jen krátce a nezpůsobuje ani nadýmání. To z ní dělá nejlepší alternativu i pro zarputilé odpůrce luštěnin.
Obsah článku:
Červená čočka do zdravého jídelníčku patří
Důvodů je spousta. Čočka obecně je cenově dostupná a přitom vysoce výživná luštěnina. Zahrnuje velké množství druhů, které se hodí do různých pokrmů od salátů, přes pomazánky a pyré až po hutné polévky a vydatná hlavní jídla.
Konkrétně červená čočka obsahuje vedle rostlinných bílkovin a sacharidů spoustu vitaminů a minerálů a další zdraví prospěšné látky. To z ní činí důležitou potravinu pro “masožravce” a především vegetariány a vegany, kteří nutně potřebují nahradit živočišné bílkoviny.
Červená čočka je bohatá na bílkoviny (jedna porce obsahuje až 17,8 g rostlinných bílkovin) a vlákninu (15 g v jedné porci) a je vynikajícím zdrojem vitaminů skupiny B a železa (6,6 g v jednom šálku).
Nutriční hodnoty ve 100 g červené čočky:
Množství ve 100 g | DDD | |
Energetická hodnota | 345 kcal / 1 444 kJ | |
Bílkoviny | 24,95 g | 55,4 % |
Tuky | 2,17 g | 3,1 % |
Sacharidy | 59,15 g | 25,7 % |
Vláknina | 10,8 g | 45,0 % |
Vápník | 41 mg | 4,1 % |
Železo | 7,56 mg | 42,.0 % |
Hořčík | 72 mg | 18,0 % |
Fosfor | 294 mg | 29,4 % |
Draslík | 578 mg | 12,3 % |
Sodík | 7 mg | 0,3 % |
Zinek | 3,9 mg | 26,0 % |
Měď | 1,303 mg | 65,2 % |
Mangan | 1,417 mg | 70,9 % |
Selen | 8,2 µg | 11,7 % |
Vitamin C | 1,7 mg | 2,8 % |
Vitamin B1 (thiamin) | 0,51 mg | 34,0 % |
Vitamin B2 (riboflavin) | 0,106 mg | 6,2 % |
Vitamin B3 (niacin) | 1,495 mg | 7,5 % |
Vitamin B5 (kyselina pantotenová) | 0,348 mg | 3,5 % |
Vitamin B6 (pyridoxal) | 0,403 mg | 20,2 % |
Vitamin B9 (kyselina listová, folát) | 204 µg | 51,0 % |
Nasycené mastné kyseliny | 0,379 g | 1,9 % |
Zdroj: Celysvet.cz (pozn. údaje je vždy třeba brát jako orientační, skutečné hodnoty ovlivňuje celá řada faktorů od místa pěstování, způsobu zpracování, skladování a podobně).
Účinky červené čočky na zdraví
- má vysokou nutriční hodnotu a představuje významný zdroj rostlinných bílkovin,
- díky značnému obsahu vlákniny prospívá střevům, působí jako prevence proti zácpě a celkově zlepšuje činnost trávicího traktu,
- je dobře stravitelná, zasytí, nezpůsobuje kolísání hladiny cukru v krvi, má velmi nízký glykemický index a to vše značí podporu redukce tělesné hmotnosti,
- obsahuje vitamin B9 neboli kyselinu listovou, jež je důležitá pro zdravý vývoj mozku a brání vzniku vrozených vad u nenarozených miminek,
- je vynikajícím zdrojem železa, minerálu nezbytného pro okysličení krve, které brání vzniku letargie, je tedy vhodná i při chudokrevnosti,
- kyselina listová a hořčík navíc snižují riziko vzniku kardiovaskulárních nemocí,
- posiluje imunitní systém a zpomaluje stárnutí, jelikož obsahuje nejen vitaminy a minerály, ale také látky s antioxidačními účinky.
VÍTE, že podle tradiční čínské medicíny červená čočka zlepšuje zdraví srdce, podporuje krevní oběh, zlepšuje funkce ledvin a podporuje močení?
5 podstatných důvodů, proč jíst červenou čočku
Pro českou kuchyni je nejtypičtější zelená čočka. Kdo by neznal českou klasiku v podobě čočky na kyselo nebo čočkové polévky s párkem. V posledních letech už není jediná a pomalu se ve spižírnách objevují další více či méně známé druhy čočky, zejména červená čočka. Oproti většině druhů čočky má řadu výhod.
- Žádné namáčení a dlouhé vaření. Červená čočka nemá slupku jako ostatní luštěniny. To je také důvod, proč ji není nutné předem namáčet a zároveň se rychle uvaří.
- Nenadýmá. Mnoho lidí od luštěnin odrazuje fakt, že způsobují nadýmání, což není zrovna nejžádanější jev po dobrém jídle. To není případ červená čočky, kterou tak díky tomu mohou jíst i menší děti a těhotné či kojící ženy.
- Je nejlépe stravitelnou luštěninou. V porovnání s ostatními druhy čočky ale luštěninami obecně ji lidský organismus tráví velmi snadno. To z ní opět činí luštěninu vhodnou také pro děti, těhotné ženy, maminky ale i osoby držící redukční dietu.
- Prodlužuje pocit sytosti. Dbáte na zdravý jídelníček a snažíte se shodit nějaké to kilo? v takovém případě oceníte, že červená čočka má velmi nízký glykemický index okolo hodnoty 30. Patří mezi potraviny, které zasytí a nezvyšují hladinu krevního cukru.
- Je vhodná pro malé děti, těhotné a kojící ženy. Zdůrazníme také fakt, že díky dobré stravitelnosti a nenadýmání, patří mezi potraviny, které si mohou bez obav dopřát i těhotné a kojící ženy a neuškodí ani dětem od 9 měsíců dál.
Tipy na využití červené čočky i mimo kuchyň
Některé potraviny se používají také zevně, ať už na pleť nebo vlasy. Červená čočka údajně pomáhá zlepšit zdraví a vzhled pokožky.
- Zářivá pleť: červenou čočku namelte najemno. Smíchejte s kořením kurkumou a růžovou vodou. Směs naneste na pleť a nechte několik minut působit. Výsledkem by měla být mladistvější a zářivě vypadající pleť.
- Hydratovaná pokožka: s matnou a suchou pokožkou se vypořádá pleťová maska z červené čočky přes noc namočené v mléce a smíchané s růžovou vodou.
- Žádné nepěkné opálení: nežádoucího opálení se snadno zbavíte pomocí pasty z červené čočky a rozmačkaných rajčat. Opálení by mělo zmizet po 2 až 3 týdnech používání (Jeden ze symbolů krásy v asijské kultuře představuje světlá pokožka).
Jak správně uvařit červenou čočku
Za prvé: červená čočka se nenamáčí. Nikdy a za žádných okolností. Za druhé: červenou čočku stačí vařit méně než půl hodiny. Příprava pokrmu s červenou čočkou samozřejmě závisí na vybraném receptu. Toto je pouze základní recept.
Základní příprava vařené červené čočky krok za krokem:
- Nejprve čočku důkladně proberte.
- Poté ji pečlivě propláchněte pod studenou vodou.
- Vsypte do hrnce a zalijte čistou studenou vodou v poměru přibližně 1,5:1.
- Přidat sůl můžete hned, nebo ještě lépe až o pět minut později. Na 300 gramů čočky stačí cca jedna lžička.
- Nespěchejte. Čočku na mírném plameni přiveďte k varu, sundejte poklici a nechte zvolna probublávat dalších 5 až 10 minut, dokud se tekutina nevsákne.
- Nakonec plotýnku vypněte, přikryjte poklicí a nechte čočku ještě několik minut dojít.
Tipy na recepty s červenou čočkou
Jelikož má červená čočka tendenci se spíše rozvařit, hodí se primárně do polévek, dušených jídel a omáček. Lze ji použít i do salátů, výsledek však nemusí být tak pěkný jako za použití vhodnějšího druhu luštěniny.
Pomazánka z červené čočky
Suroviny:
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce řepkového oleje
- 100 g červené čočky
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 300 ml vody
- 4 lžíce nesolených a nepražených kešu ořechů
- ½ lžičky soli a ½ lžičky černého pepře
Postup:
Nejprve nakrájejte cibuli a česnek na drobno. Na středním plameni rozpalte olej. Několik minut restujte cibuli s česnekem. Přisypte červenou čočku a římský kmín a zalijte vodou. Přiveďte k varu a vařte cca 10 minut. Poté slijte přebytečnou vodu, je-li to nutné. Osolte a opepřete a přidejte kešu ořechy. Nakonec důkladně rozmixujte a před podáváním nechte vychladit v ledničce.
Klasická polévka z červené čočky
Suroviny:
- 150 g červené čočky
- 200 g mrkve
- 30 g rajčatového protlaku
- 200 g krájených rajčat z plechovky
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 1 jarní cibulka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl a pepř
Postup:
Mrkev nakrájejte na tenká kolečka, jarní cibulku najemno, česnek oloupejte a propasírujte. Na větší hluboké pánvi rozpalte olej a krátce orestujte jarní cibulku. Poté přidejte mrkev a znovu krátce restujte. Nakonec osmahněte i s česnekem.
Přidejte protlak, rajčata z konzervy a vývar. Vše přiveďte k varu a teprve nyní vsypte čočku a tymián. Na mírném plameni vařte cca 25 minut. Nakonec osolte a opepřete, případně podle chuti přidejte další koření. Nebo jen posypejte lístky čerstvého koriandru.
Veganský burger z červené čočky s batátovými hranolky
Suroviny:
- 250 g červené čočky
- 150 g celozrnné mouky
- 50 g jemných ovesných vloček
- 2 vejce
- 1 cibule
- 2 lžičky majoránky a sůl
- 2 lžíce řepkového oleje
Postup:
Zapněte troubu na 180 °C. Čočku proberte, propláchněte a uvařte doměkka. Hotovou čočku zceďte a nechte vychladnout. Mezitím si nadrobno nakrájejte cibuli. V míse čočku smíchejte s cibulí, moukou, vajíčky, vločkami, majoránkou a osolte. Z těsta tvarujte karbanátky.
Batáty nakrájejte na proužky a promíchejte je s trochou oleje a koření. Poté je s karbanátky položte na pečící papír jemně potřený olejem a pečte zhruba 20 minut. Krátce před koncem přidejte rozpůlené housky, ať se také trochu opečou. K čočkovým burgrům se hodí například dresink z veganské majonézy, plátky rajčat a čerstvá rukola.
Čočkové kari s kokosovým mlékem
Suroviny:
- 300 g červené čočky
- 1 plechovka krájených rajčat
- 1 červená paprika
- 300 ml vody
- 100 ml kokosového mléka
- 1 lžička kari (lepší je kari pasta)
- 1 lžička mletého římského kmínu
- čerstvý koriandr
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 g zázvoru
- 100 g jasmínové nebo basmati rýže
Postup:
V hrnci rozehřejte olej a tři minuty opékejte na klínky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, kari, mletý římský kmín a nastrouhaný zázvor. Přidejte rajčata, červenou čočku, na kousky pokrájenou papriku a přilejte vroucí vodu nebo zeleninový vývar. Vařte dalších 20 minut a občas promíchejte. Několik minut před koncem přimíchejte kokosové mléko. Mezitím dejte vařit jasmínovou rýži.
Další tipy na recepty s čočkou z kuchyně Bezhladoveni.cz
Závěrečné shrnutí: Snadno ji připravíte a nenadýmá
Ve prospěch červené čočky hovoří hned několik zásadních důvodů:
- Má vysokou nutriční hodnotu.
- Jde o ideální náhražku masa pro vegetariány a vegany.
- Zahání hlad, podporuje pocit sytosti a podporuje redukci váhy.
- Není ji nutné předem namáčet.
- Vaří se jen krátce.
- Nenadýmá.
- Mohou ji jíst těhotné a kojící ženy i malé děti.