Trápí vás vysoký cholesterol nebo jen hledáte účinného pomocníka k podpoře svého zdraví? Vyzkoušejte červenou a červenou fermentovanou rýži. Obě přináší mnoho zdravotních benefitů.
Obsah článku:
Dejte přednost červené rýži před bílou
Hledáte alternativu klasické bílé či hnědé rýže? Vyzkoušejte rýži červenou. Její zrníčka mají ořechovou chuť, jemnou strukturu a hodí se k většině druhů mas a zeleniny.
Odrůdy červené rýže jsou hluboce pigmentované a obsahují působivou škálu živin i dalších prospěšných sloučenin. Mají vyšší obsah bílkovin a vlákniny než klasická bílá rýže a navíc obsahují důležité antioxidanty včetně antokyanů, apigeninu, myricetinu a kvercetinu.
Výzkum dokonce ukázal, že červená rýže má výrazně větší potenciál v boji proti volným radikálům a obsahuje vyšší koncentrace flavonoidních antioxidantů než hnědá rýže.
Podle zahraniční studie mohou flavonoidy snižovat záněty v těle, udržovat hladinu volných radikálů pod kontrolou a snižovat riziko vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a diabetes 2. typu.
Hlavní výhody konzumace červené rýže
Zdroj vlákniny
Červená rýže patří k celozrnným obilovinám plných vlákniny, která podporuje správnou funkci střev a předchází zácpě. Dokáže zpomalit trávení a usnadnit hubnutí, případně udržování zdravé váhy. Vláknina snižuje riziko srdečních onemocnění tím, že reguluje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak a potlačuje záněty.
Velké množství železa
Tělo potřebuje železo k optimálnímu hospodaření s kyslíkem. Bez dostatečného množství kyslíku se budete cítit unavení a snížíte schopnost svého organismu bojovat s infekcemi. K zajištění každodenních potřeb je proto ideální konzumovat pravidelně potraviny bohaté na železo.
Absence tuků
I když je tuk základní živinou, která dodává tělu energii a napomáhá vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, přílišný příjem tuku souvisí s onemocněním srdce a určitými druhy rakoviny. Vysoký podíl tuku ve stravě navíc zvyšuje riziko vzniku nadváhy a obezity. Červená rýže žádné tuky neobsahuje, a proto je ideální přílohou k masovým i zeleninovým pokrmům.
Co ještě červená rýže dokáže?
- Posiluje imunitu – díky hořčíku a antioxidantům pomáhá při léčbě i prevenci mnoha nemocí. Obsažený selen dokáže účinně bojovat proti infekcím.
- Reguluje hladinu cukru v krvi – díky nízkému glykemickému indexu způsobuje pomalejší vzestup hladiny glukózy v krvi, a tím reguluje hladinu krevního cukru.
- Působí jako prevence astmatu – pravidelná konzumace červené rýže zlepšuje cirkulaci kyslíku a tím předchází astmatu.
- Oddaluje pocity hladu – vláknina způsobuje delší zasycení a zabraňuje přejídání. Je tedy ideálním parťákem pro hubnutí.
- Zabraňuje artritidě a osteoporóze – díky vysokému obsahu vápníku a hořčíku zvyšuje červená rýže hustotu kostí a působí jako účinná prevence onemocnění pohybového aparátu.
Připravte si červenou rýži správně
- Před vařením červenou rýži namočte alespoň na hodinu do velké mísy nebo hrnce. Tím ji zbavíte nečistot. Poté vodu slijte.
- Do hrnce nalijte čerstvou vodou v poměru 1:4 (4 šálky vody na 1 šálek rýže) a dejte vařit.
- Jakmile začne voda vřít, přidejte do vody červenou rýží a na mírném plamenu ji vařte po dobu 20 minut částečně zakrytou pokličkou.
- Po uvaření vodu slijte a ihned podávejte.
Co je červená fermentovaná rýže a jak funguje?
Fermentovaná červená rýže je už stovky let ceněná pro své silné léčivé vlastnosti, a to nejen v tradiční čínské medicíně. V současné době ji seženete jako volně prodejný doplněk stravy, který má za cíl zlepšení celkového zdraví organismu.
Jedná se o jeden z nejlepších přírodních léků na vysokou hladinu cholesterolu v krvi obsahující účinné látky téměř totožné s těmi, které jsou součástí léků na předpis. Kromě cholesterolu vám pomůže také se záněty, metabolickými potížemi a zvýšenou hladinou cukru v krvi.
Červená fermentovaná rýže obsahuje sloučeninu monacolin K, která se podle výzkumu nachází i v lécích na snížení hladiny cholesterolu, jako je například lovastatin. Proto se často používá jako efektivní alternativa běžné léčby vysokého cholesterolu a srdečních chorob.
Zdravotní benefity červené fermentované rýže
1. Snižuje cholesterol a podporuje zdraví srdce
Srdeční onemocnění postihují miliony lidí a podle průzkumu z roku 2017 představují celých 31,5 % úmrtí na celém světě.
Jedním z hlavních rizikových faktorů pro vznik srdečních chorob je vysoký cholesterol, který může způsobit zúžení a zatuhnutí tepen, a vést ke zvýšenému riziku srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
Červená kvasnicová rýže funguje jako přírodní lék pro snížení hladiny cholesterolu a podporu zdraví srdce, avšak podle výsledků studie s méně nepříznivými vedlejšími účinky než léky na předpis používané k léčbě vysokého cholesterolu.
Někdy může červená kvasnicová rýže podpořit i účinky běžných léků. Přehled 21 studií zjistil, že je fermentovaná rýže účinná při snižování hladin celkového a špatného LDL cholesterolu i triglyceridů a krevního tlaku v kombinaci s léky na bázi statinů.
2. Pomáhá s léčbou metabolického syndromu
Za metabolický syndrom se označuje soubor několika stavů, které zvyšují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby a diabetes. Některá kritéria počítají i s vysokým krevním tlakem, přebytkem tělesného tuku, zvýšenou hladinou cukru v krvi a se změnami v hladinách cholesterolu a triglyceridů.
Zahraniční studie zjistila, že červená kvasnicová rýže může pomoci léčit některé z rizikových faktorů metabolického syndromu a lze ji používat i jako přírodní formu prevence.
Další 18týdenní studie přišla se závěrem, že doplněk stravy obsahující červenou fermentovanou rýži dokázal snížit hladinu cukru v krvi, hladinu inzulínu a systolický krevní tlak u lidí s metabolickým syndromem.
3. Snižuje zánětlivost v těle
Zánět funguje jako běžná imunitní odpověď těla určená k ochraně před akutními infekcemi a cizími útočníky. Trvalý zánět však přispívá k chronickým onemocněním, jako je cukrovka, rakoviny a srdeční choroby. Červená fermentovaná rýže naštěstí dokáže dlouhodobě podpořit zdraví a zároveň snížit zánětlivost v organismu.
Studie u 50 osob s metabolickým syndromem ukázala, že užívání doplňku stravy s obsahem červené kvasnicové rýže a olivového extraktu snížilo hladinu oxidačního stresu – klíčové příčiny chronického zánětu – až o 20 %.
4. Vykazuje protirakovinné účinky
Podle posledních studií může pravidelné užívání červené kvasnicové rýže pomoci i v boji s rakovinou a zároveň působit jako účinná prevence jejího vzniku.
Studie provedená se zkumavkami ukázala, že červená fermentovaná rýže dokáže snížit růst rakovinných buněk ve větší míře než lovastatin, lék snižující hladinu cholesterolu v krvi s protirakovinnými účinky.
Pozor na vedlejší účinky
Navzdory dlouhému seznamu výhod může červená fermentovaná rýže způsobit u některých lidí určité nežádoucí účinky. Nejčastěji se jedná o gastrointestinální problémy, mezi něž patří nadýmání, plynatost a žaludeční potíže.
V extrémních případech může způsobit svalové problémy, jaterní toxicitu nebo alergickou reakci, stejně jako léky na snížení hladiny cholesterolu na předpis. Proto je nezbytné dodržovat doporučené denní dávkování a červenou fermentovanou rýži kupovat jen u renomovaných prodejců, kteří zajistí nejlepší možnou kvalitu výrobku.
Kdo by se měl červené rýži vyhnout
Užívání červené fermentované rýže se nedoporučuje lidem užívajícím statiny ani těhotným a kojícím ženám. Pokud se u vás jakýkoliv nežádoucí příznak objeví, přestaňte rýži užívat a o dalším postupu se poraďte se svým lékařem.
Kde červenou fermentovanou rýži seženete?
Červenou kvasnicovou rýži seženete nejčastěji ve formě tobolek nebo tablet. Většinou se k rýži přidávají i další účinné látky, jako je například koenzym Q10, nattokináza nebo omega-3 mastné kyseliny. Všechny tyto doplňky seženete poměrně snadno v lékárnách, obchodech se zdravou výživou a e-shopech.
Doporučené užívání červené fermentované rýže
Podle výzkumu se v klinických studiích testovaly dávky v rozmezí 200 až 4 800 mg, které obvykle obsahovaly přibližně 10 mg monacolinů.
Většina hlavních značek doplňků na trhu doporučuje obecně užívat 1200 až 2400 mg denně rozdělených do 2 až 3 dávek. Vždy je ale lepší poradit se nejprve s lékařem, který vám doporučí vzhledem k vašemu zdravotnímu stavu nejlepší možné dávkování.
Samotné doplňky stravy vás nespasí
Ať už sáhnete po klasické nebo fermentované variantě, přejeme vám hodně štěstí při snižování cholesterolu, hubnutí i prevenci nemocí. Žádné tabletky z lékárny však nejsou samospásné. Zapracovat musíte i sami na sobě – své celkové pohodě a životním stylu. Držíme vám palce.
Ve snižování cholesterolu přírodní cestou vás rádi podpoříme ve společné facebookové skupině.