Sezónní české potraviny netrpí převozem, umělým dozráváním a nevhodným skladováním. Obsahují proto více vitaminů, antioxidantů, minerálních a jiných tělu prospěšných látek. Přirozeně posilují imunitu a celkové zdraví.
Červencová sklizeň není výjimkou. Různorodé druhy ovoce a zeleniny zpestří, osvěží a nutričně obohatí běžný jídelníček.
Obsah článku:
Které potraviny mají sezónu v červenci?
- Ovoce: angrešt, borůvky, broskve, hrušky, jablka, josta, maliny, jahody, meruňky, nektarinky, rybíz, švestky, třešně, višně
- Zelenina: brokolice, celer, cibule, cuketa, fazolové lusky, hlávkový salát, hrášek, kapusta, kedlubna, květák, lilek, mangold, mrkev, okurka, paprika, polníček, pór, rajčata, rukola, ředkvičky, řepa, špenát, vodnice, zelí
- Bylinky: bezinky, bršlice, kopřiva, pampeliška, sedmikráska
Ukázka zdravého červencového jídelníčku
1.den
Snídaně: Pohankové vločky s rostlinným mlékem, jablkem, skořicí a kokosovým máslem
Svačina: Raw ořechový dort s borůvkovo-malinovým krémem
Oběd: Celozrnný bylinkový kuskus s ledovým salátem, okurkou, rajčetem, falafelem, klíčky a bílým jogurtem
Večeře: Blanšírovaný chřest s prosciuttem a ztraceným vejcem, celozrnné pečivo
2.den
Snídaně: Ovesná granola s mandlemi, jogurtem, horkými višněmi a tymiánem
Svačina: Domácí makový loupák s rybízovým džemem
Oběd: Polníček s kroupami, bramborem pečeným ve slupce, zkaramelizovanou cibulí, tvarohem, nakládanou řepou a medovým dresinkem
Večeře: Krůtí maso plněné špenátem a sušenými rajčaty, v páře povařené fazolové lusky jako příloha
3.den
Snídaně: Špaldové palačinky s jahodami a bazalkovým pestem
Svačina: Bílý jogurt s broskvovým pyré a mandlovou posypkou
Oběd: Grilovaná vepřová panenka s hořčičnou omáčkou, šťouchaný brambor
Večeře: Hummus s pečenými batáty, bylinkovou quinoou, grilovanými cherry rajčaty a coleslaw salátem
Přejeme krásné letní dny a radost z objevování nových chutí!
TIP: Vyzkoušejte také další zdravé jídelníčky z kuchyně BezHladovění.