Sezónní potraviny mají jen samé výhody. Jejich konzumací podpoříte domácí zemědělce, farmáře, pěstitele i drobné chovatele. Prospějí vašemu organismu i domácí kase.
Proč dát přednost potravinách z našich zeměpisných šířek? Jsou snadno dostupné, cenově výhodné, nutričně výživné a chuťově výraznější než ty z dovozu.
Vybírat můžete z ovoce, zeleniny, bylinek, hub, jedlých květin i jiných sezónních plodin. Některé z nich si můžete do sytosti užít právě v červnu.
Obsah článku:
Které potraviny mají sezónu v červnu?
- Ovoce (jahody, třešně, višně)
- Zelenina (brambory, brokolice, hrášek, chřest, jarní cibulka, kapusta, karotka, kedlubna, květák, mangold, okurka, polníček, rajčata, rebarbora, ředkvičky, saláty, špenát, zelí)
- Bylinky (bez, divoké byliny, kopr, pažitka, řeřicha)
Ukázka zdravého červnového jídelníčku
1. den
Snídaně: Ovesné vločky s lněnými semínky, jahodami a rostlinným mlékem
Svačina: Bílý jogurt s domácím neslazeným višňovým džemem a hořkou čokoládou
Oběd: Pečené kuře s divokými bylinkami, šťouchané brambory, okurkový salát
Večeře: Salátové listy s quinoou, cizrnou, brokolicí, kapary, dýňovými semínky a sušenými rajčaty
2. den
Snídaně: Pohanková kaše s třešněmi a kokosovými plátky
Svačina: Celozrnný žitný chléb s vařeným vejcem a ředkvičkami
Oběd: Bun bo Nam bo (celozrnné rýžové nudle s restovaným hovězím masem, ledovým salátem, mrkví, okurkou, česnekem, citrónovou trávou, koriandrem, mátou, mungo klíčky, arašídy a nasucho opraženou cibulkou)
Večeře: Polníček s baby špenátem, pečenou červenou řepou, kozím sýrem a čekankovým sirupem
3. den
Snídaně: Celozrnný rebarborový koláč, sklenice rostlinného mléka
Svačina: Polotučný tvaroh s jahodami a ořechovým máslem
Oběd: Hráškové rizoto s lososem
Večeře: Salátové listy s jarní cibulkou, grilovanou mrkví a růžičkovou kapustou, konopná semínka, řeřicha, tahini
Přejeme dobrou chuť a radost z přívalu energie 🙂
TIP: Vyzkoušejte také další jídelníčky z kuchyně BezHladovění.