Nepřetržitě 24 hodin denně 7 dní v týdnu je lidský organismus vystaven působení celé řady škodlivých, někdy až nebezpečných látek. Nazývají se volné radikály a tělo je pro boj s nimi vybaveno velmi účinnými látkami. Jmenují se antioxidanty.
Vždy, když přijde řeč na téma volné radikály a antioxidanty, řada z nás si vybaví úžasný seriál z dětství Byl jednou jeden život. Každý díl jsme sledovali se stejným napětím jako pozdější generace fantasy sérii o Harrym Potterovi a jeho přátelích.
Antioxidanty si tak často představujeme jako statečnou armádu roztomilých postaviček, která den co den odráží útoky nenapravitelných a nešikovných “ škodílků”. V reálném životě je to trochu složitější a nebezpečnější. Zjistěte, jak antioxidanty fungují, a kde všude je najdeme.
Obsah článku:
Co jsou antioxidanty a jak působí na zdraví
Antioxidanty nejjednodušeji popíšeme jak látky, které jsou schopné v těle najít a identifikovat volné radikály, neutralizovat je nebo zlikvidovat. Pokud antioxidanty nefungují, protože je jich málo, volné radikály mají doslova volnou cestu a ničí vše, co jim přijde do cesty. To znamená vznik zdravotních potíží a nemocí.
Odkud se berou volné radikály
Doslova odevšad. Volné radikály se nachází například v životním prostředí, v ovzduší i v potravinách. Největší množství škodlivých látek logicky obsahuje silně znečištěný vzduch například ve městě či v okolí továrny, ale taktéž nezdravé a chemicky upravené potraviny.
Odborně se jedná o nestabilní molekuly, které organismus generuje jako vedlejší produkt metabolismu živin na energii, intenzivní fyzické aktivity a vystavení vlivům vnějšího prostředí, zejména znečištěné ovzduší, cigaretový kouř, sluneční záření a další.
Zároveň jsou nepostradatelné pro správné fungování lidského těla, protože zabíjí bakterie, které by jinak vyvolaly vznik infekce. Volné radikály se nesmí přemnožit, jejich převaha vede k oxidačnímu stresu, který může vést až k chronickým nemocem.
Nemoci, které může vyvolat nadměrný a dlouhodobý oxidační stres:
- vysoký krevní tlak,
- zvýšená hladina cholesterolu,
- nedostatečné fungování metabolismu,
- kardiovaskulární choroby a ateroskleróza,
- cukrovka,
- rakovina,
- slepota.
Účelem antioxidantů je udržování rovnováhy
K tomu, aby se tak nestalo, slouží právě antioxidanty. Úkolem antioxidantů však není volné radikály zlikvidovat, ale regulovat jejich množství. Je-li v těle nastolena správná rovnováha mezi antioxidanty a radikály, vše funguje jak má.
Jak přesně antioxidanty přispívají ke zdraví:
- udržují zdravý a posilují oslabený imunitní systém,
- podporují normální činnost celého organismu,
- jsou zdrojem vitality i psychické pohody,
- brání únavě a udržují tělo v dobré fyzické kondici,
- brání poškození buněk a zpomalují proces stárnutí,
- chrání tělo před vznikem různých chorob (např. nemoci kardiovaskulárního systému, ale diskutuje se i o rakovině).
Kde se antioxidanty nachází a jak je dělíme
Rozlišujeme přírodní a syntetické antioxidanty. Zatímco syntetické jsou vyrobeny uměle (např. galáty E310 – E312, Butylhydroxyanisole – BHA, E320 a Butylhydroxytoluene – BHT, E321), hlavními zdroji přírodních jsou běžně dostupné potraviny.
Antioxidační účinky vykazují i některé vitaminy, minerály a další známé látky, z čehož vyplývá, že významnými zdroji jsou zejména ovoce a zelenina, ale vysoké hodnoty vykazují různé druhy bylinek a koření, pravý zelený čaj a dokonci i kvalitní káva.
Nejznámější přírodní antioxidanty a jejich zdroje
- vitamin A (retinol): podporuje správné vidění, zdraví kostí a zubů i růst buněk, je důležitý pro vývoj placenty a spermatogenezi, hlavní zdroje: játra, sladké brambory, mrkev, mléko a žloutky.
- vitamin B3 (niacin),
- vitamin C (kyselina askorbová): pravděpodobně nejznámější antioxidant, chrání buňky před oxidativním stresem, je nezbytný pro imunitní systém, stimuluje tvorbu kolagenu, mírní únavu, udržuje zdravé cévy, dásně a kosti a další, hlavní zdroje: dýně, mango, meruňky, mrkev, špenát a petržel,
- vitamin E (tokoferol),
- selen: mořské plody, droby, libové maso a celozrnné produkty,
- zinek: mořské plody, libové maso, mléko a ořechy,
- mangan: mořské plody, libové maso, mléko a ořechy,
- měď: mořské plody, libové maso, mléko a ořechy,
- alium: má antimikrobiální, antivirové, antimykotické, antioxidační a protinádorové účinky a rovněž přispívá k normálním funkcím srdečně cévního systému, hlavní zdroje pórek, cibule a česnek,
- chlorofyl: snižuje krevní tlak, cholesterol i vznik kardiovaskulárních nemocí,
- karotenoidy: například lykopen snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, zpomaluje stárnutí a chrání tělo před negativním působením volných radikálů, lépe se vstřebává z tepelně upravené zeleniny, hlavní zdroje: rajčata, růžový grapefruit a meloun,
- flavonoidy (anthokyany): čaj, zelený čaj, citrusové plody, červené víno, cibule a jablka,
- polyfenoly: podporují činnost metabolismu, zpomalují zánětlivé pochody a mírní žaludeční a zažívací obtíže, také snižují svalovou únavu a jsou nutné i pro zdravé dýchání a vidění, zdroje: tymián, oregano,
- resveratrol: nachází se ve vinné révě, červeném víně, arašídech a bobulovitých plodech. Posiluje imunitní systém, snižuje krevní tlak a mírní alergické reakce. Říká se mu “pramen mládí”.
- třísloviny,
- katechiny: červené víno, pravý čaj,
- antokyany: lilek, bobule, hrozny.
Potraviny s největším obsahem antioxidantů
Jediný zdravý a přirozený způsob, jak tělu doplnit dostatek antioxidantů pro úspěšný boj s volnými radikály, představuje zdravý, vyvážený a pestrý jídelníček. Chybět by v něm neměly bylinky s vysokým obsah antioxidantů.
Nečekejte seznam exotických a drahých surovin. Antioxidanty najdete i v úplně obyčejných a běžně dostupných domácích potravinách. Které to jsou?
Nejsilnější antioxidanty:
- borůvky,
- jahody,
- maliny,
- brusinky,
- jablka,
- kapusta,
- červené zelí,
- fazole,
- červená řepa,
- špenát,
- batáty,
- pekanové ořechy,
- kvalitní hořká čokoláda,
- artyčoky,
- kustovnice čínská (goji).
Zelenina
- kapusta,
- červená řepa,
- mrkev,
- dýně,
- listový salát,
- brokolice,
- brambory,
- cibule,
- česnek,
- květák,
- chřest,
- okurka,
- cuketa,
- pórek.
Ovoce
- černý rybíz,
- meruňky,
- mango,
- nektarinky,
- pomeranče,
- avokádo.
Bylinky a koření:
- skořice,
- oregano,
- tymián,
- kurkuma,
- petrželka,
- bazalka,
- kari,
- hořčičné semínko,
- zázvor,
- pepř,
- čili,
- koriandr,
- kardamon,
- majoránka.
Jak zvýšit příjem antioxidantů v jídelníčku
Seznam potravin, které jsou obzvláště bohatým zdrojem mnoha antioxidantů, není vůbec krátký. Fyzicky aktivní člověk, jehož běžný jídelníček je rozmanitý, obsahuje hlavní skupiny potravin a klade důraz na čerstvost a kvalitu surovin, se o zdravé množství antioxidantů bát nemusí.
Nedostatek antioxidantů ohrožuje osoby, jejichž strava obsahuje vysoké množství cukrů a tuků, a nedostatečná je i jejich pohybová aktivita. Negativní vliv má také nadváha, obezita, spousta stresu, nezdravý příjem alkoholu (na denní bázi) i kouření.
Antioxidanty a znečištěné životní prostředí
Roli hraje častý pobyt v silně znečištěném prostředí, nejčastěji z pracovních důvodů (továrny a podobná pracovní prostředí, města se silným automobilovým provozem apod.). V takovém případě je důležité klást důraz na:
- vysoce kvalitní stravu,
- vhodné doplňky stravy bohaté na nejdůležitější vitaminy a minerály,
- sportovní i relaxační aktivity ve zdravém prostředí (procházky, běh a výlety do přírody, rekreační cyklistika, plavání, jóga, sauna, HIIT, aktivity na podporu duševní pohody a další).
Tipy na recepty, které vám dodají antioxidanty
- Salát s broskví, quinoou a borůvkami
- Borůvkové muffiny s banánem a jogurtem
- Goji bonbóny s vanilkou a kakaem
- Ovesná kaše s vanilkou a lesními plody
- Špenátová polévka s uzeným lososem
- Grilovaný pstruh s avokádovo-mangovou salsou
- Okurkový salát s kokosem a arašídy
- Pikantní pečená směs ořechů se špetkou vanilky
- Fazolové brownies s čokoládou
- Nejlepší domácí kečup bez konzervantů
- Smoothie životabudič proti únavě
- Smoothie léčitel plný zdravých superpotravin
- Jemné mrkvové smoothie s jablkem a pomerančem
- Jahodový dort s kokosem
- Salát s quinoou, špenátem a dýní
- Batátová polévka s kokosovým mlékem
- Chia pudink s banánem
- Mléko z kurkumy proti chřipce i bolestem hlavy
Závěrečné shrnutí: Neporazitelní bojovníci s volnými radikály
- udržují v těle zdravé množství volných radikálů nezbytných pro boj s infekcemi,
- brání vzniku drobných zdravotních potíží i vážných nemocí,
- podporují silný a odolný přirozený obranyschopný systém,
- přispívají k psychické pohodě,
- pomáhají udržet dobrou fyzičku a zpomalují stárnutí.