Určitě to dobře znáte. Stojíte před ledničkou nebo spíží, máte na něco chuť a nevíte, co si dát. Většinou však sáhnete po něčem nezdravém – pytlíku s brambůrkami, křupkách nebo čokoládě. Hřešit se dá přitom i zdravěji a vůbec se o nic neochudíte.
Obsah článku:
Jak zahnat chutě na nezdravé potraviny?
Místo toho, abyste se svých oblíbených dobrot vzdali úplně, vyzkoušejte jejich zdravější variantu.
Proč nás vůbec chutě na sladké a tučné potraviny přepadají?
V první řadě je potřeba odhalit příčinu „mlsací” nálady. Většinou za to může totiž nevyvážený a nedostatečný jídelníček. Častou příčinou útoku na lednici je také hladovění během dne, kdy si tělo dohání energii až večer (tzv. vlčí hlad). Na prvním místě je proto revize dlouhodobých stravovacích návyků, se kterými vám může pomoci kvalifikovaný nutriční specialista.
Pořád jsme jen lidé
Chutě se však mohou objevit i přes sebevíc nutričně vyvážený jídelníček. To je naprosto normální. Jsme přece jen pořád lidé. Pokud si ovšem nechcete příliš často kazit svůj zdravý životní styl nezdravými dobrotami, máme pro vás několik zajímavých tipů, jak zahnat chutě zdravějším způsobem. Jak si zamlsat, a přitom úplně nehřešit? Je to jednoduché – stačí zvolit chytrou záměnu!
TIP: Pokud vás často přepadají chutě na konkrétní potraviny, například ořechy, může být na vině nedostatek některého z minerálů nebo jiný zdravotní problém. Nejste-li si jistí, poraďte se se svým praktickým lékařem.
8 chytrých tipů, jak nahradit nezdravé dobroty
1. Smažené hranolky vs. hranolky z trouby
Že se bez hranolek zkrátka neumíte obejít? Tak si je alespoň připravujte doma z kvalitních surovin! Brambory stačí oloupat, nakrájet na hranolky, dát je do trouby na pečicí papír a upéct do zlatova. Kromě brambor můžete použít na hranolky i sladké brambory neboli batáty. Výhodou domácí přípravy hranolek je také to, že si je můžete okořenit a dochutit podle vlastní libosti.
Místo tatarské omáčky potom použijete kvalitní kečup s vysokým podílem rajčat nebo domácí dip připravený z žervé, tvarohu, trošky soli, a třeba i česneku nebo bylinek. Pochutnáte si a uděláte něco dobrého pro své zdraví.
2. Klasické chipsy vs. zeleninové chipsy
Jste milovníci brambůrků, ale vadí vám to obrovské množství tuku a soli? Dobrá zpráva, můžete si na nich pochutnat i ve zdravější verzi, a to bez výčitek. V supermarketech nebo v obchodech se zdravou výživou totiž najdete různé zeleninové chipsy – od červené řepy a mrkve přes cuketu až po dýni nebo batáty.
V porovnání s klasickými bramborovými chipsy mají zeleninové chipsy často mnohem nižší obsah kalorií, a naopak vyšší podíl vlákniny. Připravit si můžete i vlastní chipsy, které upečete v troubě na pečicím papíru. Skvěle chutnají plátky brambor s česnekem nebo cuketové, řepové či celerové hranolky. Nezatracujte zeleninové chipsy, možná vás totiž mile překvapí.
3. Nutella vs. ořechové máslo
Kdo by neměl rád Nutellu, že? Na první pohled vypadá dokonce jako zdravá pomazánka, vždyť je přece z lískových ořechů, mléka a kakaa. Ve skutečnosti ale většinu hmotnosti nutelly tvoří směs cukru a nekvalitního tuku. Mnohem lepší je proto sáhnout po kvalitním oříškovém másle. Pro milovníky sladších krémů jsou k dispozici také ořechová másla ochucená kvalitní čokoládou, kokosem nebo třeba skořicí.
4. Smažený sýr vs. pečený sýr v troubě
Smažený sýr neboli smažák patří k velice populárním jídlům českých rodin i restaurací. Ve své klasické verzi ovšem není nic pro zastánce zdravé výživy ani žlučníkáře. Sýr nasáknutý do oleje při smažení, k tomu hranolky a tatarka – to je doslova kalorická bomba. Jde to ovšem i trochu jinak…
Už jste někdy zkoušeli „smažený“ sýr z trouby?
- Stačí obalit cihlu tvrdého sýra (nejvhodnější je eidam) v trojobalu, tedy v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance.
- Pro ještě zdravější verzi lze klasickou mouku nahradit špaldovou moukou a strouhanku vyměnit za rozdrcené kukuřičné lupínky.
- Takto připravený sýr položíte na plech vyložený pečicím papírem a dáte zapéct. Hotovo je asi za 15 až 20 minut.
Sýr sice nebude mít tak zlatavou kůrku jako při smažení, ale zato nebude nasáklý olejem a nebude vám z něj těžko. 🙂
5. Arašídové křupky vs. špaldové křupky
Oblíbená televizní pochoutka – křupavá, slaná a pěkně mastná. Přesně to jsou křupky. Jejich hlavní nevýhoda? Obsahují vysoký podíl soli a nasycených tuků, jejichž častá konzumace úzce souvisí se zvýšeným rizikem srdečně-cévních onemocnění.
Místo kalorických křupek si kupte raději grahamové, špaldové, jáhlové nebo pohankové křupky. Ty obsahují mnohem méně tuku, a naopak více vlákniny, díky které lépe zasytí, takže ve výsledku sníte méně.
6. Milkshake vs. domácí mléčné smoothie
Milkshake z fast foodu může být také pěkná kalorická bomba, za poměrně slušné peníze. A přitom stačí tak málo a uděláte si ho doma – zdravěji, levněji a z kvalitnějších surovin. Jak na to? Vyzkoušejte tyto dva tipy na luxusní domácí milkshake.
Čokoládový milkshake
Budete potřebovat:
- 1 zralý banán
- 300 ml kefírového mléka
- 1 lžíce hořkého kakaa
- 1 lžička čekankového sirupu nebo medu (volitelné)
Postup:
- Banán oloupejte a všechny suroviny přesuňte do mixéru.
- Vše důkladně rozmixujte.
Jahodový milkshake
Budete potřebovat:
- 100 g jahod
- 100 g bílého jogurtu 3 % tuku
- 150 ml polotučného mléka
- 1 lžička čekankového sirupu nebo medu (volitelné)
- vanilka (volitelné)
Postup:
- Jahody omyjeme a očistíme.
- Všechny suroviny dáme do mixéru a mixujeme do hladka.
7. Zákusky a dezerty vs. hořká čokoláda
Po obědě byste si rádi dali něco sladkého? Spíše, než po běžném zákusku z cukrárny zkuste jednu až dvě kostičky hořké čokolády (80 % kakaa). Pokud se sladké tečky po obědě nedokážete úplně vzdát, upečte si doma nějaký zdravější dezert.
TIP: Připravujte dezerty z celozrnné špaldové mouky, část tuku nahraďte tvarohem a doslazujte ovocem nebo čekankovým sirupem. Tyto chytré výměny vám ušetří spoustu zbytečných kalorií.
8. Granko vs. domácí kakao
Sladké teplé kakao si z dětství pamatuje téměř každý. Věděli jste ovšem, co v sobě Granko vlastně ukrývá? Kupované Granko není nic jiného než cukr, kakaový prášek a směs koření, emulgátoru a aroma. Právě obsah cukru v Granko nápoji je dost vysoký a zaujímá hned první příčku v jeho složení.
Jak už asi správně tušíte, mnohem lepší volbou je připravit si vlastní kakao. Chuťově je kupované a domácí kakao k nerozeznání. Při domácí výrobě však dostanete benefit v podobě příznivější výživové hodnoty a nižší pořizovací ceny.
Domácí kakao
Budete potřebovat:
- 250 ml polotučného mléka
- 2 až 3 lžíce hořkého kakaa
- 1 lžíce čekankového sirupu nebo medu
Postup:
- Ohřejeme polotučné mléko a následně vmícháme hořké kakao.
- Důkladně mícháme, dokud se kakao úplně nerozpustí.
- Nakonec osladíme podle chuti čekankovým sirupem nebo medem a podáváme.
Závěr: Přepadají vás často chutě na sladké nebo jiné nezdravé potraviny? Pátrejte
- Na vině nejčastěji bývá nízký kalorický příjem během dne a snaha těla dohnat to všechno večer, ideálně co nejrychleji.
- Pokud vás lákají pořád ty samé potraviny dokola, může jít i o ukazatel zdravotního problému.
- Když vás chutě na sladké nebo tučné potraviny přepadnou, zkuste je uspokojit zdravější cestou.