Jste vegetariáni z přesvědčení, nebo vám maso prostě nechutná? Odlehčení jídelníčku od masa krátkodobě nepředstavuje problém – naopak. Při delším vegetariánství nebo veganství však hrozí určitá rizika.
Obsah článku:
Nekompletní spektrum aminokyselin: Hlavní riziko ve stravě vegetariánů a
veganů
Zatímco maso a produkty z něj obsahují kompletní aminokyselinové spektrum, rostlinné zdroje obsahují většinou jen některé z 9 druhů nezbytných, tzv. esenciálních bílkovin ve stravě.
Téma: Čím nahradit…
Jak problém řešit?
- Nejsložitější způsob – hlídat příjem a obsah konkrétních aminokyselin v jednotlivých surovinách.
- Zlatá střední cesta – jíst „normálně“ a navrch přidat osvědčené zdroje většiny rostlinných bílkovin. Například řasu spirulinu, která obsahuje až 70 % přírodních aminokyselin.
- Sázka na jistotu – kombinovat zdroje bílkovin tak, abyste v jednom jídle získali všechny potřebné. Osvědčené spojení představují třeba luštěniny s obilovinami.
Další živiny, které často chybí v bezmasé stravě
- Vitamin B12 – kromě živočišných produktů (maso, vejce, mléko, sýry) se vyskytuje už víceméně jen v droždí. Nedostatek vitaminu B12 se projevuje poruchami krvetvorby, hubnutím, zapomínáním a dalšími, převážně neurologickými příznaky.
- Vitamin A – kromě rybího tuku a jater se vyskytuje v zelenině, jako je špenát, kapusta nebo kedlubny. Nedostatek vitaminu A způsobuje šeroslepost, kožní problémy a poruchy imunity.
- Vitamin D – nejíte rybí tuk, játra, žloutky ani nepijete mléko? Pozor na nedostatek D vitaminu. Projevuje se svalovou ztuhlostí a zvýšenou lámavostí kostí.
- Železo – obsahují ho i oříšky nebo listová zelenina. Vstřebatelnost železa z rostlinných zdrojů je však mnohem nižší. Při nedostatku železa hrozí zvýšená únava a anémie.
Můžete si pomoct doplňky stravy
Pozor na zrádnou anémii
Při deficitu železa ve stravě hrozí anemie neboli chudokrevnost – nedostatek červených krvinek. Ty roznášejí kyslík k buňkám. Při nedostatku červených krvinek jsme bledí, unavení, malátní, zadýcháváme se. K anémii jsou náchylnější ženy, které menstruují.
Silná menstruace znamená často velké ztráty železa, které z bezmasé stravy obtížně doplníte. Pokud jste unavená a zadýcháváte se, zastavte se pro jistotu u lékaře na krevní testy.
Chytře kombinujte suroviny
Už naši předkové věděli, že správnou kombinací jídel ve stravě dosáhnou plnohodnotného příjmu všech aminokyselin. Například Indové vždy konzumují obiloviny a luštěniny společně. Díky tomu dostanou do těla všechny esenciální aminokyseliny a jejich organismus tak není ohrožen nedostatkem proteinů.
Luštěniny a obiloviny nemusíte jíst zároveň
Nejnovější studie – včetně výživy seniorů – dokazují, že kombinace luštěnin a obilovin na jednom talíři není nutná. Postačí, pokud obě skupiny potravin sníte v jakémkoli pořadí během dne. Tělo si už s přijatými živinami poradí.
15 potravin, které částečně nahradí maso
1. Fazole, hrách, cizrna a čočka
Obsahují kromě vysokého procenta bílkovin i dostatek vlákniny a železa. Pomáhají také snižovat vysoký cholesterol. Hodí se jako hlavní jídlo i příloha k salátu nebo k ochucení polévek. Pokud kupujete sterilované luštěniny, zkontrolujte si, že v plechovce není přidaná sůl ani cukr.
Potravina | Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny |
---|---|
Cizrna | 20 g |
Fazole | 21 g |
Hrách zelený | 22 g |
Čočka zelená | 23 g |
Ochutnejte recepty podle BezHladovění:
- Čočková polévka na egyptský způsob
- Čočková polévka s vůní Orientu
- Čočková sekaná
- Cizrna na paprice s pórkem a římským kmínem
- Dýňový guláš s fazolemi adzuki
2. Sója
Kontroverzní sója, kterou mnozí označují za výrazný alergen, obsahuje podle Bhf.org.uk bílkovinné spektrum srovnatelné s živočišným. Konzumace 25 g sójového proteinu denně místo masa pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Dopřejte si sklenici sójového mléka, jeden sójový jogurt nebo 80g porci tofu.
Potravina | Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny |
---|---|
Sojanéza | 2 g |
Sójové mléko | 3 g |
Sójový jogurt | 4 g |
Tofu | 14 g |
Tempeh | 19 g |
Ochutnejte recepty podle BezHladovění:
- Zapečená brokolice s jáhly a tempehem
- Rýžové nudle s tempehem a žampiony
- Salát z červené řepy s ořechovým tofu
- Čína z tofu se zeleninou a rýží
- Domácí sojanéza
Dochází vám inspirace? Stáhněte si další recepty z tofu.
3. Quinoa
I když ji používáme jako obilovinu, ve skutečnosti jde o druh zeleninových semínek. Botanicky má podobný původ jako mangold nebo špenát. Na rozdíl od běžných obilovin obsahuje quinoa všechny esenciální aminokyseliny.
Potravina | Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny |
---|---|
Quinoa červená | 14 g |
Quinoa bílá | 14 g |
Quinoa směs | 15 g |
Quinoa černá | 16 g |
Ochutnejte recepty podle BezHladovění:
- Bylinková quinoa s chřestem a oříšky
- Broskvový salát s quinoou
- Salát s quinoou, špenátem a pečenou dýní
4. Oříšky a arašídy
Hrst suchých plodů (cca 30 g) denně dodá spoustu bílkovin obalených vlákninou pro zdravé trávení. Oříšky jsou ale také hodně tučné a tím kalorické. Proto nepřekračujte příliš denní doporučenou dávku 30 g.
Potravina | Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny |
---|---|
Lískové ořechy | 15 g |
Vlašské ořechy | 16 g |
Mandle | 21 g |
Arašídy | 25 g |
„Zkuste ořechy nasucho opražit, nebo opéct v troubě. Získají mnohem výraznější chuť,“
radí dietoložka Victoria Taylor. Pražení svědčí hlavně mandlím, lískovým a pekanovým ořechům. Dobře se doplňují i s kořením – sladkou paprikou nebo kayenským pepřem.
5. Semínka
Stejně jako oříšky obsahují zdravé nenasycené tuky a bílkoviny. Přidejte je do salátů, těstovin, jogurtů nebo domácího müsli.
Potravina | Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny |
---|---|
Chia semínka | 21 g |
Slunečnicová semínka | 25 g |
Konopná semínka | 32 g |
Dýňová semínka | 37 g |
Ochutnejte recepty podle BezHladovění:
6. Celozrnné obilniny
Chleby, rýže a těstoviny s celými zrny obsahují víc vlákniny, bílkovin a železa než bílá verze. Ale jak varuje Petr Novák, nic se nemá přehánět. Obilniny jsou pořád dost kalorické.
Potravina | Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny |
---|---|
Celozrnná tortilla | 6 g |
Celozrnný chléb se semínky | 6 g |
Celozrnná rýže | 8 g |
Ovesné vločky | 13 g |
Ochutnejte recepty podle BezHladovění:
- Domácí kváskový chléb
- Ovesná kaše s vanilkou a lesními plody
- Ovesno-luštěninový burger nejen pro vegetariány
7. Mléko
Pokud nejste vyloženě vegani, mléko, jogurt ani sýr nevynechávejte. Doplníte tak živočišné bílkoviny i bez masa. Navrch i vápník a další živiny.
Potravina | Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny |
---|---|
Kravské mléko | 3 g |
Kozí mléko | 4 g |
Ovčí mléko | 6 g |
Zajímá vás obsah proteinů v mléčných výrobcích? Koukněte do přehledné tabulky bílkovin v potravinách.
8. Vejce
Představují výborné zdroje vitaminů B12 a D, které často ve vegetariánském jídelníčku chybí. Mýtus o tom, že zvyšují cholesterol, studie dávno vyvrátily.
Potravina | Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny |
---|---|
Slepičí vejce | 12 g |
Křepelčí vejce | 13 g |
9. Lilek
Dužina lilku má masitou strukturu, ideální do vegetariánských pokrmů. Hodí se ke grilování, zapékání i na přípravu výborných pomazánek.
Potravina | Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny |
---|---|
Lilek | 1 g |
Ochutnejte recepty podle BezHladovění:
10. Houby
Už jste měli hamburger s žampionem portobello místo masa? Pak vám nemusíme víc říkat. Houby výborně nahradí maso v zapékaných i dušených směsích a navrch obsahují spoustu vlákniny, vitaminů i minerálů.
Potravina | Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny |
---|---|
Vařené houby (průměr) | 2 g |
Ochutnejte recepty podle BezHladovění:
- Rýžové nudle s žampiony portobello
- Plněné žampiony rajčaty a mozzarellou
- Houbová omáčka bez lepku a laktózy
- Lehká babiččina bramboračka
11. Květák
Aromatický květák je známý tím, že dokáže v jídle nahradit různé suroviny, které z nejrůznějších důvodů nejíme. Používá se místo brambor i masa. Dokonce z něj jde připravit i báječnou pizzu.
Potravina | Obsah proteinů ve 100 g syrové potraviny |
---|---|
Květák | 2 g |
Ochutnejte recepty podle BezHladovění:
Zdroj obsahu bílkovin v potravinách: Kaloricketabulky.cz