Zakysaná smetana se v našich kuchyních těší stále velké oblibě a není divu. Můžete ji použít v mnoha receptech, hodí se perfektně jak do teplé tak studené kuchyně a dokonce si ji můžeme dovolit přidat do slaných i sladkých jídel.
Vaší fantazii se meze nekladou, proto se dá zakysaná smetana využít na nespočet způsobů.
Co ale dělat, když zakysanou smetanu čirou náhodou potřebujeme do nějakého receptu a zapomeneme ji koupit?
Ať už je to tak, anebo si jen chcete ušetřit zbytečné kalorie z této poněkud tučné pochoutky, možná vám padnou k užitku následující tipy, jak snadno zakysanou smetanu v kuchyni nahradit.
Téma: Čím nahradit…
Je libo krémově hustá omáčka?
Právě takovou konzistenci umí vykouzlit zakysaná smetana. Navíc bývá o něco méně tučná než klasická sladká, proto ji s oblibou používá vícero domácností.
Pokud vám v kuchyni smetana chybí, zkuste omáčku zahustit vařenou, na jemno umixovanou bramborou rozmíchanou s trochou mléka. Omáčce tak dodáte příjemně hustou konzistenci a díky mléku i onu požadovanou jemnost.
Pokud v receptu potřebujete specifickou chuť zakysané smetany, přidejte do omáčky pár kapek citronové šťávy a uvidíte, že výsledný rozdíl půjde jen stěží poznat.
TIP!
Používáte zakysanou smetanu nikoli na zjemnění, ale pouze na finální dozdobení omáčky? Zkuste příště smetanu nahradit lžící kvalitního bílého jogurtu, který bude o něco méně energetický a zároveň dodá vašemu pokrmu onu příjemně nakyslou chuť.
Kde jinde můžeme nahradit zakysanou smetanu?
- Polévku zjemněte mlékem s trochou rozpuštěného másla. Takto připravená směs skvěle nahradí smetanu a navíc si sami můžete určit její tučnost.
- Do dezertů použijte místo zakysané smetany tučný bílý jogurt nebo uvařený vanilkový pudink. Pudink má konzistenčně podobné vlastnosti a dochutit si ho můžete dle libosti.
- Do salátu použijte rovněž bílý jogurt. Díky jeho nízké energetické hodnotě tak nemusíte se zálivkou vůbec šetřit.
- Oblíbené místo na stole má zakysaná smetana i jako přílohový dip k masu a bramborám, zde rovněž raději sáhněte po klasickém jogurtu.
- Zakysanou smetanu s oblibou používají i Italové do světoznámých lasagní a jiných zapečených jídel. V tomto případě ji můžete opět nahradit mlékem s trochou rozpuštěného másla.
- Chystáte se připravit nepečený dort? Zakysanou smetanu nahraďte nízkotučným tvarohem smíchaným s jogurtem a na ztuhnutí použijte želatinu.
- Omáčku můžete kromě brambor zahustit i chlebovou střídkou rozmočenou ve vodě. Tento postup je velmi osvědčený zvláště pak u masových gulášů.
Zakysaná smetana je na rozdíl od sladké méně tučná a mnohem lépe stravitelná, někdy ji tak snesou i lidé s poruchou trávení mléčného cukru – laktózy.
Zakysaná smetana dále obsahuje kromě plnohodnotných bílkovin i řadu důležitých vitamínů a minerálů. Chlubit se může značným obsahem prospěšných bakterií, které udržují správné zažívání a pomáhají předcházet zácpě či průjmu.
Pokud zakysanou smetanu chcete nahradit zejména z důvodu její nadměrné tučnosti, poohlédněte se a jistě narazíte i na produkty se sníženým obsahem tuku. V jiném případě vyzkoušejte výše zmíněné rady a triky, jak zakysanou smetanu v kuchyni nahradit.