Zjistili jste, že vy nebo někdo z vašich blízkých trpí intolerancí lepku? Podívejte se na seznam potravin, které celiak může a které naopak nesmí jíst.
Obsah článku:
Bezlepková dieta uleví většině pacientů
Pokud člověk s celiakií konzumuje lepek, jeho tělo spustí autoimunitní reakci, která poškozuje výstelku tenkého střeva. Střevo následně ztrácí schopnost správně absorbovat živiny z potravy. Tělo to dává najevo typickými příznaky, jako jsou:
- zažívací potíže
- bolesti hlavy
- nevysvětlitelný úbytek hmotnosti a další
Jediným způsobem, jak poškození střeva zabránit, je přísné dodržování bezlepkové diety.
Zahraniční výzkum prokázal, že pokud máte celiakii a konzumujete i jen malé množství lepku, poškození střev bude pokračovat bez ohledu na přítomnost nebo nepřítomnost příznaků.
Správná strava zlepší kvalitu života
Pokud v bezlepkové dietě vytrváte, příznaky celiakie se vám pravděpodobně podaří dostat pod kontrolu. Zahraniční studie dokázala, že při dodržování bezlepkové diety po dobu 1 roku se příznaky zlepší u více než 90 % lidí s celiakií, což výrazně zlepšuje kvalitu jejich života. Už během jednoho měsíce dodržování bezlepkové diety přichází podle výzkumu významné zlepšení trávení.
Co do bezlepkové diety nepatří?
Potraviny přirozeně obsahující lepek
- Pšenice včetně špaldy a kamutu
- Žito
- Ječmen
Výrobky z obilovin s obsahem lepku
- Pšeničná krupice
- Pšeničný škrob
- Slané i sladké pečivo
- Sušenky, koláče, muffiny, dorty
- Slad včetně sladového výtažku a sladového octa
- Pivovarské kvasnice
- Klasické pivo a další sladové nápoje
- Těstoviny a nudle
- Knedlíky
- Mouky z pšenice, žita a ječmene
- Některé sójové omáčky
Potraviny, které mohou obsahovat lepek
- Hranolky a krokety
- Průmyslově vyráběné zálivky
- Instantní polévky
- Kupované omáčky
- Kořeněné bramborové lupínky
- Některé veganské náhražky masa
- Směsi koření
Jídla, která mohou být lepkem kontaminovaná
Smažené pokrmy typu fast food
Řada restaurací smaží všechna jídla ve stejné fritéze. Lepek tak mohou obsahovat i jejich hranolky a další jídla. Raději se zeptejte.
Oves a výrobky z něj
Producenti je často zpracovávají ve stejných zařízeních jako zrna obsahující lepek. Může tak dojít ke kontaminaci. Vybírejte ovesné výrobky označené jako striktně bezlepkové.
Pozor na skryté zdroje lepku
- Léky
- Vitaminy a další doplňky stravy
- Rtěnky a balzámy na rty
- Zubní pasty a ústní vody
- Příchutě do jídel (tresti)
- Barviva
- Modelovací hmota
Co jíst při celiakii? Zaměřte se na přirozeně bezlepkové potraviny
Dodržování bezlepkové diety může být skličující, protože nevhodných potravin je velké množství. Přesto existuje mnoho jídel, která můžete jíst bez jakéhokoliv rizika. Podle NCBI je vhodné dát přednost přirozeně bezlepkovým potravinám, které jsou pro osoby s celiakií naprosto bezpečné.
Základ bezlepkového jídelníčku
Rostlinné zdroje
- Ovoce a zelenina
- Luštěniny (fazole, čočka, hrách, sója)
- Ořechy a semena (burské oříšky, kokos, lískové oříšky, lněné semínko, mák, makadamové ořechy, mandle, kešu, para ořechy, pekanové ořechy, piniová semínka, pistácie, sezam, vlašské ořechy)
- Obiloviny (kukuřice, rýže, amarant, pohanka, len, proso, quinoa, čirok, teff)
- Mouky z bezlepkových obilovin (amarantová, banánová, bramborová, kaštanová, kokosová, kukuřičná, cizrnová, pohanková, jáhlová, quinoová, tapioková, rýžová, teffoá)
Živočišné zdroje
- Vejce
- Nezpracované maso a ryby (hovězí, drůbeží, vepřové, jehněčí, zvěřina, mořské a sladkovodní ryby, mořské plody)
- Mléčné výrobky (vždy čtěte etiketu kvůli skrytému lepku)
Ostatní
- Zahušťovadla (agar, guarová guma, guma tara, tapioka, karagenan, tragant, xanthan)
- Tuky a oleje (avokádo, kokosový olej, olivový olej, máslo)
- Byliny a koření
Celiakie hrozí nedostatkem živin
Jednou z komplikací celiakie je nedostatek živin. Zánět ve střevech může jejich vstřebávání negativně ovlivnit. Lidé s celiakií mívají v těle často nižší hladinu kyseliny listové, vitaminu B12, vitaminu D, vápníku, zinku, železa a karnitinu. V horších případech dochází ke špatné absorpci a trávení tuků. Následkem pak mohou být vleklé průjmy, nedostatečné vstřebávání kalorií a podvýživa.
Doplňte základní vitaminy a minerální látky, které vám mohou chybět
- Železo: hovězí maso, špenát, bílé fazole, tmavá čokoláda, čočka, cizrna, tofu, kešu ořechy
- Vitamin D: mléčné výrobky obohacené o vitamin D, sardinky, losos, vejce
- Vápník: mléko a mléčné výrobky, rostlinné nápoje obohacené o vápník, losos, sardinky, kapusta, pak choi, tofu s přidaným vápníkem, pomeranče a sušené fíky
- Vitaminy skupiny B: slunečnicová semínka, čočka, fazole, kuře, špenát, žampiony, brokolice, chřest
- Zinek: vepřové maso, kuřecí maso, krabí maso, kešu
Hledejte přeškrtnutý klas
Pro obnovu potřebné hladiny vitaminů a minerálů je důležité poskládat jídelníček z nezpracovaných čerstvých surovin. K dispozici je však také široká škála speciálních produktů, včetně bezlepkového pečiva, cereálií, mouk, těstovin a sušenek. Na etiketách výrobků hledejte heslo „bez lepku“ nebo symbol přeškrtnutého klasu.
Nedaří se? Oslovte odborníka
Pokud máte i při dodržování bezlepkové diety zdravotní potíže, navštivte lékaře a dietologa se specializací na celiakii. Odborník posoudí váš současný jídelníček a zjistí, zda nekonzumujete skrytý lepek, který vám může v těle dělat neplechu. Také vám poradí, co jíst, abyste měli zajištěnou vyváženou a pestrou stravu s dostatkem potřebných živin.