Potýkáte se po jídle často s nevolností, nepříjemnými pocity v břiše a pálením v ústech a krku? Zjistěte, kterým potravinám se vyhnout a jaké babské rady proti pálení žáhy vyzkoušet.
Obsah článku:
Projevy pálení žáhy poznáte naprosto bezpečně podle:
- pocitu přejedení
- bolesti břicha
- plnosti
- nevolnosti
- stahování a pálení v zadní části krku a ústní dutině
- kyselé nebo hořké chuti v ústech
- bolesti za hrudní kostí
Nejčastější příčiny
Nepříjemné pálení žáhy (odborně pyróza) způsobuje návrat žaludečních kyselin s částečně natrávenou potravou ze žaludku zpět do jícnu. U zdravých lidí dochází k tzv. refluxu především po konzumaci nevhodných potravin, které nutí žaludek produkovat až příliš velké množství žaludečních kyselin.
Pozor na příliš velké porce
Když si naložíte na talíř příliš velkou porci jídla, v žaludku může dojít k tlaku, který způsobí, že kyselina začne ze žaludku unikat. Nahrává tomu i jedení ve spěchu a těsně před spaním. Pocity pálení v krku a ústech přichází nejčastěji v řádu několika minut až hodin po posledním jídle nebo během spánku.
Častý nežádoucí účinek léků
Na vině mohou být i některé léky. Pálení žáhy způsobuje hormonální antikoncepce a léky na hypertenzi, astma nebo choroby srdce. S pyrózou se často setkávají i lidé s vředovou chorobou, onemocněním pojivové a svalové tkáně nebo s brániční kýlou. Problémy mívají také děti v období růstu a těhotné ženy.
Pálení žáhy v těhotenství
S pálením žáhy se často setkávají i těhotné ženy, hlavně v posledním trimestru. Důvodem jsou hormonální výkyvy a fyzické změny v organismu. Jak dítě roste, děloha začíná tlačit na žaludeční stěnu, což může způsobit snazší návrat žaludečních kyselin do jícnu. Nastávající maminky se mohou uklidnit tím, že po porodu jejich trápení s žáhou samo od sebe zmizí.
Server Medical News Today radí těhotným ženám rozložit jídlo do 5–6 menších porcí za den, neuléhat ihned po jídle a vyhýbat se mastným a kořeněným jídlům. Jako první pomoc doporučuje jogurt se lžičkou medu.
Dlouhodobé problémy vedou až k poškození jícnu
Pokud k pálení žáhy dochází delší dobu, mohou žaludeční kyseliny narušit sliznici jícnu. Při větším narušení někdy dochází až ke vzniku vředů a zhoubných nádorů. Proto je důležité problémy s pálením žáhy neignorovat a řešit především příčinu.
Potraviny, kterým se raději vyhněte
- citrusy, jahody, kiwi, rybíz
- rajčata, papriky, cibule, česnek, zelí, kapusta
- luštěniny
- čerstvé a kynuté pečivo
- uzeniny
- vejce vařená natvrdo
- majonéza
- koření
- nekvalitní čokoláda a jiné sladkosti
- slazené nápoje (hlavně džusy a limonády)
- káva a alkohol
- perlivé nápoje
- smažená a tučná jídla
- příliš horké a naopak příliš studené pokrmy
12 tipů, jak předejít pálení žáhy úpravou životního stylu
- Snažte se udržovat svou váhu v mezích normy. Reflux hrozí mnohem častěji lidem s nadváhou a obezitou.
- Vyhýbejte se potravinám, které pálení žáhy způsobují nebo je alespoň omezte na minimum.
- Jídlo nehltejte, jezte v klidu a před spolknutím sousto vždy pořádně rozžvýkejte.
- Využijte sílu bylinek. Nejlépe funguje heřmánek a pampeliška.
- Nejezte těsně před spaním a nikdy si hned po jídle nelehejte. Nejlepší je počkat alespoň 2 hodiny.
- Pokud v noci rádi spíte na boku, preferujte levou stranu.
- Když potřebujete zvednout cokoliv ze země, ohýbejte kolena a nikoliv pas.
- Jezte raději menší porce vícekrát za den než tři velká hlavní jídla.
- Nenoste oblečení příliš upnuté v oblasti pasu.
- Když vás žáha začne pálit po sportovní aktivitě, vypijte velkou sklenici čisté vody a počkejte, jestli pálení přestane.
- Snažte se příliš nestresovat a trochu zvolnit životní styl. Dostatečně odpočívejte a spěte.
- Típněte poslední cigaretu. Oblíbená cigareta po jídle zvyšuje pravděpodobnost pálení žáhy.
Babské rady na pálení žáhy
Jablečný ocet
Pouhé dvě lžičky jablečného octa rozmíchané ve sklenici vody vám uleví od prvních příznaků pyrózy. Ocet sníží stupeň kyselosti a popožene trávení. Podobné účinky mají také kyselé okurky.
Aloe vera
Oblíbená pokojová rostlina v tuhých listech ukrývá gel s léčebnými účinky. Díky vysokému obsahu blahodárných látek potlačuje aloe vera pálení žáhy. Přírodní extrakty v tekuté formě hledejte v lékárnách nebo obchodech se zdravými potravinami.
Zázvor
Jednou z nejlepších zbraní na pálení žáhy je protizánětlivý zázvor. Zabraňuje nadměrnému tvoření žaludečních šťáv, zmírňuje bolest. Na trávicí potíže ho lidé používají už tisíce let. Skvěle funguje ve formě čaje i sušeného prášku, ale můžete z něj také vylisovat šťávu nebo ho rozžvýkat. Hodí se k řešení akutních potíží i jako prevence.
TIP: Dopřávejte si zázvor klidně 2–3x denně mezi jídly.
Na blahodárné účinky zázvoru upozorňuje magazín Health Line. Kořen zázvoru doporučuje přidat do polévek a dalších jídel. Vyhněte se však zázvorovému pivu, které kvůli oxidu uhličitému může být naopak spouštěčem pyrózy. Většina výrobců navíc k výrobě zázvorového piva používá jen umělé příchutě a aromata místo čerstvého zázvoru.
Kurkuma
Exotické koření kurkuma pomáhá zlepšit proces trávení a obnovuje sliznici jícnu, která se při pálení žáhy poškozuje. Jednu čajovou lžičku rozmíchejte ve sklenici vody a vypijte. Efekt je velmi rychlý.
Fenykl
Dokáže zlepšit správnou funkci žaludku a podpořit trávicí procesy. Ulevuje také od plynatosti.
Meduňka
Zastavuje návrat žaludečních kyselin z žaludku zpět do jícnu. Dopřávejte si pravidelně meduňkový čaj – třeba každé ráno.
Heřmánek
Má protizánětlivé a zklidňující účinky na trávicí trakt. Ulevuje od pálení žáhy, ale také nevolnosti a nadýmání.
Bazalka
Lístky obsahují látky s pozitivními účinky na žaludek a střeva. Připravte si lahodný čaj nebo oblíbený salát caprese. Čerstvá bazalka se hodí i do jiných salátů nebo jako ozdoba hlavních jídel.
Smetanka lékařská
Proti pálení žáhy skvěle funguje také pampeliška. Jednu čajovou lžičku sušeného kořene zalijte 250 ml vroucí vody a nechte louhovat čtvrt hodiny. Čaj popíjejte 2× denně.
Výživová poradkyně Margit Slimáková doporučuje na pálení žáhy nakládané plody stromu ume. Tzv. umeboshi obsahují velké množství vitaminu C, draslíku, vápníku a železa.
Fermentací v nich navíc roste i obsah enzymů. Doporučují se při trávicích potížích, nechutenství, přejedení a pálení žáhy. V případě akutního problému většinou stačí jen jedna švestka, která do pár minut zajistí potřebnou úlevu.
Hořčice
Na boj s refluxem jícnu si můžete přizvat také obyčejnou plnotučnou hořčici. Umí totiž neutralizovat kyseliny v žaludku a zabránit tak pálení žáhy. Lžíci hořčice snězte jen tak samotnou, nebo ji rozmíchejte v malém množství vody.
Rychlá pomoc
Soda
Účinnou první pomocí při pálení žáhy je jedlá soda. Jednu lžičku prášku rozmíchejte ve 250 ml čisté vody a vypijte. Soda funguje dobře při akutních potížích, ale nedoporučuje se k dlouhodobému užívání.
Podle serveru Health Line je důležité sodu s vodou pít pomalu. Účinek se tím zvýší.
Jablko
Žaludeční kyseliny zvládne neutralizovat i jablko. Dopřávat si ho přitom můžete nejen při potížích, ale i preventivně každý den. Pozitivní účinky pocítíte už do několika minut.
Mandle
Hrstička mandlí může působit při akutním pálení žáhy téměř zázračně. Díky obsahu zdravých tuků mandle neutralizují aktivitu žaludečních kyselin a zlepšují trávení potravy. Pouhých pár kousků by mělo potíže během několika minut zahnat.
Volně dostupné léky z lékárny
Budete-li hledat pomoc v lékárně, můžete využít léky snižující kyselost vnitřku žaludku (antacida) , nebo preparáty, které umí snížit produkci žaludečních kyselin (inhibitory protonové pumpy).
Antacida s obsahem různých účinných látek získáte i bez lékařského předpisu. Pomáhají neutralizovat přebytečné kyseliny a ulevují tak od pálení žáhy a dalších zažívacích potíží. Poradí si však jen s občasnými problémy, kdy ještě není poškozená větší část žaludeční trubice. K nejoblíbenějším přípravkům patří Rennie, Maalox nebo Talcid.
Inhibitory protonové pumpy se používají při častějších problémech a většinou se doporučují k dlouhodobému užívání. K nejoblíbenějším nyní patří Omeprazol nebo Nolpaza.
Potraviny, které si můžete bez obav dopřát
Banány
Mají zásadité pH a obsahují látky, které působí pozitivně na trávení i další důležité procesy v těle.
Meloun
Většině lidem vodní i cukrové melouny pomáhají zklidňovat pálení žáhy po jídle.
Drůbeží maso
Bojujete s pálením žáhy, ale zároveň milujete maso? Pak se zaměřte především na kuřecí a krůtí. Zapomeňte ale na smažení a maso připravujte na grilu, v troubě nebo ve vodě. Před kuchyňskou úpravou vždy odstraňte kůži, abyste se zbavili nežádoucího tuku.
Ryby a mořské plody
Kromě drůbežího masa můžete do jídelníčku zařadit také ryby a mořské plody. Nejlepší jsou volně žijící ryby a krevety. Bez obav je můžete péct i grilovat.
Bezpečná zelenina
Ze zeleniny vám neublíží brokolice, chřest, celer, květák, zelené fazolky, petržel a mrkev. Tyto druhy zeleniny nejen, že reflux nezpůsobují, ale ještě skvěle zabírají při prvních příznacích pálení.
Obiloviny
Vašemu trávení prospěje hnědá rýže, kuskus a bulgur. Na snídani jsou výborné ovesné vločky, které dokážou pohltit kyselost ostatních potravin. Do kaše nebo müsli si tak můžete přidat i čerstvé či sušené ovoce. Obiloviny můžete zkombinovat s masem, zeleninou a zelenými bylinkami.Vyzkoušeli jste všechny dostupné rady, ale pálení žáhy se stále nemůžete zbavit? Pokud vás tento problém trápí dlouhodobě a opakovaně, navštivte raději lékaře.
Pálení žáhy může značit závažnější problémy od chronického zánětu až po rakovinu jícnu. Lékař vám provede důležitá vyšetření a na základě diagnózy navrhne tu nejlepší možnou léčbu. Skladbu jídelníčku konzultujte se zkušeným výživovým poradcem.