Lepek se vyskytuje i v potravinách, do kterých byste to na první pohled neřekli. Čtěte, čemu byste se měli při celiakii raději obloukem vyhnout.
Obsah článku:
Bezlepková dieta jako jediná pomoc při celiakii
Celiakie je autoimunitní choroba způsobující poškození sliznice tenkého střeva a následné příznaky, jako jsou bolesti břicha, nadýmání, průjem, bolesti hlavy nebo nevysvětlitelné hubnutí. Problém vyvolává bílkovina obsažená v pšenici, ječmeni, žitu a ovsu – lepek.
Studie prokázala, že pokud trpíte celiakií a konzumujete byť i jen malé množství lepku, poškozování střev bude pokračovat bez ohledu na přítomnost či nepřítomnost fyzických projevů. Proto je nezbytné se v případě celiakie zcela vyhnout všem potravinám s obsahem lepku.
Podrobný seznam potravin a pokrmů s obsahem lepku
Plodiny a potravinářské výrobky z nich vyrobené
- Pšeničné (i špaldové) mouky všech druhů, bílé i celozrnné
- Pšeničná (i špaldová) krupice, trhanka a krupky
- Pšeničné (i špaldové) vločky, i ve směsích
- Zrno pšenice, zrno pšenice špaldy
- Zelené zrno, nezralá špalda
- Veškeré další výrobky z pšenice a pšenice špaldy
- Žitná mouka chlebová, žitná mouka celozrnná a žitovcová mouka
- Žitné vločky, i ve směsích
- Zrno žita i žitovce
- Žito pražené na kávu, žitovka, melta, jiné obilné kávoviny
- Ječná mouka, kroupy, krupky, lámanka
- Ječné vločky, i ve směsích
- Zrno ječmene
- Ječmen pražený na kávu – sladová káva
- Ovesná mouka
- Ovesné vločky, i ve směsích (kromě bezlepkových)
- Zrno ovsa – bezpluché nebo loupané
- Ovesné mléko
- Chléb, pečivo připravované z různých druhů mouk s obsahem lepku, tzn. běžné chleby a pečivo
- Seitan, robi maso a výrobky z nich
Cukrovinky
- Zmrzlina, nanuky, polárkové a jim podobné dorty, gelatti
- Všechny plněné čokolády a tyčinky bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
- Nugátové bonbóny a tyčinky
- Karamely a sladové bonbóny
- Fondánové cukroví a furé
- Sójové suky, müsli a podobné tyčinky, granoly a müsli pochoutky s výjimkou výslovně označených jako bezlepkové
- Různé pohankové, kukuřičné a podobné pochoutky, křupky, lupínky, slané i sladké – pokud nejsou označené jako bezlepkové, mohou obsahovat i pšeničnou mouku (lepek)
Ovoce a ovocné výrobky
- Ovocné přesnídávky, pokud nejsou označené jako bezlepkové
Zelenina a výrobky ze zeleniny
- Zelenina a zeleninové pokrmy připravované s moukou nebo krupicí pšeničnou, špaldovou, ječnou, žitnou a ovesnou, ovesnými, ječnými, žitnými, pšeničnými, špaldovými vločkami, krupkami, lámankou, trhankou, vařenými zrny, obilným škrobem apod.
- Hotová zeleninová jídla (zmrazená nebo sterilovaná), nejsou-li označena jako vhodná pro bezlepkovou dietu
- Kupované zeleninové přesnídávky a pomazánky
- Kupované saláty s majonézou
Průmyslově nebo v restauraci připravené pokrmy
- Polévky zahuštěné moukou nebo krupicí pšeničnou, špaldovou, ječnou, žitnou a ovesnou, ovesnými, ječnými, žitnými, pšeničnými, špaldovými vločkami, krupkami, lámankou, trhankou, vařenými zrny, obilným škrobem apod.
- Polévky v sáčku (instantní, sušené, rychlé apod.)
- Polévky v kostce jako polotovar – masox, bujónové kostky a různé vývary v kostce
- Mražené a sterilované hotové polévky
- Uzeniny (salámy, párky, klobásy apod.), pokud nejsou označené jako vhodné pro bezlepkovou dietu
- Kupované paštiky, játrovky, pomazánky, jelita, jaternice, prejty, sekané, záviny, apod.
- Masové konzervy
- Masitá jídla neznámého složení (připravovaná s moukou či jinou potravinou s obsahem lepku)
- Smažené pokrmy s moukou a strouhankou obsahující lepek (polotovary řízků, obalovaných sýrů apod.)
- Grilovaná masitá jídla, připravovaná s koupenými grilovacími kořenícími směsmi
Přílohy a příkrmy
- Běžné kupované těstoviny, knedlíky, pekařské výrobky, příkrmy vyráběné z ječné, pšeničné, špaldové, žitné a ovesné mouky a vloček
- Nastavované kaše a škubánky
- Knedlíky, bramborová kaše, lívance, bramboráky, noky, italské noky apod. v prášku, pokud nejsou označené jako bezlepkové
Pudinky a krémy
- Kupované krémy a pudinky bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
- Nugeta a ostatní čokoládové krémy
Nápoje
- Alkoholické nápoje – jsou zakázané všechny druhy piva (základem sladu v pivu je ječmen) kromě těch, které jsou označené jako bezlepkové, uměle dobarvované destiláty z vína, některé druhy tmavých a kořeněných rumů, některé druhy vodek, lepek mohou obsahovat některé kanadské a irské whiskey a americké bourbony
- Některé sušené a instantní kávy
- Kávoviny na bázi náhražek kávy s výjimkou čisté cikorky
Ostatní
- Tuky přepalované, žluklé a jinak znehodnocené, lůj
- Majonézy a pochutiny – jsou zakázané veškeré kupované majonézy bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
- Tatarské omáčky, studené omáčky a dresinky – jsou zakázané všechny bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
- Všechny sójové omáčky (s výjimkou fermentované sójové omáčky Tamari), není vhodná ani sójová omáčka Shoyu (obsahuje fermentované obilí a sóju)
- Kupované kečupy bez označení vhodnosti pro bezlepkovou dietu
- Některé jogurty – především light a dobarvované
Dávejte si pozor i na možné skryté zdroje lepku
- Léky
- Vitaminy a další doplňky stravy
- Rtěnky a balzámy na rty
- Zubní pasty a ústní vody
- Příchutě (tresti)
- Barviva
- Modelovací hmota
Z kupovaných potravin konzumujte pouze ty, které jsou viditelně označené symbolem přeškrtnutého klasu nebo prohlášené jako „vhodné pro bezlepkovou dietu“.
Škrob pouze bez lepku
Při nákupu pozorně čtěte etikety a kupujte pouze potraviny, které neobsahují obiloviny s lepkem nebo výrobky z nich. Pokud produkt obsahuje škrob, měl by na něm být uvedený jeho zdroj. Celiak může konzumovat pouze škrob v bezlepkové formě, tedy kukuřičný, bramborový nebo deproteinovaný pšeničný škrob, který neobsahuje alergenní bílkovinnou část a obsah lepku v něm nepřekračuje limit 20 mg/kg.
Studujte obaly a ptejte se
Striktní dodržování bezlepkové diety je při celiakii základ úspěchu a zachování zdravého trávení. Nebojte se v restauracích ptát, nechte si klidně ukázat obaly, ze kterých jídlo připravují. Pokud chcete mít úplnou jistotu, nakupujte většinu potravin v sekci pro celiaky a s obaly označenými přeškrtnutým klasem.