Superpotraviny nemusí být pouze drahé exotické plodiny z dalekých zemí, spousta jich roste i u nás. Jsou úplně obyčejné a stojí jen pár korun. Třeba taková čočka.
Zdravější stravování řeší stále více lidí. Ve snaze dopřát tělu všechny živiny, vitaminy a minerály, mají ledničku a špajz přecpanou zdravými a často také velmi drahými surovinami a potravinami.
Inspirace cizokrajnými kuchyněmi je při každodenním vaření samozřejmě užitečná, nicméně je škoda zapomínat na lokální potraviny, jejichž výhodou je kromě vysoké nutriční hodnoty i zatraceně nízká cena. Mezi takové potraviny patří luštěniny a zejména stará dobrá čočka.
Obsah článku:
Čočka je vynikajícím zdrojem bílkovin, sacharidů a vlákniny
Díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin (až 25 %) čočka představuje jeden z nejlepších zdrojů bílkovin v rostlinné říši. Proto by neměla chybět ve stravě vegetariánů a veganů a obecně lidí, kteří konzumují výrazně méně masa a živočišných výrobků.
Kromě bílkovin obsahuje komplexní sacharidy, vlákninu, vitamin B, zinek, hořčík, měď, draslík a železo a spoustu dalších vitaminů a minerálů. Přitom má přirozeně nízký obsah tuku a energetickou hodnotu. To je také jeden z hlavních důvodů, proč patří do redukčního jídelníčku.
Kromě vitaminů a minerálů obsahuje zdraví prospěšné rostlinné sloučeniny fytochemikálie polyfenoly (např. procyanidin a flavanoly), které chrání organismus před řadou chronických onemocnění jako cukrovka a nemoci srdečně cévního systému.
Nutriční hodnoty čočky ve 100 g:
Složka | Množství | DDD |
Energetická hodnota | 114 kcal | – |
Sacharidy | 19,5 g | 7 % |
Bílkoviny | 9 g | 18 % |
Tuk | 0,4 g | 1 % |
Omega-3 mastné kyseliny | 37 mg | – |
Omega-6 mastné kyseliny | 137 mg | – |
Vláknina | 7,9 g | 32 % |
Thiamin (vitamin B1) | 0,2 mg | 11 % |
Riboflavin (vitamin B2) | 0,1 mg | 4 % |
Niacin (vitamin B3) | 1,1 mg | 5 % |
Kyselina listová (folát) | 181 mcg | 45 % |
Kyselina pantothenová | 0,6 mg | 6 % |
Vitamin C | 1,5 mg | 2 % |
Vitamin K | 1,7 mcg | 2 % |
Mangan | 0,5 mg | 25 % |
Železo | 3,3 mg | 19 % |
Fosfor | 180 mg | 18 % |
Měď | 0,3 mg | 13 % |
Draslík | 369 mg | 11 % |
Sodík | 238 mg | 10 % |
Hořčík | 36 mg | 9 % |
Zinek | 1,3 mg | 8 % |
Selen | 2,8 mcg | 4 % |
Vápník | 19 mg | 2 % |
Pozn.: Uvedené hodnoty jsou přibližné a přesná čísla závisí na druhu čočky, ale také jejím původu, skladování a zpracování.
Existuje více než 50 druhů čočky
Někomu čočka chutná více, jinému méně. Češi nedají dopustit na klasiku v podobě čočky na kyselo s vajíčkem a kyselou okurkou nebo čočkovou polévku s párkem. Komu tradiční české recepty s čočkou nevoní, může vyzkoušet jiné recepty s hnědou čočkou nebo sáhnout po úplně jiném druhu čočky. Výběr je opravdu pestrý.
Všechny druhy čočky jsou nutričně bohaté. Jednotlivé druhy se mezi sebou liší nutričními hodnotami, konzistencí, barvou, chutí a použitím. U nás jsou nejběžnější především klasická hnědá čočka v posledních letech také červená, zelená a černá čočka.
Hnědá čočka
Českou klasiku představuje hnědá čočka. Cenově vychází nejlépe. Při vaření se rozvaří do měkka, a proto se hodí k přípravě polévek, kaší (čočka na kyselo) a na vegetariánské směsi na hamburgery, karbanátky či sekanou bez masa.
Červená čočka
Velkou oblibu si získala červená čočka, která se vyznačuje jemnou a nasládlou chutí. Vaří se rychleji než jiné druhy. Také je velmi dobře stravitelná a nenadýmá, takže je vhodná i během těhotenství a pro malé děti od 12. měsíce věku. Používá se do polévek, kari, dušených jídel a pomazánek.
Zelená čočka
Na rozdíl od hnědé a červené čočky zůstává zelená, nebo také francouzská, čočka pevná i po uvaření. Má příjemně ořechovou chuť a nejčastěji se přidává do studených zeleninových salátů a chilli pokrmů.
Černá čočka
Specialitou mezi čočkami je černá čočka nazývaná Beluga. Má menší zrna kulovitého tvaru a chutná po oříšcích. Přidává se do rizota, salátů i pomazánek. Její předností je vysoký obsah antioxidantů, který je téměř stejně významný jako u borůvek.
Návod na přípravu perfektně uvařené čočky
Kromě výše zmíněných tradičních českých pokrmů lze čočku připravit na stovky odlišných způsobů. Inspirovat se můžete i v zahraničí. Je oblíbená nejen u nás, ale zejména v indické kuchyni, kde z ní připravují husté polévky (dhal), různá dušená jídla a kari. Přidat ji můžete i do zeleninových salátů.
Jak uvařit dokonalou čočku krok za krokem
- Čočku přeberte a propláchněte, abyste ji zbavili všech nečistot.
- Vsypte ji do hrnce a zalijte studenou vodou. Optimální množství vody jsou 2 až 3 díly na 1 díl čočky.
- Na středním plameni ji zvolna přiveďte k varu.
- Jakmile začne voda vřít, čočku slijte a znovu ji zalijte čistou studenou vodou.
- Přidejte špetku soli a opět ji pomalu přiveďte k varu.
- Zakryjte pokličkou a na mírném plameni vařte cca 45 až 50 minut, dokud nezměkne.
- Když se čočka vaří, nemíchejte ji, maximálně hrncem zatřeste ze strany na stranu.
- Jakmile je čočka hotová, přejděte k další úpravě dle vybraného receptu.
Nakonec stručně zmíníme její výhody oproti ostatním zástupcům luštěnin. Čočku není nutno den předem namáčet do vody a druhý den ji dlouze vařit. Její příprava je tak mnohem rychlejší v porovnání s hrachem, fazolemi i cizrnou.
3 tipy na zdravé a chutné recepty s čočkou
Že neznáte jiné recepty než českou čočkovou polévku nebo čočku na kyselo? Vyzkoušejte některý z níže uvedených světových receptů a poznejte i jiné chutě čočky.
Indický dhal s červenou čočkou a rajčaty
Suroviny na 6 porce:
- 425 g konzervovaných rajčat,
- 375 g červené čočky,
- 1 ks cibule,
- 4 stroužky česneku,
- 1 lžíce olivového oleje,
- 2 lžíce čerstvého zázvoru,
- 1 lžíce garam masaly,
- 1 lžíce kari,
- 1 lžička římského kmínu,
- 1 lžička mletého koriandru,
- 1 lžička mleté hořčice,
- 1 lžička mleté kurkumy,
- 1 litr zeleninového vývaru,
- čerstvý koriandr.
Postup:
Cibuli a česnek nakrájejte, zázvor nastrouhejte. V hrnci rozpalte olej a vsypte cibuli, česnek a zázvor. Krátce osmahněte na středním plameni. Mezitím propláchněte čočku a přidejte do hrnce společně se vším kořením a drcenými rajčaty. Zalijte teplým vývarem a pomalu vařte 3 až 4 hodiny. Hotovou polévku posypte čerstvým koriandrem a podávejte nejlépe s tradičním naanem.
Salát z hnědé čočky s vajíčkem
Suroviny na 2 až 3 porce:
- 300 g hnědé čočky,
- 1 středně velká červené cibule,
- 1 větší červená paprika,
- 50 g polníčku,
- 6 vajec,
- balzamikový ocet,
- olivový olej,
- sůl a pepř.
Postup:
Čočku uvařte dle našeho návodu. Mezitím oloupejte a nakrájejte cibuli na tenká půlkolečka, papriku na kostičky. Vajíčka uvařte natvrdo. Polníček opláchněte. Do měkka uvařenou čočku slijte a vsypte do mísy. Přidejte cibuli, papriku a polníček. Osolte a opepřete a dochuťte balzamikem a olivovým olejem a jemně promíchejte. Salát rozdělte do dvou až tří misek a obložte půlkami vajíček a listy čerstvého polníčku.
Kořeněná černá beluga čočka s papričkami
Suroviny na 2 porce:
- 200 g černé čočky,
- červená a zelená paprička,
- 1 středně velká cibule,
- ½ lžičky kari,
- ½ lžičky sušeného zázvoru,
- máslo,
- sůl.
Postup:
Černou čočku uvařte dle návodu. Cibuli nakrájejte nadrobno a orestujte na másle. Přidejte na kolečka pokrájené papričky a restujte dalších 5 minut. Nakonec přidejte zázvor, kari a sůl a promíchejte s hotovou čočkou. Ozdobte pár kousky čerstvých papriček a podávejte.
Další tipy na recepty s čočkou na Bezhladoveni.cz
- Pečená zelenina s quinoou, čočkou a kešu dresinkem
- Čočkový salát s pečenou mrkví
- Hřejivý indický dhal ze žluté čočky
- Čočkový salát s červenou řepou
- Čočkové karbanátky s ovesnými vločkami
- Čočková polévka s rajčaty
- Rychlý čočkový dhal i pro začátečníka
- Dušená čočka s batáty po Africku
- Polévka z čočky s hlívou ústřičnou
- Čočková polévka na egyptský způsob
- Domácí sekaná z čočky a vloček
Závěrečné shrnutí:
Při hubnutí by čočka v redukčním jídelníčku rozhodně chybět neměla, protože:
- je vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin, komplexních sacharidů, vlákniny, železa a dalších vitaminů a minerálů,
- má velmi nízký obsah kalorií a tuků, ideální pro zdravé hubnutí,
- obsahuje rostlinné polyfenoly, které prospívají zdraví srdce a cév,
- její příprava je v porovnání s ostatními luštěninami rychlejší a není nutné ji namáčet.