Dieta při refluxu: Co jíst a pít podle nutriční specialistky

Pálení žáhy, bolest na hrudi, nevolnost, časté říhání, obtížné polykání, nepříjemný zápach z úst – za tím vším může stát reflux. Pomůže změna jídelníčku, změna životního stylu a režimová opatření. Co jíst a pít při refluxu?

Co je to reflux jícnu?

Reflux neboli refluxní choroba jícnu je onemocnění, při kterém dochází k návratu obsahu žaludku zpět do jícnu. Natrávená strava smíchaná s žaludečními šťávami potom způsobuje v jícnu řadu nepříjemných potíží. Tyto potíže není dobré podceňovat, protože kyselé žaludeční šťávy poškozují sliznici jícnu. To může vést k zánětu jícnu (refluxní ezofagitidě), jícnovým vředům až k nádorovému bujení v oblasti jícnu.

Za normálních okolností brání zpětnému toku žaludečního obsahu dolní jícnový svěrač, což je chlopeň oddělující žaludek a jícen. Někdy však dojde k narušení jeho správného fungování a ke zmíněnému refluxu. K oslabení jícnového svěrače může přispívat mnoho faktorů.

Rizikové faktory vzniku refluxu

  • Nadváha a obezita – nadbytečné kilogramy vytvářejí zvýšený tlak na žaludek a jícen, což může způsobit uvolnění jícnového svěrače a zpětný tok žaludečního obsahu.
  • Kouření – kouření může poškozovat sliznici jícnu a zvýšit riziko vzniku refluxu.
  • Nevhodné stravovací návyky – nezdravá strava, nepravidelnost v jídle, přejídání, hladovění přes den a dojídání se večer jsou hlavními rizikovými faktory refluxu.
  • Konzumace dráždivých potravin – jde zejména o smažená a tučná jídla, polotovary, pikantní a příliš kořeněné pokrmy.
  • Nadměrná konzumace alkoholu
  • Léky – k refluxu může přispívat i užívání některých léků, jako jsou například beta-blokátory, blokátory vápníkových kanálů, anticholinergika a nitráty.
  • Těhotenství – během těhotenství dochází k hormonálním změnám a rostoucí plod navíc vyvíjí tlak na žaludek, což může způsobit uvolnění jícnového svěrače.
  • Brániční kýla – jde o stav, kdy část žaludku vyčnívá přes bránici do hrudní oblasti a jehož hlavní komplikací je reflux.
rizikové faktory vzniku refluxu

Nejčastějším příznakem refluxu je pálení žáhy (pyróza) – pocit pálení na hrudi, který se často objevuje po jídle. 

Mezi další příznaky refluxu může patřit:

  • bolest na hrudníku
  • samovolný návrat potravy z žaludku zpět do úst
  • nevolnost
  • obtížné polykání
  • kašel po jídle
  • pocit cizího tělesa v krku
  • kyselá pachuť v ústech
  • chrapot a suchost v krku

Léčba refluxu

Klíčovou součástí léčby refluxu je úprava stravy a snížení tělesné hmotnosti při nadváze. Pomůže také omezení zvedání těžkých břemen a práce v předklonu, zanechání kouření a abstinence alkoholu. Při mírnějších potížích vám může lékař předepsat léky – antacida, která neutralizují kyselinu chlorovodíkovou v žaludku, léky snižující tvorbu žaludeční kyseliny (například omeprazol) nebo léky na podporu správné funkce jícnového svěrače. Pouze ve vážnějších případech je nutné operační řešení.

V případě, kdy potíže přetrvávají dlouho a opakovaně i po zavedení režimových opatření, je vhodné vyhledat lékaře.

Co je dieta při refluxu

Dieta při refluxu je taková úprava stravy, která pomáhá zmírnit příznaky refluxu. Ačkoli žádné konkrétní potraviny nemohou úplně vyléčit reflux, zdravý jídelníček a správný výběr potravin dokáže výrazně zlepšit nepříjemné problémy spojené s refluxem.

Základní principy diety při refluxu

  1. Hlavním principem diety při refluxu je vyhýbání se potravinám, které dráždí žaludek a způsobují nadměrnou tvorbu žaludeční kyseliny.
  2. Výživová opatření jsou v mnohém podobná tzv. šetřící dietě, ale nejsou tak striktní.
  3. Doporučuje se nedráždivá strava, omezení tučných, smažených, kořeněných a sladkých jídel, vyloučení alkoholu, dodržování klidu po jídle, konzumace menších porcí a pravidlo je nejíst krátce před spaním.
  4. Vhodné jsou nutričně bohaté potraviny – libové maso, ryby, zelenina, ovoce, vejce, kvalitní přílohy, pečivo (ne čerstvé), zdravé tuky a oleje, v přiměřeném množství i mléčné výrobky.
  5. Nevhodné jsou sycené limonády, alkohol, kofeinové nápoje, průmyslově zpracované potraviny, čokoláda, syrový česnek a cibule, smažená a tučná jídla, citrusy, rajčata, pepř a další dráždivé koření.

Jak vypadá jídelníček při refluxu

V jídelníčku se preferují potraviny a nápoje, které nezpůsobují nadměrnou tvorbu žaludeční kyseliny, jsou snadno stravitelné, mají nízký obsah cukru, obsahují dostatek vlákniny a jsou minimálně průmyslově zpracované.

Omezuje se konzumace jídel s vysokým obsahem tuků, jako jsou smažená jídla, tradiční pokrmy české kuchyně a jídla z rychlého občerstvení. Pokrmy bohaté na tuky se obtížně tráví, zůstávají déle v žaludku a způsobují zvýšenou tvorbu žaludeční kyseliny.

Dieta upřednostňuje šetrnou přípravu stravy dušením, vařením, úpravou v páře, pečením v troubě nebo na grilu bez většího množství tuku či oleje. Pokrmy lze dochutit bylinkami (pažitka, petrželka, libeček, bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, saturejka) a přiměřeným množstvím soli.

Aby se tuk při úpravě jídla nepřepaloval, maso a jiné potraviny opékáme nejdříve nasucho a podléváme malým množstvím vody nebo vývaru. Do hotového pokrmu můžeme přidat trochu másla nebo kvalitního rostlinného oleje. Maso by mělo být před tepelnou úpravou zbaveno viditelného tuku a všechny připravené pokrmy by měly mít měkkou konzistenci.

Velmi důležité je jíst v klidu a ne ve spěchu, protože stres a hltání reflux jenom zhoršuje. Vymezte si na jídlo dostatek času, jezte pomalu a důkladně jídlo rozkousejte. Po jídle byste se měli vyhnout fyzické námaze a zůstat alespoň 30 minut v klidu. Na sportovní aktivity a intenzivnější fyzickou zátěž krátce po jídle tedy zapomeňte.

Dále si dávejte pozor i na velikost porcí. Příliš velké porce a přejídání zhoršují problémy, proto si raději rozdělte denní jídla do více menších porcí (5 až 6 porcí). Snažte se nejíst krátce před spaním, ideální je jíst cca 2 až 3 hodiny před spaním. S refluxem může pomoct také spánek na lůžku podloženém v horní části těla.

Povolené potraviny

Jídelníček při refluxu by měl obsahovat:

  • ovoce s nízkým obsahem kyselin (jablka, hrušky, banány, meloun)
  • nedráždivé druhy zeleniny (mrkev, celer, petržel, dýně, brambory, vařená brokolice, špenát, květák, červená řepa, okurka, salát)
  • libové maso a ryby
  • obiloviny s vysokým obsahem vlákniny (ovesné vločky, celozrnné a žitné pečivo, hnědá rýže, pseudoobiloviny)
  • luštěniny (fazole, hrách, cizrna, červená čočka) – pro lepší stravitelnost luštěniny namáčejte alespoň 6 hodin, poté vodu slijte a uvařte je v čisté vodě
  • nízkotučné mléčné výrobky (podle individuální snášenlivosti)
  • rostlinné tuky
  • bylinky (pažitka, petrželka, tymián, oregano, bazalka, majoránka)
povolené potraviny při refluxu

Dieta při refluxu je hodně individuální a platí, že ne všechno sedne každému, a proto sledujte reakce svého těla na konkrétní potraviny. Hodně citlivým lidem může dělat problémy ovoce se zrníčky nebo se slupkou, oříšky, luštěniny nebo některé druhy zeleniny. V takovém případě je vhodné rizikové potraviny z jídelníčku odstranit nebo alespoň omezit jejich konzumaci.

Zakázané potraviny

Při refluxu nejsou vhodné příliš tučné potraviny a smažená jídla. Problém vyvolávají i pikantní, kořeněná a ostrá jídla. Při dochucování pokrmů je tedy nutné omezit nebo vynechat dráždivé koření, jako je chilli, kari, pepř, syrový česnek nebo syrová cibule.

Pokrmy by neměly být ani příliš kyselé, proto se doporučuje vyhýbat citrusovým plodům. Potíže může vyvolávat i čerstvé pečivo, proto je lepší konzumovat alespoň jeden den staré pečivo. Ideální je vybírat celozrnné nebo žitné pečivo podle individuální snášenlivosti (v tomto se dieta při refluxu hodně liší od šetřící diety, která celozrnné pečivo zakazuje).

Samostatnou kapitolou je mléko, které může dělat při refluxu potíže. Problémy s konzumací mléka a mléčných výrobků při refluxu jsou ovšem individuální, proto někdo musí omezit mléko a mléčné výrobky, zatímco někdo jiný s nimi nemá vůbec žádný problém. Přesto se v rámci zmírnění nepříjemných příznaků doporučuje mléko nepít samostatně nebo na prázdný žaludek.

Při refluxu se nedoporučuje konzumovat tyto potraviny:

  • citrusové plody
  • syrová cibule
  • syrový česnek
  • dráždivé koření a dochucovadla (kari, chilli, pepř, sójová omáčka, kečup, kyselé okurky)
  • pórek
  • rajčata
  • plnotučné mléčné výrobky a sýry
  • tučná masa a tučné uzeniny
  • káva
  • silný čaj a další kofeinové nápoje
  • čokoláda
  • smažená jídla
  • kynuté knedlíky
  • kynuté pečivo
  • sladké a křehké pečivo
  • sycené limonády a minerální vody
  • alkohol
Vhodné a nevhodné potraviny
OVOCE
Vhodné Vhodné v omezeném množství Nevhodné
jablka borůvky citrusové plody (pomeranče, grepy, citrony, limetky)
hrušky maliny ananas
banány jahody kiwi
hroznové víno bez pecek třešně granátové jablko
meloun višně  
mango brusinky  
broskve    
meruňky    
nektarinky    
     
ZELENINA
Vhodné Vhodné v omezeném množství Nevhodné
mrkev česnek syrová cibule
celer vařená cibule rajčata
petržel zelí pálivá paprika
cuketa pórek nakládané okurky
hrášek jarní cibulka smažená zelenina (např. smažený květák)
červená řepa houby  
salát    
zelené fazolky    
dýně    
brokolice    
květák    
špenát    
okurka    
kedlubny    
růžičková kapusta    
chřest    
     
MASO A NÁHRAŽKY MASA
Vhodné Vhodné v omezeném množství Nevhodné
kuřecí prsa kuřecí stehna kuřecí křídla a paličky
krůtí prsa   tučné hovězí maso (žebra, plec, rib steak)
hovězí zadní libové maso   tučné vepřové maso (krkovice, plec, bůček, koleno)
vepřová kýta   husa
vepřová panenka   kachna
králík   tučné uzeniny (klobásy, salámy, slanina)
telecí maso   skopové maso
ryby bez kůže   jehněčí maso
krevety   škvarky
libová šunka   nakládané ryby
tofu   ryby s kůží
tempeh   smažené kuřecí nugety
    mleté maso (polotovar)
    droby
    dršťky
    paštika
     
MLÉČNÉ VÝROBKY
Vhodné (podle individuální snášenlivosti) Vhodné v omezeném množství Nevhodné
bílý jogurt (do 3 % tuku)   plnotučné a smetanové jogurty
nízkotučné a polotučné mléko   plnotučné mléko
cottage sýr   slazené jogurty
sýry do 30 % t.v.s.   sýry nad 45 % t.v.s.
nízkotučný a polotučný tvaroh   plnotučný tvaroh
mozzarella light   zrající sýry
žervé   zmrzlina
Lučina linie   mléčné koktejly
ricotta   ochucené mléčné výrobky
nízkotučný kefír   šlehačka
podmáslí   smetana
     
OBILOVINY A PEČIVO
Vhodné Vhodné v omezeném množství Nevhodné
celozrnné a žitné pečivo bílé pečivo slazené cereálie
ovesné vločky cereální, vícezrnné a tmavé pečivo sladké a křehké pečivo (buchty, koláče, dorty, koblihy, šátečky apod.)
kukuřičný chléb suchary  
rýžový chléb    
knäckebrot    
     
PŘÍLOHY
Vhodné Vhodné v omezeném množství Nevhodné
rýže těstoviny z bílé mouky knedlíky
kuskus luštěniny hranolky
brambory   krokety
batáty   americké brambory
celozrnné a žitné těstoviny    
bulgur    
jáhly    
quinoa    
pohanka    
amarant    
topinambur    
     
VEJCE
Vhodné Vhodné v omezeném množství Nevhodné
vaječné bílky celá vejce smažená vejce
šmakoun   majonéza
     
TUKY
Vhodné Vhodné v omezeném množství Nevhodné
olivový olej máslo tučná masa
lněný olej ghee plnotučné sýry a mléčné výrobky
avokádový olej slunečnicový olej sádlo
řepkový olej   slanina
sezamový olej   škvarky
ořechy    
semínka    
avokádo    
olivy    
     
NÁPOJE
Vhodné Vhodné v omezeném množství Nevhodné
voda ovocné šťávy (s výjimkou citrusů) ovocné šťávy z citrusů
neslazená minerální voda zeleninové šťávy a smoothies alkoholické nápoje
bylinný čaj   sycené nápoje (soda, perlivá minerální voda, Coca Cola, Kofola apod.)
    energetické nápoje
    horká čokoláda
    silný čaj
    mátový čaj
    káva
     
SLADKOSTI A POCHUTINY
Vhodné Vhodné v omezeném množství Nevhodné
celozrnné sušenky čokoláda
    čokoládové sušenky a tyčinky
    sladkosti, dorty, koláče, koblihy, krémové dezerty, cukroví
    chipsy
    preclíky
    krekry
    pizza
    jídla z fast foodu
     
OCHUCOVADLA
Vhodné Vhodné v omezeném množství Nevhodné
bylinky sůl pepř
  datlový a javorový sirup kečup
  med rajčatová omáčka
    sójová omáčka
    BBQ omáčka
    máta
    ocet
    salátové dresinky
    kořeněné oleje
    řepný a třtinový cukr

Vzorový jídelníček při refluxu

Den 1

Snídaně: Ovesná kaše se skořicí a jablkem

Dopolední svačina: Kefír

Oběd: Losos se zelenými fazolkami a vařenými brambory

Odpolední svačina: Banánové lívanečky

Večeře: Cottage sýr s žitným chlebem, mrkvový salát

Den 2

Snídaně: Celozrnný toust s avokádem a libovou šunkou, salátová okurka

Dopolední svačina: Nízkotučný jogurt s banánem a ořechy

Oběd: Zeleninové rizoto s 30% sýrem

Odpolední svačina: Hummus s kukuřičnými chlebíky

Večeře: Pečené kuře s batátovým pyré

vzorový jídelníček při refluxu

Den 3

Snídaně: Míchaná vejce s žitným rohlíkem, kousek sladké papriky

Dopolední svačina: Celozrnný toast s kešu máslem

Oběd: Krůtí prsa na mrkvi s hnědou rýží

Odpolední svačina: Domácí pudink s borůvkami

Večeře: Těstovinový salát s tuňákem a čerstvou zeleninou

Výhody diety při refluxu

Hlavním pozitivem diety při refluxu je, že výběr potravin snižuje tvorbu žaludeční kyseliny a pomáhá zmírnit nepříjemné potíže. Dieta má především symptomatický význam ve smyslu zlepšení příznaků jako je pálení žáhy, bolest na hrudi, hořký pocit v ústech spojený s kyselým zápachem, obtížné polykání, celková nevolnost a nadýmání.

Výhodou diety při refluxní chorobě je zvýšený přísun vlákniny v podobě ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin. Dieta při refluxu doporučuje jíst převážně přirozené potraviny a vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám, takže respektuje zásady zdravého stravování.

Dbá se také na dostatečný příjem kvalitních bílkovin (libové maso, ryby, luštěniny, mléčné výrobky podle tolerance) a zdravých tuků (ořechy, semena, rostlinné oleje). Obecně se dá říct, že jde o velmi zdravou a prospěšnou dietu, která z jídelníčku vylučuje pouze dráždivé potraviny zhoršující reflux.

Nevýhody a rizika diety při refluxu

Dieta při refluxní chorobě nemá příliš nevýhod. Tato dieta není nijak restriktivní a v případě mírných obtíží není ani nutné, abyste si úplně odpírali všechny rizikové potraviny. Nejdůležitější pravidlo při refluxu je – všeho s mírou.

Za nevýhodu lze považovat nutnost dávat si pozor na to, co jíte a sledovat potraviny nebo jejich kombinace, které vám vyvolávají potíže. Pro milovníky kávy a čokolády může být dodržování této diety výzvou, protože se doporučuje omezit jejich konzumaci (ideálně je zcela vyřadit).

Jediným skutečným rizikem této diety je potenciální nedostatek vápníku při vyřazení mléčných výrobků ze stravy v případě, že vám zhoršují celkové potíže. V takovém případě je důležité vápník doplňovat z jiných zdrojů nebo zvážit užívání doplňků stravy.

Reflux u dětí

Reflux se může objevit i u dětí, zejména u kojenců ve věku do jednoho roku. Reflux u miminek je poměrně dost častý a postihuje přibližně 50 % dětí v prvních třech měsících věku.1 Hlavní příčinou refluxu u kojenců je nezralost trávicího systému, kdy ještě není plně dokončený vývoj svěrače mezi jícnem a žaludkem.

U kojenců se reflux projevuje zvracením (ublinkáváním po každém kojení), zvýšenou dráždivostí a nechutenstvím. Reflux se může vyskytnout ale i u starších dětí a hlavními příznaky jsou pálení žáhy a noční kašel. Děti s refluxní chorobou mívají problémy s prospíváním, takže je nutné situaci zavčas řešit. 

Nezbytnou součástí léčby refluxu u dětí jsou režimová a dietní opatření:

  • u kojenců – používání speciálního kojeneckého mléka s označením AR (antirefluxní) nebo zahuštění stravy
  • u starších dětí – vyřazení dráždivých potravin ze stravy (tučná jídla, sladkosti, rajčata a rajčatové omáčky, kořeněné pokrmy, slané pochutiny), pravidelné stravování, dostatečný rozestup posledního jídla od spánku, omezení fyzické zátěže po jídle, spánek s podloženou horní částí těla

Závěr: Co si z článku odnést?

  • Vynechání nevhodných a rizikových potravin z jídelníčku může mít velký význam při zmírnění příznaků a zlepšení celkového stavu u refluxu. 
  • Každý člověk však může reagovat jinak na různé potraviny, a proto je důležité vést si osobní stravovací deník a sledovat, jak jednotlivé potraviny ovlivňují vaše tělo a zda vám nezpůsobují problémy.

Zdroje

1.      Vospělová, J., & Kolek, A. (2003). Gastroezofageální reflux a nemoc z GER u dětí z pohledu medicíny založené na důkazech. Pediatrie pro praxi, 3, 154-159.

2.      Kroupa, R. (2008). Refluxní nemoc jícnu. Medicína pro praxi, 5(1), 10-14.

3.      Klusáček, D. (2001). Gastroezofageální reflux v dětském věku. Pediatrie pro praxi, 1, 36-38.

4.      Mayerová, E. (2021). Gastroezofageální reflux a refluxní choroba jícnu – současný stav problematiky. Medicína pro praxi, 18(4), 256-260.

5.      Zhang, M., Hou, Z. K., Huang, Z. B., Chen, X. L., & Liu, F. B. (2021). Dietary and Lifestyle Factors Related to Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review. Therapeutics and Clinical Risk Management, 17, 305-323.

6.      Newberry, C., & Lynch, K. (2019). The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. Journal of Thoracic Disease, S1594-S1601.

7.      Surdea-Blaga, T., Negrutiu, D. E., Palage, M., & Dumitrascu, D. L. (2019). Food and Gastroesophageal Reflux Disease. Current Medicinal Chemistry, 26(19), 3497-3511.

8.      Lakananurak, N., Pitisuttithum, P., Susantitaphong, P., Patcharatrakul, T., & Gonlachanvit, S. (2024). The Efficacy of Dietary Interventions in Patients with Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Intervention Studies. Nutrients, 16(3), 464.

9.      Jarosz, M., & Taraszewska, A. (2014). Risk factors for gastroesophageal reflux disease: the role of diet. Przegląd Gastroenterologiczny, 9(5), 297-301.

10.   Fox, M., & Gyawali, C. P. (2023). Dietary factors involved in GERD management. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology, 62-63.

11.   https://www.nemta.cz/wp-content/uploads/2022/02/Dieta-pri-refluxni-chorobe.pdf

reklama
Popis

Udělejte první krok pro úspěšné hubnutí ještě dnes

Rezervujte si nezávaznou konzultaci s výživovým poradcem, na které získáte:

  • Diagnostiku těla na přístroji typu InBody / Tanita
  • Posouzení jídelníčku a tipy, jak ho upravit, aby šla vaše váha dolů
  • Doporučení, co dělat pro lepší zdravotní stav i kondici
  • Motivaci a návrh postupu pro úspěšné a trvalé hubnutí
  • Rezervujte si konzultaci dnes a získejte ihned 2 ukázkové jídelníčky na celý týden včetně receptů zdarma
 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Daniela Krčová

Daniela Krčová

Jsem nutriční specialistka a výživu člověka jsem vystudovala v magisterském studiu na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. Po ukončení studia jsem založila svou vlastní nutriční poradnu v Ostravě (NutriD poradna), ve které pomáhám lidem se správnými a trvale udržitelnými stravovacími návyky. Věnuji se hlavně sportovní výživě a hubnutí, ale zaměřuji se také na výživu při potravinových alergiích a intolerancích, cukrovce, vysokém krevním tlaku nebo třeba na výživu těhotných a kojících žen. Mezi mé hlavní zájmy patří posilování, běhání a turistika.