Pálení žáhy, bolest na hrudi, nevolnost, časté říhání, obtížné polykání, nepříjemný zápach z úst – za tím vším může stát reflux. Pomůže změna jídelníčku, změna životního stylu a režimová opatření. Co jíst a pít při refluxu?
Obsah článku:
Co je to reflux jícnu?
Reflux neboli refluxní choroba jícnu je onemocnění, při kterém dochází k návratu obsahu žaludku zpět do jícnu. Natrávená strava smíchaná s žaludečními šťávami potom způsobuje v jícnu řadu nepříjemných potíží. Tyto potíže není dobré podceňovat, protože kyselé žaludeční šťávy poškozují sliznici jícnu. To může vést k zánětu jícnu (refluxní ezofagitidě), jícnovým vředům až k nádorovému bujení v oblasti jícnu.
Za normálních okolností brání zpětnému toku žaludečního obsahu dolní jícnový svěrač, což je chlopeň oddělující žaludek a jícen. Někdy však dojde k narušení jeho správného fungování a ke zmíněnému refluxu. K oslabení jícnového svěrače může přispívat mnoho faktorů.
Rizikové faktory vzniku refluxu
- Nadváha a obezita – nadbytečné kilogramy vytvářejí zvýšený tlak na žaludek a jícen, což může způsobit uvolnění jícnového svěrače a zpětný tok žaludečního obsahu.
- Kouření – kouření může poškozovat sliznici jícnu a zvýšit riziko vzniku refluxu.
- Nevhodné stravovací návyky – nezdravá strava, nepravidelnost v jídle, přejídání, hladovění přes den a dojídání se večer jsou hlavními rizikovými faktory refluxu.
- Konzumace dráždivých potravin – jde zejména o smažená a tučná jídla, polotovary, pikantní a příliš kořeněné pokrmy.
- Nadměrná konzumace alkoholu
- Léky – k refluxu může přispívat i užívání některých léků, jako jsou například beta-blokátory, blokátory vápníkových kanálů, anticholinergika a nitráty.
- Těhotenství – během těhotenství dochází k hormonálním změnám a rostoucí plod navíc vyvíjí tlak na žaludek, což může způsobit uvolnění jícnového svěrače.
- Brániční kýla – jde o stav, kdy část žaludku vyčnívá přes bránici do hrudní oblasti a jehož hlavní komplikací je reflux.
Nejčastějším příznakem refluxu je pálení žáhy (pyróza) – pocit pálení na hrudi, který se často objevuje po jídle.
Mezi další příznaky refluxu může patřit:
- bolest na hrudníku
- samovolný návrat potravy z žaludku zpět do úst
- nevolnost
- obtížné polykání
- kašel po jídle
- pocit cizího tělesa v krku
- kyselá pachuť v ústech
- chrapot a suchost v krku
Léčba refluxu
Klíčovou součástí léčby refluxu je úprava stravy a snížení tělesné hmotnosti při nadváze. Pomůže také omezení zvedání těžkých břemen a práce v předklonu, zanechání kouření a abstinence alkoholu. Při mírnějších potížích vám může lékař předepsat léky – antacida, která neutralizují kyselinu chlorovodíkovou v žaludku, léky snižující tvorbu žaludeční kyseliny (například omeprazol) nebo léky na podporu správné funkce jícnového svěrače. Pouze ve vážnějších případech je nutné operační řešení.
V případě, kdy potíže přetrvávají dlouho a opakovaně i po zavedení režimových opatření, je vhodné vyhledat lékaře.
Co je dieta při refluxu
Dieta při refluxu je taková úprava stravy, která pomáhá zmírnit příznaky refluxu. Ačkoli žádné konkrétní potraviny nemohou úplně vyléčit reflux, zdravý jídelníček a správný výběr potravin dokáže výrazně zlepšit nepříjemné problémy spojené s refluxem.
Základní principy diety při refluxu
- Hlavním principem diety při refluxu je vyhýbání se potravinám, které dráždí žaludek a způsobují nadměrnou tvorbu žaludeční kyseliny.
- Výživová opatření jsou v mnohém podobná tzv. šetřící dietě, ale nejsou tak striktní.
- Doporučuje se nedráždivá strava, omezení tučných, smažených, kořeněných a sladkých jídel, vyloučení alkoholu, dodržování klidu po jídle, konzumace menších porcí a pravidlo je nejíst krátce před spaním.
- Vhodné jsou nutričně bohaté potraviny – libové maso, ryby, zelenina, ovoce, vejce, kvalitní přílohy, pečivo (ne čerstvé), zdravé tuky a oleje, v přiměřeném množství i mléčné výrobky.
- Nevhodné jsou sycené limonády, alkohol, kofeinové nápoje, průmyslově zpracované potraviny, čokoláda, syrový česnek a cibule, smažená a tučná jídla, citrusy, rajčata, pepř a další dráždivé koření.
Jak vypadá jídelníček při refluxu
V jídelníčku se preferují potraviny a nápoje, které nezpůsobují nadměrnou tvorbu žaludeční kyseliny, jsou snadno stravitelné, mají nízký obsah cukru, obsahují dostatek vlákniny a jsou minimálně průmyslově zpracované.
Omezuje se konzumace jídel s vysokým obsahem tuků, jako jsou smažená jídla, tradiční pokrmy české kuchyně a jídla z rychlého občerstvení. Pokrmy bohaté na tuky se obtížně tráví, zůstávají déle v žaludku a způsobují zvýšenou tvorbu žaludeční kyseliny.
Dieta upřednostňuje šetrnou přípravu stravy dušením, vařením, úpravou v páře, pečením v troubě nebo na grilu bez většího množství tuku či oleje. Pokrmy lze dochutit bylinkami (pažitka, petrželka, libeček, bazalka, oregano, tymián, rozmarýn, saturejka) a přiměřeným množstvím soli.
Aby se tuk při úpravě jídla nepřepaloval, maso a jiné potraviny opékáme nejdříve nasucho a podléváme malým množstvím vody nebo vývaru. Do hotového pokrmu můžeme přidat trochu másla nebo kvalitního rostlinného oleje. Maso by mělo být před tepelnou úpravou zbaveno viditelného tuku a všechny připravené pokrmy by měly mít měkkou konzistenci.
Velmi důležité je jíst v klidu a ne ve spěchu, protože stres a hltání reflux jenom zhoršuje. Vymezte si na jídlo dostatek času, jezte pomalu a důkladně jídlo rozkousejte. Po jídle byste se měli vyhnout fyzické námaze a zůstat alespoň 30 minut v klidu. Na sportovní aktivity a intenzivnější fyzickou zátěž krátce po jídle tedy zapomeňte.
Dále si dávejte pozor i na velikost porcí. Příliš velké porce a přejídání zhoršují problémy, proto si raději rozdělte denní jídla do více menších porcí (5 až 6 porcí). Snažte se nejíst krátce před spaním, ideální je jíst cca 2 až 3 hodiny před spaním. S refluxem může pomoct také spánek na lůžku podloženém v horní části těla.
Povolené potraviny
Jídelníček při refluxu by měl obsahovat:
- ovoce s nízkým obsahem kyselin (jablka, hrušky, banány, meloun)
- nedráždivé druhy zeleniny (mrkev, celer, petržel, dýně, brambory, vařená brokolice, špenát, květák, červená řepa, okurka, salát)
- libové maso a ryby
- obiloviny s vysokým obsahem vlákniny (ovesné vločky, celozrnné a žitné pečivo, hnědá rýže, pseudoobiloviny)
- luštěniny (fazole, hrách, cizrna, červená čočka) – pro lepší stravitelnost luštěniny namáčejte alespoň 6 hodin, poté vodu slijte a uvařte je v čisté vodě
- nízkotučné mléčné výrobky (podle individuální snášenlivosti)
- rostlinné tuky
- bylinky (pažitka, petrželka, tymián, oregano, bazalka, majoránka)
Dieta při refluxu je hodně individuální a platí, že ne všechno sedne každému, a proto sledujte reakce svého těla na konkrétní potraviny. Hodně citlivým lidem může dělat problémy ovoce se zrníčky nebo se slupkou, oříšky, luštěniny nebo některé druhy zeleniny. V takovém případě je vhodné rizikové potraviny z jídelníčku odstranit nebo alespoň omezit jejich konzumaci.
Zakázané potraviny
Při refluxu nejsou vhodné příliš tučné potraviny a smažená jídla. Problém vyvolávají i pikantní, kořeněná a ostrá jídla. Při dochucování pokrmů je tedy nutné omezit nebo vynechat dráždivé koření, jako je chilli, kari, pepř, syrový česnek nebo syrová cibule.
Pokrmy by neměly být ani příliš kyselé, proto se doporučuje vyhýbat citrusovým plodům. Potíže může vyvolávat i čerstvé pečivo, proto je lepší konzumovat alespoň jeden den staré pečivo. Ideální je vybírat celozrnné nebo žitné pečivo podle individuální snášenlivosti (v tomto se dieta při refluxu hodně liší od šetřící diety, která celozrnné pečivo zakazuje).
Samostatnou kapitolou je mléko, které může dělat při refluxu potíže. Problémy s konzumací mléka a mléčných výrobků při refluxu jsou ovšem individuální, proto někdo musí omezit mléko a mléčné výrobky, zatímco někdo jiný s nimi nemá vůbec žádný problém. Přesto se v rámci zmírnění nepříjemných příznaků doporučuje mléko nepít samostatně nebo na prázdný žaludek.
Při refluxu se nedoporučuje konzumovat tyto potraviny:
- citrusové plody
- syrová cibule
- syrový česnek
- dráždivé koření a dochucovadla (kari, chilli, pepř, sójová omáčka, kečup, kyselé okurky)
- pórek
- rajčata
- plnotučné mléčné výrobky a sýry
- tučná masa a tučné uzeniny
- káva
- silný čaj a další kofeinové nápoje
- čokoláda
- smažená jídla
- kynuté knedlíky
- kynuté pečivo
- sladké a křehké pečivo
- sycené limonády a minerální vody
- alkohol
Vhodné a nevhodné potraviny | ||
OVOCE | ||
Vhodné | Vhodné v omezeném množství | Nevhodné |
jablka | borůvky | citrusové plody (pomeranče, grepy, citrony, limetky) |
hrušky | maliny | ananas |
banány | jahody | kiwi |
hroznové víno bez pecek | třešně | granátové jablko |
meloun | višně | |
mango | brusinky | |
broskve | ||
meruňky | ||
nektarinky | ||
ZELENINA | ||
Vhodné | Vhodné v omezeném množství | Nevhodné |
mrkev | česnek | syrová cibule |
celer | vařená cibule | rajčata |
petržel | zelí | pálivá paprika |
cuketa | pórek | nakládané okurky |
hrášek | jarní cibulka | smažená zelenina (např. smažený květák) |
červená řepa | houby | |
salát | ||
zelené fazolky | ||
dýně | ||
brokolice | ||
květák | ||
špenát | ||
okurka | ||
kedlubny | ||
růžičková kapusta | ||
chřest | ||
MASO A NÁHRAŽKY MASA | ||
Vhodné | Vhodné v omezeném množství | Nevhodné |
kuřecí prsa | kuřecí stehna | kuřecí křídla a paličky |
krůtí prsa | tučné hovězí maso (žebra, plec, rib steak) | |
hovězí zadní libové maso | tučné vepřové maso (krkovice, plec, bůček, koleno) | |
vepřová kýta | husa | |
vepřová panenka | kachna | |
králík | tučné uzeniny (klobásy, salámy, slanina) | |
telecí maso | skopové maso | |
ryby bez kůže | jehněčí maso | |
krevety | škvarky | |
libová šunka | nakládané ryby | |
tofu | ryby s kůží | |
tempeh | smažené kuřecí nugety | |
mleté maso (polotovar) | ||
droby | ||
dršťky | ||
paštika | ||
MLÉČNÉ VÝROBKY | ||
Vhodné (podle individuální snášenlivosti) | Vhodné v omezeném množství | Nevhodné |
bílý jogurt (do 3 % tuku) | plnotučné a smetanové jogurty | |
nízkotučné a polotučné mléko | plnotučné mléko | |
cottage sýr | slazené jogurty | |
sýry do 30 % t.v.s. | sýry nad 45 % t.v.s. | |
nízkotučný a polotučný tvaroh | plnotučný tvaroh | |
mozzarella light | zrající sýry | |
žervé | zmrzlina | |
Lučina linie | mléčné koktejly | |
ricotta | ochucené mléčné výrobky | |
nízkotučný kefír | šlehačka | |
podmáslí | smetana | |
OBILOVINY A PEČIVO | ||
Vhodné | Vhodné v omezeném množství | Nevhodné |
celozrnné a žitné pečivo | bílé pečivo | slazené cereálie |
ovesné vločky | cereální, vícezrnné a tmavé pečivo | sladké a křehké pečivo (buchty, koláče, dorty, koblihy, šátečky apod.) |
kukuřičný chléb | suchary | |
rýžový chléb | ||
knäckebrot | ||
PŘÍLOHY | ||
Vhodné | Vhodné v omezeném množství | Nevhodné |
rýže | těstoviny z bílé mouky | knedlíky |
kuskus | luštěniny | hranolky |
brambory | krokety | |
batáty | americké brambory | |
celozrnné a žitné těstoviny | ||
bulgur | ||
jáhly | ||
quinoa | ||
pohanka | ||
amarant | ||
topinambur | ||
VEJCE | ||
Vhodné | Vhodné v omezeném množství | Nevhodné |
vaječné bílky | celá vejce | smažená vejce |
šmakoun | majonéza | |
TUKY | ||
Vhodné | Vhodné v omezeném množství | Nevhodné |
olivový olej | máslo | tučná masa |
lněný olej | ghee | plnotučné sýry a mléčné výrobky |
avokádový olej | slunečnicový olej | sádlo |
řepkový olej | slanina | |
sezamový olej | škvarky | |
ořechy | ||
semínka | ||
avokádo | ||
olivy | ||
NÁPOJE | ||
Vhodné | Vhodné v omezeném množství | Nevhodné |
voda | ovocné šťávy (s výjimkou citrusů) | ovocné šťávy z citrusů |
neslazená minerální voda | zeleninové šťávy a smoothies | alkoholické nápoje |
bylinný čaj | sycené nápoje (soda, perlivá minerální voda, Coca Cola, Kofola apod.) | |
energetické nápoje | ||
horká čokoláda | ||
silný čaj | ||
mátový čaj | ||
káva | ||
SLADKOSTI A POCHUTINY | ||
Vhodné | Vhodné v omezeném množství | Nevhodné |
celozrnné sušenky | čokoláda | |
čokoládové sušenky a tyčinky | ||
sladkosti, dorty, koláče, koblihy, krémové dezerty, cukroví | ||
chipsy | ||
preclíky | ||
krekry | ||
pizza | ||
jídla z fast foodu | ||
OCHUCOVADLA | ||
Vhodné | Vhodné v omezeném množství | Nevhodné |
bylinky | sůl | pepř |
datlový a javorový sirup | kečup | |
med | rajčatová omáčka | |
sójová omáčka | ||
BBQ omáčka | ||
máta | ||
ocet | ||
salátové dresinky | ||
kořeněné oleje | ||
řepný a třtinový cukr |
Vzorový jídelníček při refluxu
Den 1
Snídaně: Ovesná kaše se skořicí a jablkem
Dopolední svačina: Kefír
Oběd: Losos se zelenými fazolkami a vařenými brambory
Odpolední svačina: Banánové lívanečky
Večeře: Cottage sýr s žitným chlebem, mrkvový salát
Den 2
Snídaně: Celozrnný toust s avokádem a libovou šunkou, salátová okurka
Dopolední svačina: Nízkotučný jogurt s banánem a ořechy
Oběd: Zeleninové rizoto s 30% sýrem
Odpolední svačina: Hummus s kukuřičnými chlebíky
Večeře: Pečené kuře s batátovým pyré
Den 3
Snídaně: Míchaná vejce s žitným rohlíkem, kousek sladké papriky
Dopolední svačina: Celozrnný toast s kešu máslem
Oběd: Krůtí prsa na mrkvi s hnědou rýží
Odpolední svačina: Domácí pudink s borůvkami
Večeře: Těstovinový salát s tuňákem a čerstvou zeleninou
Výhody diety při refluxu
Hlavním pozitivem diety při refluxu je, že výběr potravin snižuje tvorbu žaludeční kyseliny a pomáhá zmírnit nepříjemné potíže. Dieta má především symptomatický význam ve smyslu zlepšení příznaků jako je pálení žáhy, bolest na hrudi, hořký pocit v ústech spojený s kyselým zápachem, obtížné polykání, celková nevolnost a nadýmání.
Výhodou diety při refluxní chorobě je zvýšený přísun vlákniny v podobě ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin. Dieta při refluxu doporučuje jíst převážně přirozené potraviny a vyhýbat se průmyslově zpracovaným potravinám, takže respektuje zásady zdravého stravování.
Dbá se také na dostatečný příjem kvalitních bílkovin (libové maso, ryby, luštěniny, mléčné výrobky podle tolerance) a zdravých tuků (ořechy, semena, rostlinné oleje). Obecně se dá říct, že jde o velmi zdravou a prospěšnou dietu, která z jídelníčku vylučuje pouze dráždivé potraviny zhoršující reflux.
Nevýhody a rizika diety při refluxu
Dieta při refluxní chorobě nemá příliš nevýhod. Tato dieta není nijak restriktivní a v případě mírných obtíží není ani nutné, abyste si úplně odpírali všechny rizikové potraviny. Nejdůležitější pravidlo při refluxu je – všeho s mírou.
Za nevýhodu lze považovat nutnost dávat si pozor na to, co jíte a sledovat potraviny nebo jejich kombinace, které vám vyvolávají potíže. Pro milovníky kávy a čokolády může být dodržování této diety výzvou, protože se doporučuje omezit jejich konzumaci (ideálně je zcela vyřadit).
Jediným skutečným rizikem této diety je potenciální nedostatek vápníku při vyřazení mléčných výrobků ze stravy v případě, že vám zhoršují celkové potíže. V takovém případě je důležité vápník doplňovat z jiných zdrojů nebo zvážit užívání doplňků stravy.
Reflux u dětí
Reflux se může objevit i u dětí, zejména u kojenců ve věku do jednoho roku. Reflux u miminek je poměrně dost častý a postihuje přibližně 50 % dětí v prvních třech měsících věku.1 Hlavní příčinou refluxu u kojenců je nezralost trávicího systému, kdy ještě není plně dokončený vývoj svěrače mezi jícnem a žaludkem.
U kojenců se reflux projevuje zvracením (ublinkáváním po každém kojení), zvýšenou dráždivostí a nechutenstvím. Reflux se může vyskytnout ale i u starších dětí a hlavními příznaky jsou pálení žáhy a noční kašel. Děti s refluxní chorobou mívají problémy s prospíváním, takže je nutné situaci zavčas řešit.
Nezbytnou součástí léčby refluxu u dětí jsou režimová a dietní opatření:
- u kojenců – používání speciálního kojeneckého mléka s označením AR (antirefluxní) nebo zahuštění stravy
- u starších dětí – vyřazení dráždivých potravin ze stravy (tučná jídla, sladkosti, rajčata a rajčatové omáčky, kořeněné pokrmy, slané pochutiny), pravidelné stravování, dostatečný rozestup posledního jídla od spánku, omezení fyzické zátěže po jídle, spánek s podloženou horní částí těla
Závěr: Co si z článku odnést?
- Vynechání nevhodných a rizikových potravin z jídelníčku může mít velký význam při zmírnění příznaků a zlepšení celkového stavu u refluxu.
- Každý člověk však může reagovat jinak na různé potraviny, a proto je důležité vést si osobní stravovací deník a sledovat, jak jednotlivé potraviny ovlivňují vaše tělo a zda vám nezpůsobují problémy.
Zdroje
1. Vospělová, J., & Kolek, A. (2003). Gastroezofageální reflux a nemoc z GER u dětí z pohledu medicíny založené na důkazech. Pediatrie pro praxi, 3, 154-159.
2. Kroupa, R. (2008). Refluxní nemoc jícnu. Medicína pro praxi, 5(1), 10-14.
3. Klusáček, D. (2001). Gastroezofageální reflux v dětském věku. Pediatrie pro praxi, 1, 36-38.
4. Mayerová, E. (2021). Gastroezofageální reflux a refluxní choroba jícnu – současný stav problematiky. Medicína pro praxi, 18(4), 256-260.
5. Zhang, M., Hou, Z. K., Huang, Z. B., Chen, X. L., & Liu, F. B. (2021). Dietary and Lifestyle Factors Related to Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review. Therapeutics and Clinical Risk Management, 17, 305-323.
6. Newberry, C., & Lynch, K. (2019). The role of diet in the development and management of gastroesophageal reflux disease: why we feel the burn. Journal of Thoracic Disease, S1594-S1601.
7. Surdea-Blaga, T., Negrutiu, D. E., Palage, M., & Dumitrascu, D. L. (2019). Food and Gastroesophageal Reflux Disease. Current Medicinal Chemistry, 26(19), 3497-3511.
8. Lakananurak, N., Pitisuttithum, P., Susantitaphong, P., Patcharatrakul, T., & Gonlachanvit, S. (2024). The Efficacy of Dietary Interventions in Patients with Gastroesophageal Reflux Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis of Intervention Studies. Nutrients, 16(3), 464.
9. Jarosz, M., & Taraszewska, A. (2014). Risk factors for gastroesophageal reflux disease: the role of diet. Przegląd Gastroenterologiczny, 9(5), 297-301.
10. Fox, M., & Gyawali, C. P. (2023). Dietary factors involved in GERD management. Best Practice & Research Clinical Gastroenterology, 62-63.
11. https://www.nemta.cz/wp-content/uploads/2022/02/Dieta-pri-refluxni-chorobe.pdf