S příchodem jara prochází imunitní systém těžkou zkouškou. Venkovní teploty se střídají, počet nakažených chřipkou stoupá. Vyhněte se nemocem pomocí zdravé a vyvážené stravy.
Obsah článku:
Jak posílit imunitní systém?
- Dbejte na dostatečný příjem bílkovin v jídelníčku.
- Hlídejte si příjem esenciálních mastných kyselin (omega-3 a 6) ve správném poměru.
- Zařaďte do jídelníčku potraviny s vysokým obsahem vlákniny a probiotik.
- Nezapomeňte na beta-glukany (rozpustnou vlákninu).
- Zvyšte příjem vitaminu C, D, E, zinku, selenu, vitaminů skupiny B, karotenoidů (červeno-oranžovo-žluté zeleniny a ovoce) a anthokyanů (červeno-modro-fialové zeleniny a ovoce).
Ukázkový jídelníček pro lepší imunitu
Pondělí
Snídaně: Ovesné vločky s bílým jogurtem, lněnými semínky a jablkem
Svačina: 100% pomerančovo-mrkvová šťáva
Oběd: Pečené kuře s kořenovou zeleninou a celozrnnou rýží
Večeře: Rajčatový salát s olivami a sýrem feta, celozrnné pečivo
Úterý
Snídaně: Celozrnný chléb s avokádem, rukolou a ztraceným vejcem
Svačina: Domácí datlová tyčinka s mákem a dýňovými semínky
Oběd: Pečená treska se zeleninou a bramborami ve slupce
Večeře: Grilovaný kozí sýr s červenou řepou, salátem a klíčky řeřichy
Středa
Snídaně: Pohankové vločky s mlékem, para ořechy a kousky manga
Svačina: 100% mrkvovo-řepová šťáva
Oběd: Hovězí po burgundsku s celerovo-petrželovým pyré
Večeře: Listový salát s okurkou, červenými fazolemi, jogurtem a celozrnnými krutony
Čtvrtek
Snídaně: Špaldové vločky s jogurtem, lněnými semínky, jahodami a kiwi
Svačina: 100% celerovo-jablečná šťáva
Oběd: Celozrnná tortilla s tuňákem, červenou cibulí, lučinou a listovým salátem
Večeře: Pečená růžičková kapusta s parmskou šunkou, česnekem a bylinkami
Pátek
Snídaně: Celozrnný chléb s mandlovým máslem, konopnými semínky a neslazeným borůvkovým džemem
Svačina: Kefírové mléko, banán
Oběd: Čočkový salát s paprikou, uzeným tempehem a pažitkovým dresinkem
Večeře: Zeleninové závitky s tamari, krevetami a rýžovými nudlemi
Sobota
Snídaně: Míchaná vejce na cibulce s krůtím párkem (s vysokým obsahem masa) a celozrnným chlebem
Svačina: 100% pomerančovo-grepová šťáva s kapkou citrónu
Oběd: Pomalu pečená vepřová panenka na bylinkách s hříbkovou omáčkou a šťouchaným bramborem
Večeře: Pohankový salát s červenou řepou, brusinkami, lískovými ořechy a čerstvou mátou
Neděle
Snídaně: Ovesné lívance s banánem, kostičkou hořké čokolády a bílým jogurtem
Svačina: Kefírové mléko, jablko
Oběd: Rizoto z celozrnné rýže s krůtím masem, hráškem, mrkví a kukuřicí
Večeře: Salát z mořských řas s pečenými batáty a luštěninovými klíčky
Přejeme dobrou chuť a pevné zdraví 🙂
TIP: Zkuste také vitaminový jídelníček proti chřipce.