Uklidňující žlučníková dieta je ideálním řešením pro ty, koho trápí onemocnění žlučníku, problémy se slinivkou nebo obecně časté zažívací potíže.
Obsah článku:
Jak by měla vypadat správná žlučníková dieta?
Pokud máte problémy se žlučníkem, nebo se právě zotavujete po operaci, přizpůsobte svému zdravotnímu stavu i jídelníček. Vyhýbejte se především tučným, smaženým a příliš kořeněným pokrmům.
Místo toho se zaměřte na pečení, dušení, vaření a grilování s použitím minimálního množství tuku. Základem by měla být snadno stravitelná jídla, která nezatěžují trávicí systém. Žlučníková dieta i přes určitá omezení poskytuje tělu potřebné živiny. Proto je možné ji dodržovat dlouhodobě.
Kdy je vhodná žlučníková dieta?
- Zánět žlučníku nebo slinivky břišní
- Žlučové kameny
- Pooperační stav po operaci žlučníku
- Regenerace po infekční žloutence
- Chronický zánět slinivky břišní
Nevhodné potraviny
- Tučná masa a uzeniny
- Vysokotučné mléčné výrobky
- Některé druhy ovoce: hroznové víno, angrešt, maliny, ostružiny, rybíz, fíky, datle, jablečné slupky
- Kokos
- Luštěniny
- Těžce stravitelné druhy zeleniny: česnek, cibule, zelí, kapust, okurka, ředkvičky, hrášek, paprika
- Čerstvé kynuté pečivo a celozrnné pečivo
Další nevhodné suroviny a nápoje
- Koření: sušený česnek, pálivá paprika, chilli
- Dochucovadla: majonéza, sójová omáčka, tatarka, hořčice
- Tuky: přepalované tuky, sádlo, špek
- Sladké pokrmy: čokoláda, sušenky, oplatky, krupicová kaše
- Nápoje: zrnková káva, perlivé nápoje, alkohol, 100% ovocné šťávy
Povolené potraviny a nápoje
- Netučná masa: kuřecí, krůtí, králičí, ryby, libové hovězí
- Uzeniny: kvalitní šunka a párky
- Nízkotučné nebo polotučné mléčné výrobky: jogurty, tvarohy, sýry, zakysané výrobky
- Ovoce: banány, meruňky, jablka bez slupky, pomeranče, broskve, třešně
- Zelenina: mrkev, petržel, fazolky, špenát, cuketa, červená řepa, zelené listové saláty
- Přílohy: brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, knedlíky
- Pečivo: Bílé pšeničné
- Koření: zelené bylinky, kari, kmín
- Dochucovadla: rajský protlak
- Tuky: malé množství másla, rostlinné oleje
- Sladké pokrmy: kaše, nákyp, pudink, med
- Nápoje: čaj, neperlivé vody, ředěné ovocné šťávy, kakao, bílá káva
Ukázkový jídelníček při žlučníkové dietě
Pondělí
Snídaně: Ovesná kaše s oloupaným jablkem a skořicí
Svačina: Hrst datlí
Oběd: Pstruh pečený v alobalu s hrachovými lusky a bramborovou kaší
Svačina: Mrkvovo-jablečné košíčky s vlašskými ořechy
Večeře: Špagety s houbami a cherry rajčatovou omáčkou
Úterý
Snídaně: Bezlepkový rebarborový koláč crumble
Svačina: Bílý jogurt s medem
Oběd: Dušený králík na kořenové zelenině s rýží
Svačina: Pomelo
Večeře: Chléb s avokádem a volským okem
Středa
Snídaně: Ovesné vločky s mandlovým mlékem a banánem
Svačina: Hruška pečená s tvarohem
Oběd: Libový hovězí plátek s dýňovým pyré
Svačina: Pomerančová šťáva
Večeře: Hustá zeleninová polévka s bramborovými noky
Čtvrtek
Snídaně: Ovesná kaše s broskví
Svačina: Banánové smoothie s rýžovým mlékem
Oběd: Kuskus s kuřecím masem, cuketou, špenátem a kurkumou
Svačina: Zdravá pomazánka z avokáda, medu a kakaa se suchary
Večeře: Pečený nízkotučný sýr s cherry rajčátky, sušenými rajčaty a piniovými oříšky
Pátek
Snídaně: Pohanková kaše s meruňkami
Svačina: Strouhaná mrkev s jablkem a medem
Oběd: Kuřecí prsa s indiánskou rýží a salátem
Svačina: Dýňový koláč s oříšky a skořicí
Večeře: Krémová cuketová polévka s krutony a parmazánem
Sobota
Snídaně: Špaldové vafle s bílým jogurtem a třešňovým kompotem
Svačina: Banán
Oběd: Plněné žampiony sušenými rajčaty a mozzarellou s quinoou
Svačina: Šťáva z mandarinek, pomeranče a grepu
Večeře: Rýžový nákyp se švestkami
Neděle
Snídaně: Banánové palačinky s kokosovým mlékem a ovocem
Svačina: Chia pudink s mangem
Oběd: Krůtí plátek se šafránovým rizotem
Svačina: Datlová tyčinka
Večeře: Salát z červené řepy s ořechovým tofu a bagetkou
Přejeme dobrou chuť a klidné trávení 🙂
TIP: Vyzkoušejte také hubnoucí jídelníček pro zdravé trávení.