Dna – pod tímto krátkým názvem se skrývá zákeřné onemocnění, které může znepříjemnit život nesnesitelnou bolestí. Ve středověku ji označovali za „nemoc králů“. Vyskytovala se totiž často u bohatých šlechticů a panovníků, kteří si dopřávali velké porce masa a alkoholu.
Obsah článku:
Co je to dna a hyperurikémie?
Dna je zánětlivé onemocnění kloubů projevující se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi neboli hyperurikémií. Kyselina se přemění v drobné krystalky, které se laicky řečeno zabodávají do okolní tkáně (zejména do kloubů), vyvolávají zánět a způsobují bolest.
Dna – rozcestník
Základní informace
- Nemoc dna a její příznaky: Jak je porazit? – Právě čtete
- Obsah purinů v potravinách přehledně
- Puriny jsou ve všem živém: Kdy hrozí problém?
Diagnostika
Ukázkové jídelníčky
Kde hledat odbornou pomoc
Podle odborníků Christiny George a Davida A. Mintera činí obvyklá horní hranice 6,8 mg kyseliny močové na decilitr krve. Cokoli nad 7 mg/dl se považuje za zvýšenou hladinu a mohou se objevit první příznaky. U žen je podle některých zdrojů tato hranice ještě nižší – 5,7 mg/dl.
V těle kyselina močová vzniká při rozkladu potravin, které obsahují velké množství purinů nacházejících se především v mase a vnitřnostech. Objevuje se také při renální (ledvinové nedostatečnosti) a dalších interních poruchách.
Hyperurikémie se může, ale nemusí rozvinout v dnu. Je však varovným signálem pro další nemoci:
- Metabolický syndrom
- Cukrovka
- Kardiovaskulární onemocnění
- Chronické onemocnění ledvin
Postihnout může kohokoliv
Dnes, kdy většina z nás žije v hojnosti a nadbytku potravy, může dna postihnout prakticky kohokoliv. Nejčastěji se však vyskytuje u mužů (až 90 % případů) ve středních letech, a to obzvlášť tehdy, kdy k ní mají genetické sklony.
Ohrožené jsou však i ženy po menopauze a lidé s onemocněním ledvin. Doprovázena bývá obezitou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem a cholesterolem.
Podle serveru Healthline.com počet výskytů dny od roku 1960 prudce roste.
Podle jedné ze studií jí trpí přes 43 milionů Američanů – přes 1,3 % populace.
Rizikové faktory vyvolávající dnu
Patří k nim:
- Nezdravý životní styl spojený s konzumací potravin bohatých na puriny a alkohol
- Genetika
- Špatný pitný režim
- Užívání některých léků
- Nedostatečné vylučování kyseliny močové ledvinami
- Snížená funkce štítné žlázy
Příznaky dny
Příznaky onemocnění se liší podle aktuální fáze.
1. Asymptomatická hyperurikémie
V této fázi se nemoc nemusí nijak projevovat a postižený často necítí ani žádnou bolest. Jediným příznakem je zvýšená hladina kyseliny močové. Pouze necelá 1/3 lidí se zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi pocítí příznaky dny. Nezanedbávejte prevenci u obvodního lékaře.
2. Akutní záchvat
Často přichází velmi rychle a nečekaně. Typická je vysoká citlivost a bolestivost kloubů. Postižený bývá často palec u nohy, který oteče, zčervená a je velmi citlivý na dotyk. Kůže na palci je tak vypnutá, že se až leskne – tzv. zrcátkový fenomén.
Dna postihuje také kotníky, kolena, zápěstí nebo klouby prstů ruky. Bolest nastupuje náhle, obvykle brzy ráno a je tak intenzivní, že člověka nenechá v klidu spát. K těmto potížím se může přidat i zvýšená teplota a zimnice.
Soubor všech těchto příznaků často vzniká při působení stresu, po úrazu nebo po nadměrné konzumaci alkoholu a potravin obsahujících puriny.
3. Interkritické období
Po akutním záchvatu dny přichází období klidu, kdy potíže odezní a člověk se cítí zcela zdravý. Toto období trvá obvykle 6 měsíců až 2 roky. Některým se intervaly mezi akutními záchvaty a obdobím klidu zkracují, ale zato bolest ztrácí na síle.
4. Chronická tofózní dna
Do kloubní chrupavky a blízkého okolí kloubu se ukládají uzlovitá ložiska krystalků kyseliny močové (tzv. tofy). Kvůli opakujícím se zánětům a hromadění solí kyseliny močové a nukleových kyselin dochází k postižení a degeneraci kloubů. Ty začínají být zdeformované a ztrácejí pohyblivost.
Kyselina močová může vykrystalizovat až v močové kameny. Nezřídka bývají postižené i uši, což se projevuje drobnými boulemi na ušních lalůčcích.
Obvyklá léčba
Pokud se u vás potvrdí dna, lékař vám může předepsat buď léky snižující tvorbu kyseliny močové, nebo medikamenty na podporu jejího vylučování. Základem léčby je však změna životního stylu a stravování.
Co když zanedbáte léčbu?
Krystalky solí kyseliny močové se při zanedbání léčby ukládají do chrupavky a tkání kolem kloubů, čímž vznikají dnavé tofy. Ty vypadají jako drobné hrbolky nebo boule pod kůží, které mohou zvředovatět.
Nejčastěji dochází k postižení ušních boltců a kloubů, jako jsou palce u nohy, lokty a drobné klouby na rukou. Trápit vás mohou začít i močové kameny.
Stravování při dně
1. Omezte potraviny s obsahem purinů
Hlavním cílem je úprava současného jídelníčku a vyloučení „zakázaných“ potravin vyvolávajících záchvaty. Jedná se hlavně o potraviny, které obsahují příliš mnoho purinů.
Puriny obsahují:
- Zvěřina
- Vnitřnosti
- Uzeniny
- Masové vývary
- Trvanlivé salámy
- Ryby: makrela, sardinka, halibut, pstruh, losos, kapr, ančovička, šproty, sleď
- Krevety
- Kvasnice
- Kakao
- Čokoláda
- Silný černý čaj
- Zrnková káva
- Ostré koření: chilli, pepř, kari
- Chřest
- Luštěniny: fazole, hrách
- Houby
- Zelenina: špenát, česnek, křen, červená řepa
- Rebarbora
- Mák
- Želatina
- Zrající plísňové sýry
- Pivo a další alkoholické nápoje
- Sladkosti
Nejdůležitější je v rámci změny životního stylu omezit příjem masa.
Abyste však nepřišli o potřebné živiny, zařaďte maso do jídelníčku 3× týdně a vybírejte si to libové. Zbytek bílkovin nahraďte formou vajec a mléčných výrobků bez přidaného cukru a vysokého obsahu tuku.
2. Zařaďte vhodné potraviny
V rámci zdravého jídelníčku se zaměřte hlavně na ovoce, zeleninu a celozrnné obiloviny.
Bezpečné potraviny:
- Ovoce: třesně, jahody, jablka, hrušky, borůvky, švestky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, citrusy
- Zelenina: brambory, pórek, květák, celer, mrkev, cuketa, lilek, cibule, kapusta, zelené fazolky, okurka
- Houby
- Celozrnné pečivo a obiloviny: např. žito a pšenice neobsahuje žádné puriny
- Jemné koření
- Mléčné výrobky: méně tučné sýry bez přidaného cukru, jogurt, tvaroh
- Vejce
TIP: Podle Mayo Clinic existují určité důkazy o tom, že právě třešně snižují riziko nemoci.
Příklad jídelníčku při dně
Snídaně: Dalamánek, lučina, rajče, šípkový čaj
Svačina: Jablko
Oběd: Pohanková polévka s bramborem, meruňkové ovocné knedlíky s tvarohem
Svačina: Zeleninový salát
Večeře: Rizoto s trochou kuřecího masa a zeleninou posypané nastrouhaným sýrem
3. Dodržujte pitný režim
Za optimální stav se považuje vypití 2 až 3 litrů čisté vody denně. Pokud už vám voda leze krkem, můžete si pitný režim zpestřit bylinnými, ovocnými nebo bílými čaji.
4. Jezte do polosyta
Jídla jezte pravidelně, raději v menších porcích a častěji. V žádném případě se nepřejídejte. Vaše problémy by se mohly kvůli přejídání výrazně zhoršit.
5. Maso vařte
Když si budete chtít dopřát maso, zapomeňte na smažení a pečení. Pokud maso uvaříte a vodu slijete, část purinů se vyplaví do vody a tím se sníží jejich obsah v samotném jídle. Po uvaření maso nasekejte na menší kousky a přidejte zeleninu. Zasytíte se rychleji a i opticky zvětšíte velikost porce.
6. Dochucujte chytře
Jídlo nikdy nepřesolujte a vyhněte se dráždivým druhům koření. Přednost dávejte zeleným bylinkám, jako je bazalka, tymián, rozmarýna, oregano a petrželka.
7. Pijte bylinkové čaje
Při dně může pomoci čaj z mladých kopřiv nebo bršlice. Sušené listy stačí spařit vařící vodou a nechat louhovat 10 minut. Čaj pijte 3× denně po dobu maximálně 2 týdnů. Dalšími vhodnými bylinkami na dnu jsou lopuch, yzop a vojtěška.
8. Vybírejte vhodné potravinové doplňky
Nepříjemné příznaky pomáhají mírnit i některé potravinové doplňky. Doporučují se zejména omega-3 mastné kyseliny z rybího tuku nebo lněného oleje, které snižují hladinu zánětlivých leukotrienů poškozujících tkáň.
Na snížení kyseliny močové dobře zabírá flavonoid kvercetin v kombinaci s bromelinem a také kyselina pantotenová (vitamin B5). Se zánětem si umí poradit vitamin C, A, E a šťáva z aloe vera.
Máte rádi víno? Úplně se ho vzdát nemusíte
Podle Mayo Clinic běžná spotřeba vína (cca 1 sklenička) nezvyšuje riziko nemoci. Riziko záchvatů zvyšují především pivo a destiláty.
Další tipy, jak žít s dnou
Doktorka Floranne C. Ernste radí:
- Omezte stres v každodenním životě.
- Zkuste relaxační techniky a hluboké dýchání.
- Cvičte a držte svou váhu v mezích normy. Při akutním záchvatu však necvičte.
- Myslete na odpočinek a kvalitní spánek – ideálně doporučovaných 8 hodin denně.
Jak zvládáte život s nemocí vy? Napište nám třeba na Facebooku.