Sezamová pasta zvaná tahini doslova srší vitamíny a minerály. Její příprava je úžasně jednoduchá a použití v kuchyni naopak skoro nekonečné. A co víc, pomáhá také při hubnutí!
Obsah článku:
Sezamová pasta a její výhody
Směs drcených sezamových semínek s olejem a solí je základem kuchyně Středního východu i Středomoří. V originále se nazývá tahini, tahina, tehina či tchina. Sám Hippokrates prý chválil její skvělé vlastnosti:
- Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek a platí za jeden z nejlepších zdrojů vápníku.
- Podporuje vytrvalost, soustředění a celkovou psychickou i fyzickou odolnost. Tyto výhody využívali i váleční piloti.
- Je snadno stravitelná a podporuje v těle látkovou výměnu. Díky obsahu nenasycených tuků a hodnotných bílkovin se hodí i při hubnutí.
- Podporuje zdraví srdce a cév, očí, sliznic, vlasů, nehtů a celkovou obranyschopnost.
Tato zdravá pasta je ideální do vegetariánské i veganské kuchyně. Bez obav ji mohou mlsat i malé děti. Seznam se doporučuje také v těhotenství, nebo ženám v menopauze.
Recept na domácí tahini pastu
Přestože sezamovou pastu dnes běžně seženete na pultech se zdravou výživou, raději si ji připravte během pár minut doma. Vyhnete se tak vysoké ceně i riziku, že nebude úplně čerstvá.
Ingredience na 300 ml pasty:
- 200 g sezamových semínek
- 50 ml kvalitního olivového oleje nebo ještě lépe sezamového oleje
- Špetka soli (není nutná)
Postup:
- Sezamová semínka namočte přes noc do vody. Částečně se tak zbaví hořkosti.
- Propláchněte je, rozložte na plech a nechte proschnout.
- Přesypejte do mixéru a zhruba 1 minutu nasucho pomelte bez oleje.
- Začnete střídat krátké mixování s přilíváním trochy oleje. Opakujte tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota.
- Můžete dochutit mořskou solí.
TIP: Sezam můžete před mixováním dozlatova opražit v troubě. Většinou stačí zhruba 12 minut na 170 °C s občasným prohrábnutím semínek. Pasta z opraženého sezamu je chuťově výraznější, ale nezachová si tolik nutričních výhod.
Skladování: Ve skleněné uzavíratelné nádobě vám v lednici pasta vydrží i měsíc. Pokud se na povrchu oddělí olejnatá složka, není to na škodu – stačí lžičkou ode dna promíchat.
Použití tahini v kuchyni
Pastu ze sezamu můžete zdravě mlsat snad na tisíc způsobů. Jen tak, namazanou na chleba místo arašídového másla, nebo si do ní namáčet sušené datle či meruňky. Vynikající je také v salátových dresincích.
V teplé kuchyni se hodí k zahuštění omáček a polévek, do masových marinád i pečených dezertů.
Nejznámější recepty s tahini pastou
Slané:
- Hummus – populární cizrnová pomazánka si ze Středního východu našla cestu až na naše talíře. Základní recept na hummus můžete libovolně obměňovat.
- Dip Baba Ghanoush z pečených lilků – vynikající k čerstvé zelenině, jako náplň pita chlebů i wrapů. Připravuje se rozmixováním dužiny z pečených lilků se sezamovou pastou, česnekem, černým pepřem a citronovou šťávou.
TIP: RAW cuketové nudle s tahini omáčkou si zamilují i zapřisáhlí „masožravci“.
Sladké:
- Halva (chalva) – neboli arabsky „sladký“ je směs tahini, kvalitního oleje, medu, kardamomu a semínek, oříšků nebo sušeného ovoce podle chuti. Pro lepší spojení se používá semolinová mouka. Úžasná dobrota!
- Domácí karamely ze sušených datlí – zdravá cukrovinka, která se neomrzí. Vyrábí se rozmixováním datlí s tahini, kokosovým olejem a kardamomem. Celá směs se nakonec upeče na pánvi a rozkrájí na drobné kousky.
Nutriční hodnoty tahini
V 15gramové porci obsahuje sezamová pasta:
Množství | % denní dávky pro dospělého | |
Energie | 89 kalorií | 4 % |
Tuky | 8 gramů | 12 % |
Sacharidy | 3 gramy | 1 % |
Vláknina | 1 gram | 6 % |
Bílkoviny | 3 gramy | Cca 6 % |
Nejvýznamnější vitamíny a minerály
Množství | % denní dávky | |
Thiamin (vitamín B1) | 0,2 mg | 12 % |
Fosfor | 110 mg | 11 % |
Mangan | 0,2 mg | 11 % |
Železo | 1,3 mg | 7 % |
Vápník | 6 % | 6 % |
Obsahuje ale celou řadu dalších vitamínů (A, E a řady B) a minerálů (zinek, měď, sodík, horčík…)
Přejeme dobré mlsání bez výčitek!
TIP: Pokud se vám nechce trávit čas v kuchyni s přípravou domácí tahini pasty, můžete si koupit již hotovou ve specializovaných prodejnách zdravé výživy.
Zdroje informací: Nutritiondata.self.com, Wikipedia, TheKitchn.com