Léto je v plném proudu a s ním i horké dny. Jsou jako stvořené pro osvěžení v podobě zmrzliny nebo nanuku. Většina kupovaných zmrzlin a nanuků ale obsahuje velké množství cukru a nekvalitních tuků, což formě do plavek moc nenahrává. Co si takhle připravit zdravější zmrzlinu doma, kterou si můžete dopřát bez výčitek? Objevte tipy na jednoduché, chutné a hlavně zdravé recepty z kuchyně nutriční specialistky.
Obsah článku:
Meruňková zmrzlina
Suroviny:
- 300 g meruněk
- 150 g bílého jogurtu 3 % tuku
- 50 g odtučněného tvarohu
- 40 g čekankového sirupu
Postup:
- Meruňky umyjeme, zbavíme pecek a nakrájíme na menší kousky.
- Všechny suroviny přemístíme do mixéru a důkladně rozmixujeme.
- Hotovou směs přendáme do uzavíratelné misky a necháme do druhého dne v mrazáku.
Mangový sorbet
Suroviny:
- 400 g čerstvého manga
- 100 ml vody
- 50 ml šťávy vymačkané z pomeranče
Postup:
- Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru dohladka.
- Vzniklou směs přendáme do uzavíratelné plastové nádoby.
- Dáme do mrazáku asi na 2 hodiny. Nesmí zmrznout úplně. Pokud zmrzne moc, před podáváním necháme zmrzlinu trochu povolit při pokojové teplotě.
Borůvková zmrzlina
Suroviny:
- 250 g borůvek
- 250 g odtučněného tvarohu
- 30 g čekankového sirupu
Postup:
- Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru.
- Přendáme do uzavíratelné plastové nádoby.
- Dáme do mrazáku alespoň na 2 hodiny.
Cookies zmrzlina
Suroviny:
- 80 g žervé
- 140 g bílého nízkotučného řeckého jogurtu
- 30 g čekankového sirupu
- 2 celozrnné sušenky
Postup:
- V míse smícháme žervé, jogurt, čekankový sirup a rozdrcené sušenky.
- Přendáme do plastové nádoby s víkem a dáme do mrazáku alespoň na 2 hodiny.
Zdravá šmoulová zmrzlina
Suroviny:
- 500 g nízkotučného tvarohu
- 50 g čekankového sirupu
- 1 rovná lžička modré spiruliny
Postup:
- Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme.
- Vzniklý krém přendáme do uzavíratelné plastové nádoby a dáme do mrazáku alespoň na 3 hodiny (během této doby alespoň dvakrát promícháme).
Jahodový nanuk s tvarohem
Suroviny:
- 300 g jahod
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 2 lžíce čekankového sirupu
Postup:
- Všechny suroviny rozmixujeme v mixéru dohladka.
- Vzniklou směs nandáme do formiček na nanuky a necháme přes noc zamrazit.
- Druhý den můžeme podávat.
Ostružinový nanuk s mátou
Suroviny:
- 300 g ostružin
- 40 g čekankového sirupu
- šťáva z 1 citronu
- 6 snítek čerstvé máty
- 140 g bílého nízkotučného řeckého jogurtu
- pár kapek vanilkového aroma
Postup:
- Do hrnce vsypeme ostružiny, čekankový sirup, mátu a šťávu z citronu.
- Pomalu přivedeme k varu a necháme 3 minuty probublávat na mírném ohřevu.
- Směs necháme vychladnout a potom jí rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.
- V misce vyšleháme jogurt s vanilkovým aroma.
- Do formiček na nanuky vrstvíme střídavě ostružinovou a jogurtovou směs.
- Nanuky dáme přes noc zamrazit a druhý den můžeme podávat.
Malinová zmrzlina s cottage sýrem
Suroviny:
- 300 g malin
- 300 g cottage sýru
- 40 g čekankového sirupu
Postup:
- Všechny suroviny rozmixujeme dohladka v mixéru.
- Vzniklou zmrzlinu dáme do uzavíratelné nádoby a zamrazíme alespoň 2 hodiny.