Lidský organismus neumí tento minerál produkovat sám. Získává jej z přirozených zdrojů – potravin, při nedostatku také z doplňků stravy s draslíkem. Jak jeho nedostatek, tak i přebytek, mohou vyvolat celou řadu zdravotních potíží, a proto je důležité dbát na jeho pravidelné doplňování.
Obsah článku:
Co je draslík a proč je důležitý pro zdraví
Draslík je třetím nejhojněji zastoupeným minerálem v těle. S dalšími pěti minerály – fosforem, sodíkem, hořčíkem, vápníkem a chlórem – vytváří skupinu minerálů označovaných jako elektrolyty neboli “nekovové elektrické vodiče, v nichž je proud přenášen iontovými částicemi”.
Všechny elektrolyty se účastní mnoha procesů, jako je regulace krevního tlaku, normální vodní bilance, vedení nervových vzruchů, svalové kontrakce, zdravé trávicí ústrojí či srdeční činnost.
Konkrétně draslík přispívá k normální koordinaci svalové a srdeční činnosti a udržuje stabilní krevní tlak. Draslík se nachází zejména ve svalech (cca 80 %), zbytek se ukládá v kostech, červených krvinkách a také játrech.
Hlavní význam draslíku pro funkce organismu podle odborných studií:
- společně se sodíkem přispívá ke správné rovnováze tekutin v těle,
- brání nadměrnému zadržování vody,
- zajišťuje optimální přenos nervových impulsů, je důležitý pro zdravý nervový systém,
- zmírňuje vyšší citlivost na sůl,
- pomáhá regulovat svalové kontrakce a pravidelný srdeční rytmus,
- podílí se na udržení stabilního krevního tlaku, snižuje krevní tlak,
- snižuje riziko vzniku mrtvice (cévní mozkové příhody),
- předchází vzniku osteoporózy a ledvinových kamenů.
Doporučená denní dávka draslíku
Výše denní doporučené dávky draslíku se u zdravé dospělé osoby pohybuje okolo 2 600 mg u žen a 3 400 mg u mužů.
Pohlaví a věk | DDD |
Novorozenci a kojenci do 6 měsíců | 400 mg |
Kojenci 7 až 12 měsíců | 860 mg |
Děti 1 až 3 roky | 2 000 mg |
Děti 4 až 8 let | 2 300 mg |
Dívky 9 až 13 let | 2 300 mg |
Chlapci 9 až 13 let | 2 500 mg |
Dospívající dívky 14 až 18 let | 2 300 mg |
Dospívající chlapci 14 až 18 let | 3 000 mg |
Dospělé ženy od 19 let | 2 600 mg |
Dospělí muži od 19 let | 3 400 mg |
Těhotné a kojící ženy | 2 500 až 2 900 mg |
Kdy hrozí nedostatek draslíku v těle a jak se projevuje
Zdravý dospělý člověk pravidelně konzumující menší porce zeleniny, ovoce, luštěnin a ryb, nízkou hladinou tohoto elektrolytu zpravidla netrpí. Problém s jeho nedostatkem nastává při nezdravé životosprávě a především při zvýšeném vylučování draslíku z těla.
Hlavní projevy nízkého příjmu dle hladiny draslíku v krvi:
- při mírném nedostatku (hladina v krvi 3 až 3,5 mmol/l) – obvykle bez příznaků,
- při středním nedostatku (hladina 2,5 až 3 mmol/l) – křeče a bolesti svalů, celková slabost, únava, zácpa, nevolnost, zvracení,
- při těžkém nedostatku (hladina méně než 2,5 mmol/l) – nepravidelný srdeční tep a paralýza.
K nadměrnému vylučování prostřednictvím odpadních tělních tekutin nejčastěji dochází při intenzivní fyzické aktivitě a nemocech spojených s nadměrnou ztrátou tekutin, jako je:
- zvracení, průjem, pocení,
- nemoc ledvin,
- nadměrné užívání diuretik,
- nízká hladina hořčíku,
- užívání antibiotik.
Nedostatek draslíku v těle a jeho projevy:
- celková únava, ospalost, slabost,
- nespavost,
- svalové křeče,
- bolesti hlavy a závratě, hučení v uších,
- nevolnost a zvracení,
- průjem či zácpa,
- plynatost,
- zhoršená koncentrace a paměť,
- časté změny nálad,
- roztěkanost a deprese,
- mravenčení či brnění v končetinách,
- vysoký krevní tlak,
- nepravidelný srdeční rytmus.
Draslík, vápník a osteoporóza
Příjem draslíku je důležitý pro správné vstřebání vápníku, jakožto nejdůležitějšího minerálu pro zdravé a silné kosti. Nízká hladina draslíku vede k poklesu hladiny vápníku, což může vést až k postupnému snížení hustoty kostí a vzniku osteoporózy vyvolávající řídnutí kostní tkáně.
Draslík a sportovci
Dále je důležitý pro sportovce. Kromě toho, že pomáhá odbourávat sodík z těla a brání tak zadržování vody v těle a následnému nafukování břicha, vytváří elektrické náboje vysílající signály z mozku do těla nezbytné pro činnost svalů.
Doplňuje buňkám energii v průběhu náročného sportovního tréninku a fyzické aktivity vůbec a současně je potřebný pro regeneraci svalů po námaze. Zabraňuje svalovým křečím, zpevňuje kosti a posiluje imunitní systém.
Draslík a možné riziko předávkování
Dlouhodobě nadměrný příjem draslíku, ke kterému většinou dochází při kombinaci potravin s doplňky stravy bohatými na tento minerál, může vést až k vážnému poškození střev a vzniku srdeční arytmie.
Rizikové faktory předávkování:
- příliš mnoho doplňků s obsahem draslíku,
- chronické nemoci ledvin,
- časté a intenzivní fyzické aktivity,
- chemoterapie.
- cukrovka.
- těžké popáleniny.
Předávkování draslíkem také hrozí osobám, které mají potíže s jeho vylučováním. To se týká osob, které trpí chronickými nemocemi ledvin a nebo jejich ledviny fungují nedostatečně. Na správný příjem by měly dbát osoby užívající léky na vysoký krevní tlak a senioři, protože funkce ledvin s postupujícím věkem klesá.
Obecně je doporučována vyšší opatrnost při užívání draslíkových doplňků. Nekontrolované užívání většího množství doplňků totiž může snížit schopnost ledvin vylučovat přebytečný minerál z těla.
Které potraviny obsahují draslík:
Draslík obsahují hlavně potraviny rostlinného původu. Větší množství obsahuje zejména ovoce, zelenina, luštěniny a ořechy. Menší množství najdeme v živočišných zdrojích, hlavně rybách (např. losos).
Nejlepší zdroje draslíku v potravinách:
Zelenina:
- červená řepa,
- listová zelenina,
- rajčata a rajčatová šťáva, pyré a protlak,
- mrkev,
- brambory,
- batáty,
- špenát,
- pastinák,
- kapusta,
- hrášek,
- dýně.
Luštěniny:
- bílé fazole,
- sójové boby,
- čočka,
- hrách.
Ovoce:
Obiloviny:
- pšenice,
- pšeničné klíčky.
Ořechy
- vlašské ořechy
Ryby a mořské plody:
- losos,
- tuňák,
- mušle.
Ostatní:
- kokosová voda,
- černý čaj,
- káva.
Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku (100 g):
Potravina | Obsah draslíku |
Rajčatový protlak, pyré | 1014 mg |
Vařená červená řepa | 909 mg |
Fazole | 646 mg |
Portobello houby | 521 mg |
Avokádo | 485 mg |
Batáty | 475 mg |
Vařený špenát | 466 mg |
Kapusta | 447 mg |
Losos | 414 mg |
Banány | 358 mg |
Hrách | 271 mg |
Tipy na recepty s vysokým obsahem draslíku
- Rajčatový krém s miso pastou
- Zeleninový Boršč
- Pečené fazole se zeleninou v rajčatové omáčce
- Batátová polévka s kokosovým mlékem
- Čočková polévka s rajčaty
- Čočkové karbanátky s ovesnými vločkami
- Čočkový salát s červenou řepou
- Dýňový koláč
- Smoothie z červené řepy
- Salát z červené řepy s tofu nebo kozím sýrem
- Batátové brownies s vlašskými ořechy
- Řepné burgery s quinoou
- Pečená řepa s bylinkami a hummusem
- Batátové šišky se špenátem a pestem
- Lahodný mrkvový chlebíček s mandlemi a vlašáky
- Brokolicová polévka s kokosovým mlékem
- Čočkový salát s pečenou mrkví
- Francouzské brambory s ořechovým sýrem
- Pečené brambory se zeleninou a ořechovo-semínkovou posypkou
Závěrečné shrnutí: Draslík je “dobrý” pro zdravé nervy a svaly
- Podílí se na udržování rovnováhy tekutin v těle.
- Brání zadržování vody.
- Ovlivňuje správný přenos nervových vzruchů.
- Je důležitý pro svalové kontrakce.
- Snižuje riziko vzniku osteoporózy, ledvinových kamenů a mrtvice.