Bez pekařského droždí se neobejde výroba většiny druhů pečiva. Vyhýbáte se receptům z kynutého těsta kvůli hubnutí? Velký omyl. Kvasnice prospívají zdraví, a to hned několika způsoby.
Obsah článku:
Jak funguje kynutí
Základ pro výrobu kvásku na kynuté těsto se skládá z živých buněk kvasinek Saccharomyces cerevisiae. K rozmnožování potřebují trochu cukru. Máme na mysli opravdu trošku. Není důvod se vyhýbat kynutým těstům jen z důvodu hubnutí.
V 1,5 gramech obsahuje droždí zhruba 10 miliard živých buněk. Přeměňují přirozené cukry na alkohol a oxid uhličitý. Právě jemu vděčíme za kynutí těsta.
Složení droždí
Kromě kvasinek obsahuje i cenné aminokyseliny, minerální látky a vitaminy. Doplňuje především vitaminy B, které řadě lidí chybí.
- B1 (thiamin) – podporuje činnost srdce, mozku a nervů.
- B2 (riboflavin) – ovlivňuje zdraví pokožky, zraku a napomáhá trávení.
- B3 (niacin) – rovněž podporuje pokožku, nervový systém a zdravé trávení.
- Chrom – z minerálů je nejvýznamnější obsah chromu. Napomáhá udržení zdravé hladiny krevního cukru. Podporuje metabolismus tuků a snižuje záchvaty vlčího hladu.
Další přínosy pro zdraví
Nedostatek vitaminů B v potravě může způsobit řadu zdravotních neduhů, především nervového systému. Pokud nechcete pít pivo, jsou kynutá jídla jedním ze spolehlivých cest, jak „béčko“ doplnit. Možná se tak zbavíte problémů, jako je:
- Nespavost, chmury a deprese – vitaminy B podporují produkci hormonu štěstí serotoninu. Podporují tak dobrou náladu i zdravý spánek.
- Únava a nedostatek energie – s uklidněním mysli většinou přichází i více energie pro tělo. Béčko navíc podporuje zpracování sacharidů.
Kvasnice dále podporují zdraví:
- Jater a žlučových cest
- Očí
- Žaludeční sliznice
Prospívají také zdraví kůže, pomáhají v boji s bakteriálními i plísňovými infekcemi. Doporučují se jako podpůrná léčba vředů nebo cukrovky. Svědčí také vlasům, zubům i nehtům.
Přínosy pro hubnutí
Kvasnice podporují zdraví trávicího systému, dobře sytí a podporují tak úbytek váhy. Vitaminy B zase celkově zklidňují nervový systém, což je pro hubnutí rovněž důležité. I v tomto případě platí, že nic se nemá přehánět. Pro dodání vitaminů B vám stačí zhruba 1 až 2 porce jídel z droždí týdně.
Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu
Sušené instantní, klasické lisované, tekuté nebo lahůdkové?
V našich obchodech se nejčastěji setkáte s menšími kostičkami droždí ve formě lisovaných hranolů. Mívá světlou barvu a lehce drobivou strukturu. Až do roku 1825 se však vyrábělo ve formě tekuté. Někteří výrobci se k ní dnes znovu vracejí.
Setkat se můžete i s aktivním sušeným droždím. Odolává i vyšším teplotám. Hodí se tak i pro skladování mimo lednici. Podobně odolné je i droždí instantní. Co se týče chuťových vlastností výsledného jídla, rozdíl nepoznáte. Také z nutričního hlediska zůstane složení velmi podobné.
Lahůdkové droždí
Způsobem využití se liší lahůdkové droždí – tzv. neaktivní forma, dříve nazývaná tebi. Nekvasí a nejde ji proto použít stejně jako klasické živé kvasnice. V receptech nahrazuje mouku, sýr nebo strouhanku. Spolu s černou solí napodobuje chuť vajec. Stačí jím posypat jakékoli jídlo a dát zapéct. Dodá jídlu zlatavou krustu a sýrovou chuť.
TIP: Ochutnejte lahodné zapečené těstoviny s kešu krémem a posypkou nebo jemnou hrachovou kaši.
Na co si dát pozor
Živé kvasnice se rychle kazí. Proto je pro domácí skladování nejlepší mít sušené nebo instantní droždí. Starší kvasnice poznáte podle hořké chuti. Mohou způsobit nadýmání a zbytečně zatěžují trávení. Můžete je cítit „v žaludku“ i několik dní.
Čím nahradit droždí
Před Velikonoci nebo Vánoci v obchodech zásoby pravidelně docházejí. Některé recepty nabízejí náhradu ve formě kypřicího prášku nebo jedlé sody. Nikdy ale nedosáhnete stejného efektu a nutričních hodnot. Ale nezoufejte. Vyrobit domácí kvásek není těžké.
Tipy na výrobu domácího kvásku a droždí
Receptů, jak vyrobit domácí droždí a kvásek, najdete na internetu spoustu.
Domácí kvásek
Počítejte s tím, že kvásek je potřeba živit a pěstovat několik dní.
- den: smícháme převařenou vodu s moukou v poměru 1:1.
- den: přidáme to samé množství vody a mouky.
- den: opakujeme znovu. Vše promícháme a můžeme použít.
Kvásek je rovnou připravený v aktivní formě k pečení i vaření.
Domácí droždí z kvasnic
Máte doma zbytek kvasnic? Namnožte si je. Pokud je nemáte, i ty si můžete vyrobit podle receptu níže, nebo použít jablko.
- 500 g uvařených a prolisovaných brambor
- 60 g cukru
- 60 g mouky
- Kvasnice
Postup:
- Cukr, mouku a kvasnice promíchejte s bramborami. Vše dejte do nádoby a nechte 2 hodiny v teple uležet.
- Nyní dejte mísu naopak do chladu a temna.
Kvasnice se rozmnoží. Použít je můžete za 3 až 4 dny. Na 1 kg mouky použijte polévkovou lžíci domácích kvasnic.
Domácí droždí z piva
Nezbyly vám žádné zásoby kvasnic? Zachrání vás pivo a staré dobré brambory.
- 500 g brambor
- 60 g cukru
- 2 lžíce piva
- Voda
Postup:
- Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout.
- Oloupeme a rozmačkáme.
- Doplníme vodou do konzistence husté kaše.
- Rozpustíme cukr v troše vody a přilijeme k bramborám.
- Vmícháme pivo, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě aspoň 24 hodin.
Domácí droždí před vařením nařeďte trochou vody a používejte v poměru 1:1 s moukou.
Jak uchovávat droždí
Čerstvé
Kvasnice skladujte v lednici při teplotě od 1 do 8, maximálně 10 stupňů Celsia. Vyhněte se zbytečnému vyndávání z lednice. Střídání teplot kvasnice oslabuje. Pokud je nestihnete rychle zpracovat, dejte je do skleničky s uzávěrem a zalijte trochou vody. V lednici vám vydrží i 2 až 3 měsíce.
Instantní, sušené
Vydrží i mimo lednici klidně 2 a více let bez snížení kvality. Hodí se proto mít ho pořád po ruce. Kdykoli můžete začít vařit nebo péct.
Zdravé recepty z droždí
Slané
Drožďová pomazánka
Výborná teplá i studená, na chleba i k zelenině.
Ingredience:
- 1 lžíce másla
- 1 malá cibule
- 4 kostky droždí
- 2 vejce
- Sůl a mletý pepř
Postup:
- Na másle nechte zesklovatět cibuli.
- Přidejte droždí. Dochuťte solí a pepřem.
- Míchejte a prohřívejte cca 3 minuty.
- Přidejte vejce a za stálého míchání nechte srazit.
Přidat můžete třeba hořčici nebo další dobroty dle chuti.
Drožďová polévka s knedlíčky
Jde připravit z lahůdkového i klasického droždí. Na internetu opět najdete řadu receptů.
Ingredience:
- 2 kostky droždí
- 1,5 litru vody
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- Kus pórku
- 2 vejce
- Majoránka, kmín, pepř, sůl
- Trocha mouky na knedlíčky
Postup:
- Necháme na másle zezlátnout cibulku.
- Přidáme 2 kostky kvasnic a počkáme, než se rozpustí.
- Zhruba půlku hmoty si dáme stranou na knedlíčky.
- Do hrnce přidáme vodu a nakrájenou mrkev, petržel a pórek. Dochutíme a vaříme cca 20 minut.
- Připravíme si knedlíčky do polévky z druhé poloviny hmoty. Přidáme vejce a přisypáváme mouku, dokud nevznikne hmota střední konzistence. Dochutíme solí, majoránkou a kmínem.
- Po 20 minutách vaření polévky začneme lžičkou přidávat hmotu na knedlíčky.
- Povaříme ještě 5 minut i s knedlíčky.
- Dochutíme.
Drožďovou polévku s knedlíčky podáváme jen tak nebo s čerstvým pečivem.
K dalším oblíbeným kynutým receptům naslano patří:
- Domácí chléb
- Kynuté přílohové knedlíky
- Langoše
- Pizza
Originální pizza je sice kynutá, ale skvěle chutná i z tvarohového nebo listového těsta.
Sladké
Ještě příjemnější je vychutnat si dobroty z kynutého těsta nasladko. K těm nejoblíbenějším patří:
- Kynuté ovocné knedlíky
- Buchty s náplní
- Lívance
- Koláče s drobenkou i bez
- Sladké loupáky
- Vánočka
- Mazanec
Z kynutého těsta však jde připravit téměř cokoli – včetně oblíbených bábovek nebo závinů.
Který recept máte nejradši? Napište nám třeba na Facebooku.