Tofu, potravina vyráběná z extraktu sójových bobů, obsahuje zdraví prospěšné tuky a velké množství rostlinných bílkovin. Energeticky se řadí mezi potraviny s nižší kalorickou hodnotou, neobsahuje žádný cholesterol a sodík pouze v minimálním množství.
Tofu je vhodnou alternativou masa a poměrně dobrým zdrojem vápníku, zvláště pro ty, kteří se z různých důvodů vyhýbají mléčným výrobkům. Je lehce stravitelné, daleko lépe než samotné sójové boby.
Existuje široké spektrum možností, jak jej v kuchyni upravovat. Příprava tofu je rychlá a nenáročná. Navíc dokáže absorbovat jakoukoliv chuť a vůni.
Pomazánka z tofu a kokosového mléka
- 300 g tofu
- 50 ml kokosového mléka
- Kurkuma
- Sůl
Postup přípravy:150 g tofu dáme do mixéru, přisypeme k němu sůl, a kurkumu (s tou však zacházejte opatrně, ve větším množství je hořká).
Přilijeme kokosové mléko a vše rozmixujeme do hladké konzistence.
Zbytek tofu nakrájíme na malé kostičky a vmícháme k rozmixované směsi.
Tip! Pomazánka se hodí ke svačině či pozdní večeři. Ingrediencí nemá mnoho, ale svou méně tradiční chutí příjemně překvapí a zpestří váš jídelníček. Pomazánka z tofu skvěle chutná s celozrnnou bagetou a zeleninovou oblohou. Na odlehčení jídelníčku ji lze servírovat na plátcích okurek.
Medovo-česnekové tofu kostičky
- 1 balení tofu
- 2 pl medu
- 1 pl kukuřičného škrobu
- 1 pl sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- Sezamová semínka
- Pepř
Postup přípravy:Tofu osušíme ubrouskem a nakrájíme ho na libovolně velké kostky. Smícháme ho s kukuřičným škrobem a rozmístíme na pečicí plech.
Pečeme zhruba 30 – 45 minut na 200 ⁰C. V průběhu pečení kostky obrátíme, aby se upekly rovnoměrně ze všech stran.
V posledních 5ti minutách, když je tofu lehce zezlátlé, začneme vytvářet omáčku. V malé pánvi rozehřejeme med, sójovou omáčku a česnek. Omáčku vaříme dokud nezačne jemně bublat a houstnout.
Dochutíme ji čerstvě namletým pepřem a smícháme ji s opečeným tofu. Na závěr můžeme pokrm posypat sezamovými semínky.
Špenátový wrap s uzeným tofu
- 1 balení uzeného tofu
- 1 balení kukuřičných tortill
- 1 menší cibule
- 1 balení baby špenátu
- Houby shiitake
- Česnek
- Olivový olej
- Pepř
- Sůl
Postup přípravy: Nejprve necháme na pánvi zesklovatět cibuli, orestujeme česnek a houby.
Po několika minutách, až houby změknou, k nim přidáme listy špenátu a tofu nakrájené na kostky.
Vše ještě krátce podusíme. Pokrm okořeníme dle chuti a směs podáváme v kukuřičných tortillách.
Tip! Tento úžasný recept z uzeného tofu je vhodný například ke snídani. Lze ho pojmout i jako rychlý oběd nebo večeři.