Hubnutí v roce 2025: Vědomé jedení, genetické testy, orientace na psychiku i celkové zdraví

Čas přináší změny a není tomu jinak ani v oblasti hubnutí. V následujícím článku vám nabídnu vhled do toho, co pravděpodobně bude charakteristické pro hubnutí v roce 2025. Nejde o žádnou predikci, ale jednoduše souhrn metod, přístupů a nástrojů, které se při hubnoucím procesu lidí v poslední době využívají. A hubnutí lidí to i v následujícím roce může ovlivňovat.

Co může být charakteristické pro hubnutí i v roce 2025?

Zdravější vztah ke stravování i hubnutí a minimalizace extrémních diet

V lednu letošního roku je to 10 let, co provozuji svoji nutriční poradnu. Za tu dobu vidím, jak se přístup k hubnutí formuje a proměňuje. 

Z čeho mám ze srdce upřímnou radost je především to, že lidé pozvolna opouští od přísných redukčních diet. Mám na mysli hladovky, nízkokalorické diety, nízkotučné diety, diety „z pytlíku“ (místo jídla si rozmícháte prášek ve vodě a je to), odpírání si všeho „nevhodného“ apod.

Přikládám to především tomu, že dnes už je velká povědomost a informovanost o tom, že na to, aby člověk zhubnul a dlouhodobě si zdravou váhu i udržel, tak k tomu je potřeba se kvalitně, optimálně a dlouhodobě stravovat. 

A dbát i na ostatní pilíře životního stylu. Mnoho lidí na sobě poznalo, že striktní redukční diety mají jen krátkodobý vliv a zhubnutá kila nemají většinou dlouhodobý efekt. 

Komplexnost celého hubnoucího procesu

Jak už jsem zmínila, lidé, kteří si přejí zhubnout, už dnes tuší, že v tom nehraje roli jen to, jak jedí a jak se hýbou. Pro trvalé zhubnutí je potřeba víc. Do toho, jak se nám hubne, totiž zasahuje i kvalita a kvantita spánku.

Dále to, jak umíme čelit stresu a starostem, jak odpočíváme, jak se přetěžujeme, jak vnímáme svou sebehodnotu, jak zvládáme emoční jedení a přejídání atd.

Můžete totiž chodit sportovat a mít vyladěný jídelníček, ale když vás večer přepadne emoční přejídání, tak v tu chvíli je zvládání tohoto faktoru důležitější než vše ostatní. Proto je tak důležité myslet na mnoho oblastí, které jsou pro trvalé zhubnutí klíčové.

Personalizované stravování pomocí genetických testů

Další zajímavou oblastí, která si v přístupu k hubnutí razí svoji cestu jsou genetické testy. Stále více lidí využívá genetické testy k pochopení toho, jak jejich tělo reaguje v rámci genetických dispozic, a dle toho se jídelníček a pohybová aktivita přizpůsobuje.

Tyto testy odhalují vaši vrozenou výbavu například v tom, jaký typ svalových vláken máte, jaké máte predispozice metabolizovat laktózu, kofein, jaké máte tendence k jojo efektům, jaké vitaminy a minerální látky můžou být pro vás deficitní, jaký poměr živin ve stravě vám může sedět atp.

Upozorním jen, že testy odhalí vaši genovou výbavu, ale to pořád nemusí do důsledku nic znamenat. 

Připodobním to k tomu, že někdo může mít po generace v rodině cukrovku II. typu, ale to ještě neznamená, že vy ji budete mít taky. Svým mindsetem a chováním můžete leccos ovlivnit a cukrovce se nakonec ve svém životě vyhnete.

Zdravotně – orientované hubnutí

Mnozí lidé se již nezaměřují pouze na hubnutí, ale také na celkové zlepšení zdraví. I v roce 2025 se bude stále více podporovat přístup k výživě, který není zaměřen jen na to, aby člověk zhubnul, ale aby se zlepšil celkový zdravotní obraz.

Jde o to, aby se zhubnutím nadbytečného tělesného tuku zlepšila i kondice, stav srdečně-cévního systému, pohybového aparátu, hladiny cukru v krvi, hladina krevního cholesterolu, triglyceridů, kyseliny močové, krevního tlaku a dalších aspektů fyzického zdraví. Funkční výživa bude stále více zahrnovat potraviny, které zlepšují imunitu, trávení a regeneraci. 

I ke mně do nutriční poradny přichází mnoho klientů, kteří mají v ruce aktuální rozbor krve a dle toho chtějí stravu přizpůsobit. Kombinujeme tak dvě přání – zhubnout, a ještě cíleně vylepšit zdravotní parametry.

zdravotně - orientované hubnutí

Také i nadále se bude pravděpodobně podporovat strava, která má vliv na střevní mikrobiom a zdraví střeva. 

Tedy vyloučení vysoce průmyslově zpracovaných potravin, nadmíry živočišných tuků, a naopak preference rostlinné stravy bohaté na vlákninu – ovoce, zeleninu, ořechy, semínka, luštěniny, celozrnné produkty, kváskový chléb, fermentované potraviny a také zakysané mléčné nápoje (s probiotickými kulturami).

Preference sestavení jídelníčků na míru, které jsou variabilní

V průběhu let vidím, že lidé už tolik netouží po sestavení jídelníčku, ve kterém mají ke každému jídlu jednu variantu a musí se tak najíst dle jídelníčku, i když na to nemají zrovna chuť.

Variabilní nebo rámcové jídelníčky jsou tak vhodnou alternativou. Lidé díky tomuto typu jídelníčku vědí, jaká je jejich optimální porce, ale můžou si vybírat z mnoha variant jídel. To je důležité pro zachování individuální a aktuální chuťové preference. Prostě si v jídelníčku vyberete, na co zrovna máte chuť a nemusíte si dávat něco, do čeho se vám vůbec nechce.

Psychologická podpora při hubnutí

Hubnutí je i otázkou psychiky. U každého. I v roce 2025 bude pro mě při provádění lidí k úspěšnému hubnutí pomoci jim propojit mentální a fyzickou stránku.

Mnoho lidí se bude díky cíleným terapiím a povídání si se svým průvodcem zaměřovat na vztah ke svému tělu, vztah k jídlu, práci s emocemi spojenými s jídlem a dalšími niternými pochody. To totiž v konečném důsledků ovlivní působení všech pilířů životního stylu na výsledné hubnutí.

Výživové trendy

Ze své pozice vidím, že ve stravování se pozvolna opouští od keto nebo nízkosacharidových diet. Naopak stále populární je trend přerušovaného stravování (půstu, tzv. intermittent fasting).

Lidé opouští extrémy a vrací se ke smíšené stravě, která obsahuje jak rostlinné, tak i živočišné potraviny. Také je prospěšný návrat k „výživové komplexnosti“. Lidé už tolik nevyřazují sacharidy, tuky, bílkoviny nebo jiné látky jako lepek. Strava je tak velmi pestrá.

Co se týče odlehčení od procesu přípravy stravy, pak i v následujícím roce bude pravděpodobně mnoho lidí využívat krabičkovou stravu/dietu. A to i z důvodu, že mnoho firem připravujících krabičkové diety nabízí již řadu zajímavých modifikací (například dovoz jen obědů a večeří, přípravu vegetariánské stravy, bezlepkové stravy, redukční stravu s navýšeným obsahem zeleniny atp.).

Výživa šetrná k životnímu prostředí

Aktuální bude i zřetel na výživu šetrnou k planetě. Může to být například flexitariánství, které je založeno na principu rostlinné stravy v kombinaci s omezováním živočišných produktů a především masa. Flexitariáni záměrně snižují konzumaci masa např. na 1 až 2× týdně, aby odlehčili nadměrné konzumaci masa z konvenčních zdrojů.

Dalším bodem je pak omezování plýtvání potravinami díky lepšímu plánování jídelníčku, nákupů a také toho, kolik toho navařit, aby se vše zužitkovalo.

I nadále bude trendem nákup potravin od maloprodejců a farmářů.

Mindful eating = vědomé stravování

Mindful eating neboli vědomé stravování pomáhá užívat si jídlo naplno, ale zároveň udržet kontrolu nad množstvím, četností a tím i nad tělesnou hmotností. Řekněme taková cesta rovnováhy ve stravování. Nic není vyloženě zakázáno, ale reguluje se četnost a množství méně vhodných jídel a potravin pro hubnutí.

Doplňky stravy na míru a preference vitaminů přírodního charakteru

Rozšiřují se možnosti nákupu tzv. „doplňků stravy na míru“. E-shopy s doplňky stravy nabízí možnost vyplnění dotazníku o vás, díky kterému vám sestaví nabídku doplňků stravy přímo pro vás.

Zřetel se začíná brát i na kvalitu doplňků stravy. Tedy aby vitaminy a doplňky stravy byly přírodní, proteinové suplementy obsahovaly co nejméně přidaných látek. 

Technologické vychytávky

Tak tady bezesporu tento trend stále ještě pokvete. Lidé mají v dnešní době rádi, když se mají o co opřít. Mnoho lidí miluje data a jejich vyhodnocování a v tomto případě máme přehršel možností. 

Využít můžete například:

  • aplikace: na záznam stravy (např. Kalorické tabulky), aplikace na cvičení, aplikace na zaznamenávání pohybové aktivity, hlídání pitného režimu, aplikace pro větší kolektiv lidí, kteří se navzájem podporují, motivují nebo soutěží…,
  • chytré nositelné zařízení: chytré hodinky, sporttestery, Oura ring, krokoměry…,
  • propojení zařízení: mnohá zařízení můžete propojit i s jinými – například chytré hodinky s kalorickými tabulkami, váhu na potraviny s kalorickými tabulkami…,
  • senzory: např. na měření hladiny krevního cukru, které sledují hladinu cukru v krvi v reálném čase,
  • online konzultace s odborníky z pohodlí domova (s nutričními terapeuty, online fitness trenéry, psychoterapeuty, kouči…),
  • a uvidíme, co přinese i rozšiřující se vliv umělé inteligence.
online výživové poradenství

Neinvazivní formování těla

Trendem v roce 2025 bude i formování těla neinvazivní metodami. Jednoduše řečeno, bez pohybu to nepůjde, ale pomoc vám můžou i:

  • lymfomasáže (pro rozproudění lymfatického systému a odstranění zadržené vody ve tkáních),
  • fyzioterapie (například pro zlepšení držení těla),
  • maderoterapie (která pomáhá eliminovat celulitidu a otoky, zpevnit kůži a rozproudit lymfatický systém),
  • hubnutí můžete podpořit i pravidelnou návštěvou sauny nebo kryokomory.

Medicínské trendy

Svoji cílovou skupinu si najdou i trendy, které vám mají hubnutí ulehčit. Nevýhodou je, že jde o metody invazivní s možnými nežádoucími účinky, finančně náročné a také je zde velký otazník, jaké budou mít dopad tyto metody na tělo v rámci dlouhodobého stavu člověka (ať už vliv na udržitelnost zhubnutí a také dopad na fyzické zdraví).

Mezi takové metody lze zařadit invazivní liposukce, plastické operace nebo populární léky podávané intravenózně (injekčně), jejichž druhotným efektem je vliv na snížení tělesné hmotnosti. 

U těchto metod buďte obezřetní a nevrhejte se do nich po hlavě jen kvůli tomu, že je to trendy. Každý invazivní zásah do těla s sebou nese nejen ty benefity, ale i značná rizika.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Nutriční specialistka radí: Jak by měl vypadat jídelníček na hubnutí

Závěrem: Přirozenost, lehkost a radost z hubnutí na prvním místě

  • Všechny berličky a pomůcky, které nám mají pomoct při hubnutí mohou být v mnoha případech funkčním doplňkem. Osobně jsem však stále zastáncem co nejpřirozenější formy hubnutí.
  • Někdy mi přijde, že klienti pořád jen sledují chytré hodinky, kolik energie vydali a kolik toho naspali, váží se každý den, aby zaevidovali pokrok, nebo úzkostlivě hlídají stravu, aby měli splněno. 
  • Jenže mně v tom někdy chybí lehkost, radost, naslouchání svému tělu. 

A tak – všeho s mírou.

 

Zjistěte za pár vteřin, zda máte na svou výšku optimální váhu

Jsem . Je mi let.

Vážím kg. Měřím cm.

Martina Rusňáková Korejčková

Martina Rusňáková Korejčková

Nechte si ode mne sestavit jídelníček na míru z pohodlí vašeho domova. Více informací.

Jsem nutriční terapeutka, která miluje svou práci spočívající v pomoci lidem vypadat a cítit se lépe: pomocí konzultací stravování, jídelníčků na míru, online jídelníčků pro lidi vzdálené a celkového poradenství v životním stylu. V samotném srdci Plzně vedu svoji výživovou poradnu již řadu let. Také s radostí píšu články o stravování a přednáším na témata z oblasti životního stylu a zdraví.