Nenápadná kořenová zelenina se vyznačuje charakteristickou sladkou chutí, různými možnostmi zpracování a vysokou výživovou hodnotou. Je skvělým zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, vlákniny, draslíku a dalších důležitých vitaminů a minerálů. To vše z červené řepy činí skvělého parťáka pro zdravé stravování i chutnou redukční dietu.
Červená řepa patří k sezónním potravinám, které jsou typické zejména pro podzimní období. Díky pestré nabídce zeleniny v obchodech je dostupná po celý rok. Jí se tepelně upravená i za syrova, vhodnější je první varianta. Lidský organismus ji tak lépe tráví. Existuje nespočet receptů, v nichž se řepa dusí, vaří i peče 😉
Důvodů zařadit řepu do jídelníčku je celá řada. Obsahuje vitamin C a vitamin B známý pod názvem kyselina listová, betakaroten, vlákninu, minerály křemík, hořčík, zinek, jód, vápník, draslík a železo a další cenné látky.
VÍTE, ŽE červená řepa se původně pěstovala pouze ve Středomoří? Dnes se jedná o běžně dostupnou zeleninu po celé Evropě.
Obsah článku:
Červená řepa patří mezi lokální superpotraviny
Superpotraviny najdeme i mezi na pohled úplně obyčejnými surovinami. Patří mezi ně i červená řepa, u níž je třeba vyzdvihnout vynikající nutriční profil. Obsahuje minimální množství kalorií, zato hodně vlákniny a životně důležitých vitaminů a minerálů.
Nutriční profil červené řepy ve 100 g:
energetická hodnota | 44 kcal |
bílkoviny | 2 g |
tuky | 0,2 g |
sacharidy (z toho cukry) | 10 g (7 g) |
vláknina | 3 g |
betakaroten | 20 μg |
vitamin B9 (kyselina listová) | 109 μg (20 % DDD) |
vitamin C | 5 g (20 % DDD) |
vitamin B6 | 1,26 mg (3 % DDD) |
vitamin E6 | 0,04 mg |
mangan | 0,3 mg ‘16 % DDD) |
draslík | 325 mg (9 % DDD) |
hořčík | 23 mg (6 % DDD) |
železo | 0,8 mg (4 % DDD) |
fosfor | 40 mg (4 % DDD) |
Kromě uvedených látek řepa obsahuje ještě vápník, sodík, selen, zinek a křemík, minerál nezbytný pro zdravou kůži, vlasy a nehty.
Dále řepa obsahuje aminokyseliny. Konkrétně se jedná o:
Tryptofan: | 19 mg |
Threonin: | 47 mg |
Isoleucin: | 48 mg |
Leucin: | 68 mg |
Lysin: | 58 mg |
Methionin: | 18 mg |
Cystin: | 19 mg |
Fenylalanin: | 46 mg |
Tyrosin: | 38 mg |
Valin: | 56 mg |
Arginin: | 42 mg |
Histidin: | 21 mg |
Alanin: | 60 mg |
Kyselina asparagová: | 116 mg |
Kyselina glutamová: | 428 mg |
Glycin: | 31 mg |
Proline: | 42 mg |
Serin: | 59 mg |
Cholin: | 6 mg |
Betain: | 128,7 mg |
Řepa obsahuje větší množství sacharidů a cukrů
Pro některé osoby představuje riziko poměrně vysoký obsah sacharidů. Platí to obzvláště pro diabetiky. Také osoby trpící na močové kameny by neměli červenou řepu konzumovat příliš často. Důvodem je vyšší obsah kyseliny šťavelové, která močové cesty dráždí.
Účinky červené řepy na zdraví
- Díky vysokému obsahu vitaminů, minerálů a dalších látek posiluje imunitní systém.
- Napomáhá regeneraci organismu.
- Má protizánětlivé účinky a pomáhá v boji s chronickými záněty.
- Stimuluje tvorbu červených krvinek a pomáhá při potížích s chudokrevností.
- Působí na nervový systém, čistí krev a podporuje tvorbu inzulinu.
- Pomáhá snižovat krevní tlak.
- Přispívá k normálním funkcím srdce a cév.
- Zlepšuje zdravé trávení, zbavuje střeva škodlivých látek a chrání před řadou běžných i závažných nemocí, jako jsou zácpa či syndrom dráždivého tračníku.
- Má mírně projímavé (laxativní) účinky a ulevuje při zácpách.
- Zlepšuje sportovní výkonnost díky obsahu nitrátů.
- Podporuje normální mozkovou činnost, zejména kognitivní funkce.
- Může pomoci při léčbě rakoviny díky obsahu přírodního cytostatika betanin, který zpomaluje rakovinné bujení.
VÍTE, ŽE červenou řepu znali už ve starověku? Nejedli však bulvy, jako my dnes, ale mladé listy. Vyzkoušejte je také. Přidejte je do polévek a do salátů nebo je upravte podobně jako špenát. Usušíte-li je, získáte zajímavé koření.
Červená řepa a hubnutí
Velký prostor je věnován vlivu červené řepy na hubnutí a udržení zdravé tělesné hmotnosti. Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému množství vlákniny, vitaminů, minerálů a vody je řepa vhodná i při držení redukční diety.
Červená řepa jako všechny zeleniny obsahující vodu a vlákninu prodlužuje pocit sytosti a snižuje chuť k jídlu, což vede k celkově nižšímu příjmu kalorií. A jak jistě víte, nižší kalorický příjem než výdej představuje zaručenou cestu k získání vysněné váhy.
Jak červenou řepu připravit zdravě a chutně + tipy na recepty
Červená řepa nepatří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny. Mnoho lidí si totiž vybaví “školní” sterilovaný salát z dob minulých nebo je odradí poměrně zdlouhavá příprava. Řepu přitom lze připravit na x velmi zajímavých a chutných způsobů, nejen jako ukrajinský boršč nebo sladkokyselý salát.
Výjimečně zdravá šťáva z červené řepy
Syrová řepa se používá k přípravě čerstvé šťávy. Vynikající je zejména v kombinaci s mrkví, jablky nebo pomeranči. Přidat ji lze také do jarních a letních salátů, zeleninových i ovocných. Syrovou řepu vždy nastrouhejte najemno, bude se vám tak lépe jíst i trávit 🙂
VIDEORECEPT: Šťáva z červené řepy
Na pomazánky či do polévky, salátů i jako zdravá příloha
Pro organismus je stravitelnější tepelně upravená červená řepa. Vybírejte menší a mladé bulvy. Před použitím je vždy pečlivě omyjte a očistěte od zeminy. Nikdy ji však neloupejte, ztratila by nejen živiny, ale i barvu.
Řepa se vaří ve vodě nebo peče v troubě v alobalu. Počítejte s delším časovým intervalem. Ke změknutí řepa potřebuje alespoň hodinu, spíše dvě až tři s ohledem na velikost bulvy.
Tipy na recepty z červené řepy
- salát: třeba čočkový salát s řepou, s kozím sýrem
- pomazánky,
- smoothie
- předkrm: carpaccio, tatarák
- polévky: boršč, zeleninové polévky, krémové polévky,
- přílohy k jídlu: glazovaná řepa, hranolky z řepy,
- hlavní jídla: burger z řepy, losos marinovaný v řepě, guláš s řepou, ragú, poke bowl
- chuťovky: křupavé lupínky
- sladký dort
Čím nejlépe řepu dochutit?
Červenou řepu skvěle dochutíte pomocí citrónové šťávy, balzamikového octa, čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, bazalka a další), ale i chilli, česneku, zázvoru a obyčejné soli s pepřem.
Například taková pečená řepa s cibulí, balzamikovým octem a medem se hodí zejména ke grilovanému masu i rybě. Naprosto famózní kombinaci tvoří červená řepa s kvalitním kozím sýrem a ořechy.
NÁŠ TIP NA LEHKÉ DIETNÍ JÍDLO S ŘEPOU: Vyzkoušejte pečenou řepu s čerstvými bylinkami a hummusem 🙂
Shrnutí: Nenápadná zelenina s nápadnými účinky
- Dodává vitaminy, minerály, vlákninu i další cenné živiny.
- Při hubnutí pomáhá díky obsahu minerálů a prodloužení pocitu sytosti.
- Využijete ji do hlavních chodů i chutných předkrmů.