Kozí sýr platil donedávna jen za výsadu gurmánů. Nyní je důležitou složkou zdravé stravy a celosvětově se produktů z kozího mléka prodává více než z kravského. Přečtete si, proč tomu tak je, a jak zařadit kozí sýr do jídelníčku, pokud chcete zhubnout.
Obsah článku:
6 výhod kozího mléka a výrobků z něj
- Kozí mléko se lépe a rychleji tráví než mléko kravské. Jeho složení je totiž velmi podobné mateřskému mléku – zejména obsažený poměr tuku a bílkovin.
- Obsahuje o 10 % méně laktózy než kravské mléko. Představuje tak vítanou alternativu pro ty, kterým kravské výrobky nedělají dobře.
- Při uložení do chladu se nerozděluje na dvě složky, zůstává tzv. homogenní. Nemusí tak v sýrárnách procházet složitými úpravami, které mohou být zdrojem škodlivin.
- Obsahuje dvojnásobné množství vitamínu A, zhruba o 30 % více vitamínu B1 a o 25 % více vitamínu B2 než kravské mléko.
- Na 100 ml obsahuje cca o 10 % méně kalorií, tuku a cukrů než kravské mléko a dokonce o třetinu méně cholesterolu.
- V kombinaci s dalšími obsaženými látkami podporuje imunitu, obnovu buněk a má celou řadu dalších blahodárných účinků. Zklidňuje například alergie nebo zánětlivá onemocnění.
Jak je to s kozím sýrem a hubnutím?
Dostatečný příjem bílkovin je alfou a omegou úspěšného hubnutí. Jistě víte, že sýr je jedním z jejich nejvýznamnějších zdrojů. Kozí sýr obsahuje více zdravých mastných kyselin a pomáhá rychle dodat energii. I u něj ale musíme při redukční dietě obsah tuku bedlivě hlídat.
Kromě již zmiňované lehkosti vyniká ještě jednou výbornou vlastností, podporuje spalování tuků. Také působí blahodárným dojmem na sliznice žaludku a střev, uklidňuje jejich podráždění, ať už stresem či nevhodnou stravou. Trávicí systém pak lépe pracuje.
Jaký druh vybrat
Při dietě volte kozí sýry s obsahem tuku v sušině kolem 40 %. Zároveň ale sledujte i kolik sušiny samotný sýr má. Například u mladých čerstvých sýrů nevadí ani o něco vyšší podíl tuku v sušině, protože jí celkově neobsahují tolik. Obecně řečeno, čím tvrdší sýr, tím méně vody v sobě má a více kalorií obsahuje.
- Čerstvé „tvarohové“ – měkké sýry, které zrají krátce, jsou pro hubnutí ideální. V ledničce vydrží i přes 14 dní a perfektně doplňují třeba listové saláty.
- Kozí tvarůžky – trumf českých sýrařů z Podkrkonoší je pro hubnutí výhodný díky nízkému obsahu tuku a vysokému podílu hodnotných živin. Můžete si je zkusit vyrobit z kozího mléka sami doma.
- Typu Gouda – u tvrdých sýrů sledujte pozorně podíl tuku a opět upřednostněte mladé druhy s dobou zrání do 1 roku. Bývají méně slané.
- Pařené – vydrží v ledničce až 30 dní a mají téměř univerzální použití od salátů až po zapékání. Paření je jedna z nejvhodnějších úprav sýra i při redukční dietě.
- S plísní – zrající kozí sýry existují v mnoha variantách od bílé plísně na povrchu až po vnitřní modrou plíseň typu niva. Perfektně se hodí například k těstovinám.
3 tipy, jak zařadit kozí sýr do redukčního jídelníčku
1. Předkrm: Carpaccio z červené řepy s rukolou a čerstvým kozím sýrem
Nestárnoucí evergreen mezi předkrmy prostě musíte vyzkoušet. Upečte v troubě v alobalu zabalenou řepu a pak ji pokrájejte na velmi tenké plátky. Navrch položte rukolu dle chuti a cca 50 g čerstvého tvarohového kozího sýra. Dochuťte vše zálivkou z balzamikového octa s trochou hořčice a olivového oleje. Hotový předkrm můžete posypat sezamovými semínky.
2. Salát: Rychlý salát se špenátem a sušenými rajčaty
Kozí sýr výborně souzní s rajčaty a listovým špenátem. Na 150 g lístků baby špenátu pokrájejte sušená rajčata, zakápněte je olejem, ve kterém byly naloženy a přidejte k nim hrst ořechů dle vlastního výběru. Navrch rozmělněte 50 g čerstvého kozího sýra. V „hřešící dny“ můžete čerstvý sýr nahradit 200 g grilovaného plísňového kozího sýra.
3. Hlavní chod: Celozrnné těstoviny s čerstvým kozím sýrem
Uvařte těstoviny na skus. Na másle si zlehka opražte asi 30 g piniových oříšků, přidejte k nim 2 stroužky česneku, trochu soli, pepře a nechte vše zpěnit. Pak do směsi vmíchejte 200 g čerstvého kozího sýra a obsah pánve zalijte 100 ml mlékem. Míchejte vše tak dlouho, až začne omáčka houstnout. Zalijte s ní těstoviny a ozdobte je snítkou petrželky nebo bazalky.
Kozí sýr chutná nejlépe z jara a pak hlavně v létě, kdy je pastva nejšťavnatější. Sýry se ale vyrábějí po celém světě, a tak u nás seženete výborné druhy – třeba z Francie – celoročně. Bon appétit!