Jíte méně než 1 porci luštěnin týdně? Velká chyba. Podle American Journal of Clinical Nutrition pomáhají s hubnutím a brání následnému jo-jo efektu. Docházejí vám tipy na úpravu? Mrkněte.
Obsah článku:
5 důvodů, proč jíst luštěniny aspoň 2× do týdne:
- Zdroj kvalitních rostlinných bílkovin
- Mají nízký glykemický index a hodně vlákniny. Podle posledních studií pomáhají s hubnutím a zároveň brání nabrání kil zpět
- Zvyšují pocit sytosti – a to až o třetinu
- Snižují špatný LDL cholesterol
- Snižují riziko cukrovky
Čočka
Po sóje a konopí má 3. nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – cca 26 %. Existuje mnoho druhů i velikostí – žlutá, oranžová, červená, hnědá, zelená i černá čočka. Hitem posledních měsíců je drobnější červená čočka, která nevyžaduje namáčení a nenadýmá.
1. Čočková polévka s rajčatovou omáčkou
„Čočkovka“ trochu jinak – na restované cibulce, česneku, mrkvi a celeru obdělejte čočku a zalijte ji rajčatovou omáčkou. Dochucení je na vás: Autorka @Spicycrumbs doporučuje bobkový list, římský kmín a sladkou papriku.
TIP: Radši byste čočku bez namáčení? Zkuste naši polévku z červené čočky.
2. Voňavá vařená čočka s barevnou rýží a bulgurem
Jak ochutit „obyčejnou“ vařenou čočku? Klára z @hclf_recepty má jasno: koriandrem, kurkumou, sladkou paprikou, zázvorem, římským kmínem a skořicí. K tomu trocha tamari a omeocta. Bulgur anebo barevná čočka jako příloha a je to!
4. Quiche z naklíčené čočky
Fitnesska Sandra (@sandrusslajchova) doporučuje slaný koláč quiche z naklíčené čočky.
TIP: Podívejte se na 3 další tipy na francouzské koláče quiche podle naší redakce.
Mix luštěnin
Vaříte vždycky jen jeden druh luštěnin? Velká škoda! Jejich chutě se skvěle prolínají a výživové vlastnosti násobí.
5. Indické kari s 5 druhy luštěnin
Indie a luštěniny k sobě sednou jako zadek na hrnec. Své o tom ví Ilona z @chai.and.chilli. Tady je směs indického koření, které sama vyrábí a prodává, s 5 druhy luštěnin.
6. Bulgovo-čočkový salátek s vejcem a zeleninou
Blogerka @food.zuzana razí zásadu, že jíme i očima. U tohohle salátku to platí na 100 %. Jde o směs bulguru a vařené čočky s fazolkami, mrkví, kukuřicí, klíčky a vajíčkem uprostřed.
Doporučujeme
Fazole a fazolky
Mají minimum tuku a 19 % vlákniny. Fazolky vždy musíme pořádně povařit – syrové totiž obsahují jedovatý phasin.
7. Fazolová polévka s mrkví a kokosovým mlékem
Rychlá fazolová polévka s mrkví a kokosovým mlékem zahřeje i zasytí. Celý recept najdete na blogu @dobrotydobriska.
8. Fazole mungo v rajčatové omáčce
Vyšší level „čočky s vejcem“? Mungo fazolky vařené v rajčatové omáčce a kokosovém mléku. K tomu nezbytné vajíčko, trocha koření a bašta je na světě. Celý recept hledejte na profilu @pg_foodies.
Cizrna
Po hrášku a fazolích 3. nejpěstovanější luštěnina na světě. Má víc železa než ostatní. Celkově obsahuje snad všechny vitamíny a minerály, zdravé tuky a spoustu vlákniny.
9. Cizrna na paprice
Variace na snad nejoblíbenější recept z cizrny v našich končinách od mileny_ch. Zobrazte si celý recept na cizrnu v božské paprikové omáčce.
10. Falafel neboli pečené cizrnové karbanátky
Nemyslete si, luštěniny milujeme i my v redakci BezHladovění. Mrkněte na jeden z nejoblíbenějších receptů v magazínu: pečené cizrnové karbanátky neboli falafel.
TIP: Sledujte BezHladovění.cz i na Instagramu. Označujte své dobroty hashtagem #bezhladoveni, ať víme, na čem si zrovna pochutnáváte. Těšíme se. Moc!