Vyrobit si zdravý a chutný jogurt zvládnete sami i bez jogurtovače. Nač utrácet za další kuchyňský přístroj, když vám stačí hrnec, teploměr a několik sklenic. Není to složité a obejdete se bez velkého množství exotických a drahých surovin. Naopak. Výroba domácího jogurtu je snadná a výsledek za vynaloženou námahu stojí.
Jogurt patří mezi potraviny, které si své místo ve zdravém jídelníčku rozhodně zaslouží. Kromě toho, že je chutný, obsahuje celou řadu zdraví prospěšných živin. K jeho výrobě budete potřebovat jen dvě základní suroviny.
Obsah článku:
Co je jogurt a proč ho jíst
Řadí se do kategorie kysaných mléčných výrobků, které jsou stravitelné i pro osoby trpící nesnášenlivostí laktózy. Je bohatý zejména na vitaminy B, draslík, hořčík, vápník, fosfor a další minerály. Zapomenout nesmíme ani na bílkoviny a probiotika, která jsou nezbytná pro zdravé trávení.
Za významný benefit lze považovat i rozmanité způsoby použití. V kombinaci s ovocem, oříšky a ovesnými vločkami se hodí k vydatné snídani či svačině. Bílý jogurt můžete rovněž použít k přípravě pomazánek a dipů nebo i sladkých dezertů.
Mít v chladničce alespoň několik bílých jogurtů v nejvyšší kvalitě se rozhodně vyplatí. Ukážeme si, jak si takový čerstvý bílý jogurt jednoduše a bez zvláštního vybavení vyrobíte doma.
VÍTE, ŽE, že k výrobě prvních jogurtů došlo náhodou na Blízkém Východě někdy v období 3000 let př.n.l.? Mléko ve vaku z kozí kůže, v němž se běžně přepravovalo, vinou tepla a přítomností vhodných bakterií zkvasilo. Výsledný produkt nebyl naštěstí zlikvidován, ale ochutnán. Byl označen za chutný a jogurt byl na světě. K nám do Česka připutoval až během 19. století z Bulharska.
Hlavní fakta o bílém jogurtu
Obchody jsou plné jogurtů, ať už neochucených nebo ochucených variant s přidaným ovocem, čokoládou, oříšky či jinými přichutěmi. Na výběr jsou nízkotučné, polotučné i tučné varianty. Dle druhu použitého mléka si můžete koupit jogurt z kravského či jiného živočišného mléka nebo jogurt z rostlinného mléka nejen pro vegetariány a vegany.
Jak vzniká jogurt
Jogurt se vyrábí kysáním, tedy fermentací, nejčastěji pasterovaného živočišného mléka, podmáslí nebo smetany přidáním jogurtové kultury. Přidané bakterie během 4 až 8 hodin při teplotě cca 40 °C přemění mléčný cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou a další látky. To je mimo jiné důvod, proč jogurt nečiní potíže lidem, kterým jinak konzumace mléka nedělá dobře.
Na kvalitě, vzhledu a chuti jogurtu se podílí také to, zda se jogurt vyrábí zráním v tanku nebo v obalu. Jogurty z tanku jsou tekutější, mají jemnější konzistenci a méně výraznou chuť na rozdíl od hutnějších jogurtů zrajících ve skle, které jsou chuťově mnohem výraznější a mají hrubší konzistenci.
Není jogurt jako jogurt: Jak poznat kvalitní?
Nabídka jogurtů je sice neuvěřitelně pestrá, ne každý ale lze popsat jako kvalitní, natož zdravý. Mnohé prodávané jogurty jsou spíš náhražkou nežli skutečným jogurtem. Nemluvě o potravinářských aditivech, které se do jogurtů často přidávají pro lepší chuť, vzhled a delší trvanlivost.
Již ochucené jogurty také mohou obsahovat větší množství cukru, který vede k celkově horší stravitelnosti výrobku. Některé jogurty jsou termizované při teplotě 65 °C kvůli delší trvanlivosti. Zahřátí však nepřežijí cenny mikroorganismy jogurtové kultury a hotový jogurt tak ztrácí svou podstatu. Za nejlepší platí bílé jogurty s ovocnou či jinou oddělenou složkou, ve skle.
Jak poznat kvalitní jogurt
Vždy čtěte složení a kupujte jogurty od ověřeného, nejlépe lokálního výrobce. Kvalitní jogurt obsahuje pouze mléko, smetanu nebo podmáslí a bakterie mléčného kvašení. Nejlepší je kupovat neochucené bílé jogurty a ovoce do nich přidávat zvlášť. Nebo vybírejte mezi jogurty, které mají ovocnou složku zvlášť na dně sklenice.
Ve složení některých jogurtů můžete narazit na sušené mléko či mléčnou bílkovinu. Přidávají se za účelem vylepšení textury či zvýšení obsahu bílkovin. Potřeba nejsou. Vědět byste ale měli, že ničemu nevadí.
Pozor dávejte na jogurty, které obsahují karagenan, škrob nebo želatinu. Tyto látky slouží k zahuštění produktu. Pozor rovněž na jogurty obsahující aromata, barviva a regulátory kyselosti. Ani v jednom případě nepůjde o kvalitní, natož přírodní jogurt.
Jako první signál upozorňující na horší kvalitu a složení lze vnímat příliš nízkou cenu. Neznamená to, že nejdražší jogurty jsou nejlepší, ale co očekávat od jogurtu, který nestojí ani 10 Kč, není-li zrovna v nějaké akci?
Proč si dělat domácí jogurt, když si jej můžete koupit?
Základní otázka tedy zní: Proč si jogurty vyrábět doma, když je v obchodech ohromný výběr a můžete si jogurt kdykoliv, kdekoliv a hlavně za pár korun koupit?
Za prvé budete mít v chladničce opravdu čerstvý jogurt. Za druhé budete se stoprocentní jistotou vědět, co všechno váš domácí jogurt obsahuje. Vyhnete se tak nekvalitním vstupním surovinám a potravinářským aditivům, zejména přidaným škrobům, stabilizátorům a sladidlům.
Důležité je také vědět, že živý jogurt prochází procesem zrání a kysnutí, a jeho chuť a konzistence se rychle mění. První den je tekutější, a poté houstne a kysne. Nejchutnější bývá domácí jogurt druhý den, čtvrtý už může být přezrálý. Připravte si vždy jen takové množství, které zvládnete sníst během následujících 2 až 3 dní.
V případě rodiny lačné po zdravých jogurtech jde o skvělý, jednoduchý a navíc levný způsob, jak všem členům zajistit vynikající zdroj bílkovin, probiotik, vitaminů i minerálů.
VÍTE, ŽE název jogurt pochází z tureckého výrazu yogurmak, který znamená srazit se a používá se pro zkvašené mléko?
Jak a z čeho si vyrobíte kvalitní domácí bílý jogurt
Z výše uvedených informací vyplývá, že k výrobě domácího jogurtu toho moc potřebovat nebudete. Vystačíte si se dvěma surovinami: mlékem a jogurtovou kulturou. Při přípravě dbejte na vysokou kvalitu surovin a čistotu při přípravě.
Mléko
Použít můžete živočišná i rostlinná mléka. Nejběžnější je kravské, ale může být i kozí či ovčí. Pro ty, co se živočišnému mléku a mléčným výrobků z různých důvodů vyhýbají, je alternativou rostlinné mléko, například sójové, mandlové či kokosové mléko. Jakožto základní surovina by použité mléko mělo být čerstvé bez konzervantů a barviv.
Jogurtová kultura
Jedná se o bakterie mléčného kvašení, jež mají na starosti rozklad a štěpení laktózy. To je příčina, proč se přirozeně nasládlá chuť mléka změní na kyselou. Konkrétně na jogurtovém kvašení pracují bakterie Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus salivarius subsp. thermophilus.
Také zde existují dvě možnosti. Použít lze kvalitní živý bílý jogurt nejlépe ze sklenice, který koupíte v běžném obchodu. Dbejte na vysokou kvalitu, na cenu v tomto případě nehleďte. Nebo si můžete koupit jogurtovou kulturu v sáčku. Jde o sušené bakterie určené přímo pro domácí výrobu jogurtů, které slibují prvotřídní výsledek. Koupit je lze v některých mlékomatech nebo na e-shopech.
Recept na domácí jogurt ze dvou surovin I.
Suroviny:
- 1 litr čerstvého kvalitního mléka
- 1 kelímek kvalitního bílého jogurtu se živými kulturami
Dále budete potřebovat:
- velký hrnec
- potravinářský teploměr
- vymyté uzavíratelné sklenice s víčky
Postup:
- Mléko vlijte do hrnce a na středním plameni přiveďte k varu. Nechte několik minut probublávat a sundejte z plotny. Někdo doporučuje ohřát jen na 95 °C a nevařit. Funguje prý oboje. Hrnec s mlékem poté vložte do velké mísy s ledovou vodou a zchlaďte na 40 až 42 °C.
- Vymyté sklenice předehřejte v troubě nebo mikrovlnce. Do každé vložte 2 až 3 lžíce živého jogurtu, zalijte mlékem do poloviny sklenice a důkladně promíchejte. Poté dolijte mlékem po okraj, opět zamíchejte a uzavřete.
- Naplněné sklenice zabalte do deky, zahrabte do peřin, aby teplota zůstala stabilní a neklesla pod 35°C. Nechte bakterie po dobu 4 až 8 hodin pracovat. Poté sklenice nechte vychladnout a uložte do chladničky. Zkonzumujte nejlépe do 3 dní.
POZOR! Zásadní je teplota mléka, při níž jogurtovou kulturu vmícháte do mléka. Pokud tak učiníte do příliš teplé směsi, bakterie zabijete. Bude-li směs naopak studená, bakterie se nevyvinou a jogurt nezkysne. Ideální teplota je 40 až 42 °C, aby došlo k množení bakterií. Proto se vyplatí pořídit si domů potravinářský teploměr.
Recept na domácí jogurt ze dvou surovin II.
Suroviny:
- 1 litr čerstvého kvalitního mléka
- 1 sáček jogurtové kultury
Postup:
- Stejně jako v prvním případě ohřejte mléko na 95 °C nebo jej přiveďte k varu. Poté nechte zchladit na 40 až 42 °C a do mléka vsypte jogurtovou kulturu a promíchejte, aby byla směs hladká a bez hrudek. Mléko s jogurtovou kulturou rozlijte do sklenic, uzavřete, zabalte do deky a strčte opět do peřin.
- Kvašení trvá cca 3 až 8 hodin. Poté sklenice vyndejte, nechte vychladnout a uložte do ledničky. Z hotových jogurtů můžete oddělit svrchní část a použít ji při výrobě další várky domácích jogurtů.
Tip: Nemáte-li potravinářský teploměr, ponořte do mléka kousek malíčku. Počítejte do pěti, a pokud jej v teplém mléce bez problémů udržíte, blížíte se k žádoucí teplotě.
Recept na domácí jogurt z rostlinného mléka
Suroviny:
- 1 litr sojového mléka či jiného rostlinného mléka
- 1 plechovka kokosového mléka
- 3 lžíce bílého sójového jogurtu s jogurtovou kulturou
- ½ hrnku natural kešu oříšků
Postup:
- Kokosové mléko den před přípravou uložte do lednice, aby ztuhlo. V den výroby jej vyndejte a na spodní straně udělejte nožem dva otvory, díky čemuž se zbavíte vody. Poté konzervu normálně otevřete a tuhou kokosovou smetanu vložte do mixéru. Přisypte kešu ořechy, trochu sójového mléka a vše důkladně rozmixujte na hladkou směs.
- Rozmixovanou směs přendejte do hrnce a dolijte zbytek mléka. Přiveďte k varu a nechte probublávat 20 až 40 minut, dokud směs nezhoustne na cca 4/5 původního obsahu. Občas promíchejte, aby se mléko nepřipálilo. Poté sundejte z plotny a nechte zchladnout na požadovanou teplotu.
- Do mléka vmíchejte 3 vrchovaté lžíce rostlinného jogurtu a dobře prošlehejte. Přelijte do sklenic, uzavřete, zabalte do dek a peřin. Jogurt nechte kysat 3 až 8 hodin, až poté nechte vychladnout a uložte do ledničky, kde vám vydrží cca jeden týden. Jednu porci si schovejte stranou na další várku.
Jak ochutit domácí bílý jogurt a jeho další využití
Ochucení domácího bílého jogurtu už je jen třešničkou na dortu. Možností existuje spousta a každý si přijde na své. Z tradičních surovin můžete použít například:
- ovesné vločky
- ořechy a semena
- exotické superpotraviny (např. goji)
- čokoládu
- kakao
- med
- přírodní sirupy (sirup z agáve, čekankový sirup, javorový sirup)
- skořici
- vanilkový extrakt
- čerstvé ovoce (plody: borůvky, brusinky, jahody, maliny, moruše, aronie a další)
- sušené ovoce
- lyofilizované ovoce
- domácí marmelády
- kompotované ovoce
Dále můžete bílý jogurt použít k přípravě chutných a zdravých pomázanek na pečivo nebo dipu ke grilovanému masu a zelenině. Často stačí do bílého jogurtu vmíchat oblíbené koření, čerstvé zelené bylinky a pro ostřejší chuť i česnek. Níže uvedené tipy na recepty oceníte v létě, kdy se griluje ostošest.
Tipy na jednoduché recepty s jogurtem na Bezhladoveni.cz:
8 jednoduchých zdravých pomazánek podle nutriční specialistky
Dip, BBQ, čatní nebo ajvar: Domácí omáčky a jejich vliv na hubnutí + recepty
Borůvkové muffiny s banánem a jogurtem
Rybízová posypka na koláče a sladké snídaně
Závěrečné shrnutí: Čerstvý domácí jogurt chutná vždy lépe
Pokud vás trápí nízká kvalita u levných jogurtů a naopak vysoká cena u jogurtů kvalitních, která je při větší spotřebě znát, zkuste si doma vyrobit vlastní.
Naučit se dělat domácí jogurt má totiž spoustu výhod:
- Domácí bílý jogurt je kvalitní, zdravý i chutný.
- K výrobě potřebujete jen dvě suroviny: mléko a jogurtovou kulturu.
- Výroba zabere jen několik minut a je tak jednoduchá, že to zvládne každý.
- Nepotřebujete žádný zvláštní přístroj.
- Několikahodinové kvašení se obejde bez vaší péče a kontroly.
- Hotový jogurt si ochutíte dle svého.