Stravování v restauraci je zábava i společenská událost. Stolování mimo domov však bývá často spojeno s přejídáním a špatným výběrem potravin. Pravidelné stravování v restauraci proto může být velkým kamenem úrazu pro všechny, kteří se snaží hubnout nebo si udržet zdravou váhu.
Přiznejme si to na rovinu, ne vždy je v našich silách si každý den připravovat plnohodnotné jídlo. Některá zaměstnání navíc vyžadují hodně cestování a schůzek v restauracích, a tak může být obtížné udržovat zdravý životní styl.
Obsah článku:
Nástrahy restaurací
Lákavé menu, skryté kalorické bomby a neuvážený výběr jídel – to vše může pokazit vaši snahu zdravě jíst a dobře vypadat. Ale nebojte, jídla v restauraci se úplně vzdát nemusíte. Ačkoliv je domácí jídlo připravené ze zdravých a kvalitních surovin lepší volba než jídlo z restaurací, existují jednoduché triky, díky kterým si můžete vychutnat jídlo i venku, a přitom myslet na své zdraví.
Takže: ať už je důvodem návštěvy restaurace nedostatek času na vaření nebo speciální příležitost, podívejte se na těchto několik chytrých tipů, které vám pomohou s lepším rozhodnutím při výběru jídla v restauraci.
Kdo je připraven, není zaskočen
Pokud navštívíte restauraci jednou za čas, nemusíte mít obavy. Je-li váš jídelníček po zbytek doby nutričně vyvážený, jednorázová návštěva v restauraci vám výsledky nijak nezkazí. Pokud se však v restauraci stravujete pravidelně, musíte pečlivě zvážit výběr jídla, aby to nepokazilo vaše dlouhodobé cíle.
Při výběru toho nejvhodnějšího jídla v restauraci je nutné rozlišovat mezi tím, co chcete – po čem toužíte, a tím, co potřebujete pro správné fungování svého těla a zdraví. Než se rozhodnete, která restaurace je pro dnešní jídlo ta pravá, tak se podívejte, co nabízí.
Podívejte se na nabídku předem
Některé restaurace zveřejňují nabídku jídel online na webových stránkách. Před samotnou návštěvou restaurace se proto podívejte na jejich menu a naplánujte si jídlo předem. Má to dvě výhody: Můžete zjistit, zda mají nějaké zdravé možnosti, a pak si jídlo předem naplánovat, abyste se vyhnuli pokušení a unáhleným rozhodnutím, kterých byste mohli později litovat.
Když se budete rozhodovat ve spěchu a s pocitem hladu, pravděpodobněji si objednáte nezdravé jídlo a skončí to přejídáním. Při výběru vhodné restaurace hledejte potraviny s nižším obsahem kalorií, nasycených tuků a cukru. V tom, jak taková jídla poznat, vám pomohou následující tipy.
Zaměřte se na úpravu jídla
Věnujte pozornost tomu, jakou metodou je jídlo uvařeno. Způsob úpravy jídla může mít významný vliv na množství kalorií, které obsahuje. Jídla, která jsou grilovaná, vařená, dušená a pečená, obsahují obvykle méně tuků než smažená nebo fritovaná jídla.
Při výběru vhodného pokrmu stačí pouze trochu přemýšlet. Hledejte v nabídce klíčová slova jako „smažené“, „křupavé“, „smetanové“, „zapečené“, „kynuté“, „plněné“, „krémové“ nebo „se sýrovou omáčkou“ – pod těmito slovy se většinou ukrývá spousta zbytečných kalorií. Takovým jídlům je vhodné se raději vyhnout.
Místo toho se zaměřte raději na položky v menu s některým z následujících označení:
- dušené
- dušené na/v páře
- vařené
- pečené
- pošírované
- grilované
- opékané
- restované
- flambované
Sladkým pokrmům, jako jsou ovocné knedlíky, buchtičky se šodó, palačinky nebo nudle s mákem, je lepší se vyhnout. Tato jídla jsou plná jednoduchých cukrů a obsahují většinou zbytečně velké množství tuků. Mají naopak nízký podíl bílkovin, proto vás příliš nezasytí a brzy zase budete mít hlad.
Pokud si nejste jisti přípravou nebo složením jídla, nebojte se zeptat obsluhy, jak se jídlo připravuje. S jistotou budete vědět, co je ve vašem jídle, jedině když se zeptáte.
Nezapomínejte na bílkoviny
Na talíři by rozhodně neměl chybět zdroj bílkovin. Hlavní chod by měl obsahovat libové maso nebo jiný zdroj bílkovin – například kuřecí nebo krůtí prsa, hovězí zadní, vepřovou kýtu nebo panenku. Skvělou volbou je také ryba, pokud není smažená. Dobrým zdrojem bílkovin jsou také krevety a jiné mořské plody nebo tofu a tempeh. Vyhněte se tučnějším kusům masa, jako je vepřový bůček, vepřové koleno, kotleta, krkovice nebo rumpsteak.
Vybírejte vhodné přílohy
Raději než hranolky, knedlíky či krokety si dejte vařené brambory, dušenou rýži, kuskus, bulgur, případně menší porci těstovin. U brambor požádejte, aby nebyly maštěné máslem, čímž si ušetříte poměrně velké množství zbytečných kalorií.
Pokud není k dispozici žádná z těchto příloh, udělejte zdravou výměnu. Požádejte o výměnu přílohy za zeleninu nebo si objednejte salát navíc, kterým nahradíte část přílohy. Touto chytrou výměnou výrazně snížíte kalorickou hodnotu pokrmu. Není ale vhodné přílohu pokaždé úplně vylučovat.
Orientujte se podle „zdravého talíře“
Vyvážené jídlo by mělo obsahovat bílkoviny, sacharidy, menší množství tuku a také zeleninu.
Skvělou orientační pomůckou je pravidlo „zdravého talíře“. Vyvážený hlavní chod by měl být podle zdravého talíře tvořen z 25 % bílkovinou (libové maso, ryby, mořské plody, méně tučné sýry, vejce, tempeh, tofu), z 25 % sacharidy ve formě kvalitní přílohy (brambory, rýže, pohanka, kuskus, bulgur, celozrnné pečivo, celozrnné těstoviny) a z 50 % zeleninou.
Zdroj: https://www.stobklub.cz/
Chybět by neměly ani tuky, které jsou už zahrnuty v přípravě pokrmu. Obavy z nedostatku tuků v jídle z restaurace mít nemusíte, spíše se zaměřte na opačný problém. Aby nebyl obsah tuků příliš vysoký, nevybírejte si smažená jídla ani smažené přílohy (řízek, smažený sýr, hranolky). Dávejte si také pozor na smetanové nebo sýrové omáčky a další suroviny s vysokým obsahem nasycených tuků, jako jsou tučné sýry, slanina apod.
Požádejte o extra porci zeleniny
Zelenina je nesmírně důležitou součástí hlavního jídla. Zelenina nejen dobře zasytí, ale dodá tělu potřebné vitaminy a vlákninu. Ale na rovinu, zeleninová příloha ve většině restauracích je spíše minimalistickou ozdobou než skutečnou přílohou. Nebojte se proto požádat obsluhu o větší porci zeleniny, i kdybyste si měli trochu připlatit. Vybírejte ale raději oblohu z čerstvé zeleniny než hotový zeleninový salát.
Opatrně se saláty
Ne všechny saláty jsou zdravé. Saláty mohou být skvělou volbou, pokud jsou připraveny pouze z čerstvé zeleniny bez dalších přísad. Zelenina v salátech však často obsahuje kalorické zálivky a další energeticky vydatné suroviny. Některé saláty tak mohou být doslova kalorickou bombou. Proto je potřeba vybírat s rozumem i salát.
Dejte si pozor hlavně na saláty, které obsahují různé dresinky, smažené krutony, tučný sýr, slaninu nebo smažené maso. Pokud si nejste jisti, zda je v salátu zálivka, požádejte o „lehký“ dresink nebo si řekněte o jeho vynechání.
Pokud salátem nahrazujete hlavní chod, platí stejná pravidla. Nicméně, samotný salát jako oběd určitě nestačí. Salát by měl vždy obsahovat nějaký zdroj bílkovin, například v podobě libového masa, ryby, vajíčka nebo méně tučného sýru. Pokud salát neobsahuje žádný zdroj sacharidů (rýže, kuskus, luštěniny apod.), je vhodné k němu přikousnout kousek celozrnného pečiva.
Kontrolujte velikosti porcí
Restaurace často podávají porce, které jsou větší než vaše běžná nebo ideální velikost porce. Když jí člověk venku, má tendenci jíst více než doma. Co s tím? Můžete se o své jídlo podělit se svým doprovodem nebo si zbytek jídla jednoduše nechat zabalit s sebou a vzít domů na druhý den. Snažte se také vyhnout pravidelným návštěvám restaurací typu „all you can eat“, ve kterých se naprosto ztrácí jakýkoliv odhad velikosti porce.
Jezte pomalu, ne ve spěchu
Házíte do sebe jídlo ve spěchu? Zpomalte! Příliš rychlé jedení a stravování ve stresu může vést k přejídání, tedy i k nechtěnému nárůstu váhy. Vašemu mozku může trvat až 20 minut, než dostane signál o pocitu zasycení. Proto nikam nespěchejte a vychutnejte si jídlo v klidu.
Pryč s tekutými kaloriemi
Návštěva restaurace většinou není jen o jídle, ale také o nápojích. Zeptejte se ale sami sebe – opravdu potřebujete tu Coca Colu nebo sklenici piva k jídlu? Určitě ne. Tyto nápoje obsahují spoustu kalorií, které mnohdy ani nevnímáme, ale přesto přispívají k našemu celkovému kalorickému příjmu.
Když budeme tyto „tekuté kalorie“ pít pravidelně a ve velkém množství, důsledkem může být nejen postupné přibírání na váze, ale také vyšší riziko cukrovky a srdečně cévních onemocnění. Nejlepší volbou v restauraci je proto voda. Pokud je pro vás čistá voda příliš nudná, můžete požádat o její ochucení citronem nebo mátou.
A co polévky?
Součástí obědového menu bývá často i polévka. Pokud jste na ni zvyklí a nedokážete si bez polévky představit oběd, vybírejte zdravěji. Vyhněte se kaloricky bohatým a vydatným polévkám vyrobeným ze smetany nebo zahuštěným jíškou (např. kulajda, dršťková nebo gulášová polévka). Polévky na bázi zeleniny nebo luštěnin budou zdravější volbou. Pokud se chystáte na kaloričtější hlavní chod, polévku raději vynechejte.
Nebojte se říct o změnu
Nebojte se poprosit obsluhu o změnu v pokrmu. Například místo knedlíků poproste o rýži, hranolky si nechte vyměnit za brambory, požádejte o nemaštěné brambory nebo si nechte dát omáčku do misky na stranu a použijte jen tolik, kolik chcete vy. Některé restaurace dokážou vyjít vstříc i ve výměně masa. Jak se říká – kdo se neptá, nic se nedozví.
Závěr: Jak vybírat jídlo v restauraci? Určitě ne impulzivně
- Seznamte se s nabídkou ideálně předem.
- Nejen vybírejte, ale i jezte v klidu beze spěchu.
- Ne všechny saláty jsou zdravé.
- Personál většinou bez problému vyhoví vašim žádostem o změnu.