Chcete jíst co nejzdravěji, ale nevíte, z čeho vařit? Vytvořte si zásobu trvanlivých potravin. S přidáním bylinek, ovoce a zeleniny vykouzlíte chutnou snídani, oběd i večeři.
Obsah článku:
Trvanlivé potraviny pro zdravé vaření
Zásobte svou spíž a lednici trvanlivými potravinami, které využijete ke každodennímu zdravému vaření. Vykouzlíte z nich výborná jídla plná živin.
- Obiloviny – jáhly, pohanka, quinoa, špalda, bulgur, ovesné vločky
- Luštěniny – cizrna, fazole, čočka
- Těstoviny – celozrnné pšeničné, špaldové, žitné, pohankové, kukuřičné nebo rýžové
- Rýže – celozrnná, indiánská nebo basmati
- Instantní kaše – pohanková, jáhlová, ovesná, rýžová nebo kukuřičná
- Mléčné výrobky – bílý jogurt, tvaroh, čerstvý sýr, tvrdý sýr, máslo nebo ghí
- Vejce
- Maso mražené – kuřecí prsa, celé kuře, libové hovězí a vepřové maso, ryby podle chuti
- Rostlinný olej – slunečnicový, řepkový, olivový, dýňový, olej z vlašských ořechů
- Ocet – balsamico, přírodně kvašený jablečný ocet
- Sójová omáčka – například shoyu nebo tamari
- Sladidla – třtinový cukr, med, melasa
- Sůl a koření – pepř, sladká paprika, pálivá paprika, chilli, sušený česnek, kmín, sušené zelené bylinky
- Ořechy a semínka podle chuti
- Čaje – zelený, černý, bílý, rooibos, bylinkový
Čerstvé potraviny
Během jara dávejte přednost sezónním surovinám, které hrají všemi barvami a jsou nadupané vlákninou, vitaminy a minerálními látkami.
- Zelenina – cibule, česnek, salát, špenát, brokolice, kedlubna, ředkvičky, květák, rajčata, chřest, cukrové lusky, mrkev, celer, petržel, řapíkatý celer
- Ovoce – jahody, borůvky, jablka, hrušky, citrusy, banány
- Jarní bylinky – řeřicha, bazalka, koriandr, kerblík, medvědí česnek, petrželka, pampeliška, sedmikráska, podběl, kopřiva, jitrocel
Pondělí
Snídaně: Ovesné lívance s banánem a medem
Svačina: Bílý jogurt s nastrouhaným jablkem a skořicí
Oběd: Pohankové nudle s kuřecím masem a pestem z medvědího česneku
Svačina: Sýrová pomazánka s plátkem celozrnného chleba
Večeře: Celozrnný kuskus s tofu, kukuřicí, hráškem, mrkví a čerstvou petrželkou
Úterý
Snídaně: Celozrnný chléb s vařeným vejcem a ředkvičkami
Svačina: Křehký tvarohovo-makový koláč
Oběd: Grilovaná treska s chřestem a bramborovým pyré
Svačina: Jahodové smoothie s ovesnými vločkami
Večeře: Rizoto s fenyklem a parmazánem
Středa
Snídaně: Domácí müsli s jahodami, ovesným mlékem a lžící zdravé domácí nutelly
Svačina: Chia pudink s banánem
Oběd: Pečené kuřecí stehno na tymiánu s celozrnnou rýží a rajčatovým salátem
Svačina: Ananas
Večeře: Květákové placky se špenátem a sýrem
Čtvrtek
Snídaně: Jáhlová kaše s čokoládou a třešněmi
Svačina: Ovocný salát z mandarinky, kiwi a manga
Oběd: Originální thajské kari s kuřecím masem a zeleninou
Svačina: Toast s avokádem, mozzarellou, cherry rajčaty a koriandrem
Večeře: Hrachová polévka s česnekem a majoránkou
Pátek
Snídaně: Cuketové brownies s bílým jogurtem
Svačina: Hruška
Oběd: Celozrnné těstoviny s tuňákem, česnekem, sušenými rajčaty, piniovými oříšky a chilli
Svačina: Tvaroh s vlašskými oříšky, rozinkami a medem
Večeře: Bramborové noky s domácím bazalkovým pestem
Sobota
Snídaně: Ovesná kaše s chia semínky, mlékem a jahodami
Svačina: Banánové smoothie s mandlovým mlékem
Oběd: Quinoa s trhaným krůtím masem a žampiony
Svačina: Mrkvovo-jablečný salát s medem a citrónem
Večeře: Fazolovo-cizrnová polévka se žitným chlebem
Neděle
Snídaně: Pohanková kaše s jablkem a čekankovým sirupem
Svačina: Pomeranč a hrst mandlí
Oběd: Grilovaný losos s bylinkami a citrónem, vařený brambor
Svačina: Mrkvové a okurkové špalíčky s hummusem
Večeře: Čína z tofu se zeleninou a rýží
Přejeme dobrou chuť plnou jarních vůní 🙂